Logo Fietsen123

Nieuws

Kent Al Gore wel het gemak van de fiets?

Friday 17 August, 2007

'Het valt me op, dat Al Gore de fiets nog niet heeft ontdekt als middel in de strijd tegen de klimaatveranderingen. Bike Earth als onderdeel van Live Earth. Waarschijnlijk heeft hij zelf nog nooit het gemak van een fiets ervaren'. Aldus columnist Joop Atsma in het nieuwe augustusnummer van het magazine FietsActief. Wereldwijde campagneMaar CDA-politicus en UCI-bestuurslid Joop Atsma denkt, dat dit toch niet uit kan blijven. Hij bepleit een wereldwijde campagne voor de fiets. Atsma: 'Nederland kan daarbij als voorbeeld dienen, want er is geen land ter wereld waar jaarlijks zoveel kilometers bijeen wordt getrapt. Kijkend naar het gemiddelde fietsgebruik wint Nederland het zelfs van China'.

VijftigsteHet augustusnummer van FietsActief is het vijftigste nummer van het blad. Het allereerste verscheen in 1996. Ook toen werden er al fietsroutes gepubliceerd, zij het zonder routekaartjes. Inmiddels hebben ze er iets meer dan 150 gemaakt: 153 om precies te zijn. De meeste daarvan - welgeteld 23 - lagen in Gelderland. Gevolgd door Noord-Brabant met 18 routes. Flevoland kwam tot nu toe het minst aan de bod: daar fietsten ze slechts drie keer. België is de laatste jaren in opkomst. Daar heeft FietsActief tot nu toe 11 routes uitgezet. Waaronder ook de langste route van 78 kilometer. De korte routes van respectievelijk 20 en 21 km liggen in Overijssel en op Schiermonnikoog.

4 nieuwe routesOok in het augustusnummer staan weer 4 nieuwe routes. Deze keert voert FietsActief u naar de kastelen bij Woerden, het Grensgebied bij Ter Apel, de Gorcumse vestingen en de visserstad Enkhuizen. Het fietsmagazine neemt 10 fietsshirts onder de loep. Verder vindt u er een reportage van Robert B.P. van Weperen over fietsen in het Engelse graafschap Cornwall. Marte Schaap verkende alvast een deel van de Drauradweg. Dit is een 366 kilometer lange fietsroute van Italië naar Slovenië. Het ondergaat sinds twee jaar een complete 'make-over'. Eind 2007 is alles gereed. FietsActief reed alvast het deel door Karinthië. Een groot artikel is gewijd aan het gevaar van fijnstof ('Stofhappen') op de fiets. Milieugezondheidsdeskundige Moniek Zuurbier wordt geinterviewd door Henk Leenaers. Ulbo de Sitter portretteert tenslotte GPS-routemaker Herman Hermans. 'Mensen die er met een gps opuit trekken zijn gemiddeld misschien wat avontuurlijker dan degenen die een kaart op hun stuur klemmen en gewoon met de meute meerijden'.