Logo Fietsen123

Dossier

Alles over fietsendragers

Hoe neemt u uw fiets het makkelijkst mee op uw auto of caravan? Fietsendragers bestaan er in vele soorten en maten en door de jaren heen zijn ze qua ontwerp sterk veranderd. Tegenwoordig zijn er veel verschillende mechanismes en extra details waar u op moet letten.

Dit artikel verschaft u daarom duidelijkheid door de 3 meest gebruikte dragers te bespreken: dakdragers, disseldagers en trekhaakdragers. Welk type past het best bij uw gebruik en wat zijn dingen waar u op moet letten?

Dakdragers
De dakdrager is de meest geschikte optie als u geen trekhaak heeft of als u vier of meer fietsen mee wilt nemen. Het dak biedt u namelijk wat meer ruimte en doordat het gewicht van de fietsen in het midden van de auto zit is een voordeel dat de dakdrager stabiel aanvoelt. Een ander voordeel is dat de achterklep van de auto met deze drager altijd bereikbaar blijft. Dakdragers kennen echter ook enkele nadelen. Zo vangen de fietsen op het dak veel wind waardoor het brandstofverbruik behoorlijk kan toenemen. Daarnaast is het met zwaardere fietsen (zoals e-bikes) lastig de fietsen er op en af te tillen. Door de toename in hoogte moet u er natuurlijk ook op letten dat u bij plekken zoals parkeergarages niet binnen zult komen.

Trekhaakdragers
Een veel voorkomende fietsdrager is de trekhaakdrager. Dit systeem plaatst u –logischerwijs- achter op de trekhaak en zo kunt u tot 3 fietsen meenemen. De trekhaak is vooral handig voor wat zwaardere fietsen zoals e-bikes. Het voordeel van een trekhaakdrager is dat de (de)montage zeer gemakkelijk is en dat u relatief weinig moeite hoeft te doen om uw fietsen er op te plaatsen. Tijdens het rijden zult er bovendien weinig van merken. Nadelen zijn dat trekhaakdragers veel ruimte innemen en dat ze door hun grote constructie ook duurder uitvallen dan de andere fietsdragers.

Disseldragers
Als u een caravan meeneemt komt u al snel bij de disseldrager uit. Bij een disseldrager worden de fietsen tussen de caravan en de auto geplaatst. Hierdoor vangen ze in tegenstelling tot op het dak van een auto dus geen wind en merkt u er relatief weinig van tijdens het rijden. Met disseldragers kunt u vaak tot 3 fietsen meenemen. Een voordeel van dit systeem is dat het zeer weinig ruimte inneemt. Een nadeel kan zijn dat als u op vakantie gaat zonder caravan u alsnog een trekhaakdrager moet aanschaffen. Dit probleem kan echter worden opgelost door een hulpstuk (bijvoorbeeld van het merk Spinder) aan te schaffen waarmee u uw vertrouwde drager ook op de dissel kan monteren.

Waar moet u op letten bij aankoop van een drager?

Gewicht
Een van de eerste vragen die u zichzelf moet stellen is wat het gewicht van uw fietsen is. Over het algemeen is het zo dat dakdragers van alle fietsdragers het meeste gewicht aankunnen. Nu elektrische fietsen echter steeds populairder worden (en ook minder zwaar), zijn de trekhaakdrager-fabrikanten hierop gaan inspelen door trekhaakdragers te produceren die met gemak 2 e-bikes aankunnen. Een goed voorbeeld hiervan is de Pro-User Diamant fietsdrager die door de Consumentenbond in mei 2012 als beste koop werd aangewezen. Deze handige drager kan tot wel 2x30 kg aan. Vergeet daarnaast niet voordat u op pad gaat de maximale kogeldruk van uw trekhaak te checken; deze mag u namelijk niet overschrijden.

