Logo Fietsen123

Nieuws

Zijwielen op fiets ouderen

Friday 20 July, 2007

De Fietsersbond in Nederland  pleit ervoor om de fietsen van ouderen uit te rusten met zijwielen. Zo kan het fors gestegen aantal ongelukken met oudere fietsers drastisch worden teruggedrongen. Aldus meldt Rosanneke Jongbloed in een artikel in De Telegraaf van vandaag. We citeren. 3.400 mensen in ziekenhuisDe stichting Consument en Veiligheid luidt naar aanleiding van nieuwe ongevallencijfers de noodklok. Het blijkt dat de afgelopen vijf jaar jaarlijks gemiddeld 3.400 mensen van 55 jaar of ouder in het ziekenhuis belandden na een val of ongeluk met hun fiets. Meestal raakten zij gewond aan het hoofd. 110 dodenEven op familiebezoek of een boodschap doen per fiets heeft jaarlijks voor gemiddeld 110 ouderen een fatale afloop. Zij overlijden door een onfortuinlijke valpartij of zijn slachtoffer van een dodelijk verkeersongeval. "We zijn echt geschrokken door de stijging van de laatste jaren", benadrukt Cees Meijer van stichting Consument en Veiligheid. Tussen 2001 en 2005 is het aantal ziekenhuisopnamen van fietsers van 55 jaar of ouder met maar liefst 21 procent is gestegen. Van de 110 mensen die overlijden, is de helft 75 jaar of ouder. "Ouderen moeten niet zomaar meer op een fiets klauteren", zegt Meijer. "Ze moeten zich realiseren dat ze sneller moeite hebben met het inschatten van het verkeer en dat ze daardoor meer kans hebben op een ongeluk."

ZijwielenDe Fietsersbond is ervan overtuigd dat eventuele aanpassingen, zoals zijwielen, soelaas kunnen bieden. "Het wordt steeds chaotischer op de weg en als je daarbij bedenkt dat ouderen vaak moeite hebben om hun evenwicht te bewaren, waarom zou je dan geen zijwielen monteren", zegt woordvoerster Arien de Jong. Overigens: twee derde van alle fietsongelukken betreft een eenzijdig ongeval. Fietsers gaan onderuit of rijden ergens tegenaan.Nieuwe manier van fietsenVincent van Eerd maakte in de praktijk zijwielen voor een volwassen fiets (zie foto) en publiceert erover op zijn site. Hij maakt ook belangrijke opmerkingen over de nieuwe manier van fietsen, die bij zijwielen vereist worden.

Vandaag heeft de Fietsersbond een aanvullende commentaar op het artikel gepubliceerd: Het grote aantal oudere fietsers dat betrokken is bij verkeersongevallen baart de Fietsersbond zorgen. De bond denkt dat het steeds drukkere en hektische verkeer de belangrijkste oorzaak is en pleit dan ook in eerste instantie voor meer en bredere fietspaden en veilige overzichtelijke kruisingen. Daarnaast organiseert de Fietsersbond samen met de ouderenbonden fietsvoorlichtingsbijeenkomsten. Daar krijgen ouderen advies over de omgang met het steeds drukkere verkeer en het kiezen van veilige routes. In samenwerking met fietsenmakers krijgen ouderen ook advies over eventuele aanpassingen aan de fiets of de aanschaf van een nieuwe geschiktere fiets. Het gaat meestal om een goede afstelling van zadel en stuur, een fiets met lage instap, een stabielere seniorenfiets of montage van een achteruitkijkspiegel. Een fiets met zijwieltjes wordt nauwelijks geadviseerd. Dat is een optie voor een zeer kleine groep ouderen die met specifieke problemen kampt. Van een pleidooi, laat staan verplichting voor zijwieltjes voor ouderen, is absoluut geen sprake. Dit in tegenstelling tot wat het Telegraafbericht suggereert.

Links* Vincent van Eerd over zijwielen aan volwassen fiets* Opus-3 fiets* StepAroll* Favoriete fietslinks