Wielgoot
Bij de meeste dragers kunt u de wielgoot wel instellen op lengte, maar niet op breedte. Als u dus van plan bent een mountainbike mee te nemen of een andere fiets met brede banden, vergeet dan niet de maten van uw wielgoot even te checken. Vaak moet u een extra brede wielgoot apart bij bestellen.

Kantelmechanisme
Als het voor u belangrijk is dat de achterklep niet geblokkeerd wordt dan kunt u naast een dakdrager ook een trekhaakdrager met een kantelmechanisme aanschaffen. Met dit handige mechanisme kan de drager inclusief de fietsen kantelen. Let er wel op dat als u een achterklep heeft die ver van de auto afkomt u zelfs met een kantelmechanisme niet veel zal opschieten. Het is dan natuurlijk zonde om hier extra geld aan uit te geven.

Oprijgoot
Omdat het tillen van een fiets toch wel snel zwaar kan zijn kunt u bij sommige trekhaakdragers een oprijgootje bijbestellen. Hiermee rijdt u uw fietsen gemakkelijk de trekhaakdrager op. Let er dus bij de aankoop van een nieuwe trekhaakdrager op welke accessoires er beschikbaar zijn.

Extra accessoires
Naast het oprijgootje is het ook belangrijk dat u checkt welke andere extra accessoires er bij uw type fietsdrager beschikbaar zijn. Als u bijvoorbeeld een lampje moet vervangen is het wel zo handig als deze makkelijk en snel te bestellen zijn. Daarnaast bestaan er ook vele andere handige extra’s zoals bandjes om uw fietsen steviger mee vast te zetten of een handige bagagetas om de drager in op te bergen.

Elektrische aansluiting:
Er zijn twee normeringen voor de elektrische aansluiting: 7-polig en 13-polig. Tegenwoordig is de 13-polige stekker steeds meer de norm. Als uw fietsendrager dus een 7-polige stekker heeft (of andersom) vergeet dan niet een verlengstuk te bestellen zodat uw stekker goed past.

Diefstalpreventie
Om te zorgen dat uw fietsen extra veilig staan let er dan op dat u een drager aanschaft met een slot. Bij sommige merken dragers kunt u er ook apart een slot bij bestellen.

Op pad met uw drager

Oefen goed
Als u nu met uw drager er lekker een weekend op uit wilt zorg dan wel dat u thuis alvast even geoefend heeft met het monteren en demoneren van de drager. Zo komt u niet op uw bestemming opeens voor een verrassing te staan.

Extra ondersteuning
Als het monteren lastiger blijkt te zijn dan gedacht dan kunt u ook op het internet naar filmpjes zoeken waarin wordt voorgedaan hoe u de drager monteert. De meeste grote merken hebben hier namelijk wel een filmpje van.

Kentekenplaat
Gaat u op pad met een trekhaakdrager? Dan heeft u ook een witte kentekenplaat nodig om in uw drager te schuiven. Zo blijft uw nummerbord zelfs met fietsen erop zichtbaar. Zo’n kentekenplaat is verkrijgbaar bij de meeste auto materiaal zaken. Een bekende keten met winkels door heel Nederland is bijvoorbeeld Brezan.

Uiteindelijk is het natuurlijk het meest belangrijk dat u plezierig en veilig op pad gaat. Als u ergens over twijfelt tijdens uw rit schroom dan niet een keertje extra uit te stappen. Wees ook niet slordig met dat bijgeleverde riempje om uw fietsen nog wat steviger vast te zetten. Heeft u toch nog verdere vragen of komt u er met uw situatie niet uit dan kunt u natuurlijk ook altijd contact opnemen met de leverancier van uw fietsendrager.

Met dank aan Fietsenwinkel.nl


Page

Beeld bij Fietsendrager achterop de auto

Fietsendrager achterop de auto

Waar moet je op letten? Fietsendragers zijn er in verschillende vormen en maten en zijn nog steeds een ontzettend populaire manier om je fiets mee te nemen op vakantie of een dagje uit. Om veilig gebruik te maken van een fietsendrager op d…