Fietsrouteplanner

NIEUW: Plan uw fietsroute met onze eigen fietsrouteplanner!

Elektrische fiets? E-bike Keuzehulp

Op zoek naar een elektrische fiets?

Elektrische fietsen - de merken

Overzicht van alle populaire elektrische fietsen en reviews.

Oplaadpunten

Alle oplaadpunten voor elektrische fietsen in een overzicht. Handig voor onderweg!

Deel oudere ringsloten van AXA en Abus onveilig

Zondag 09 December 2007 9 Reacties

FietsendiefenministerterhorstDe meeste fietsen in Nederland zijn uitgerust met een ringslot van bijvoorbeeld AXA of Abus. Deze sloten zijn zelfs verplicht als je een fietsverzekering afsluit. Maar wat blijkt? Een deel van de oudere ringsloten blijkt eenvoudig te kraken. VARA's consumentenrubriek Kassa berichtte er gisteren in haar rubriek over. Type-nummersHet gaat om de volgende sloten:ABUS - type Protecta 48 KR - MBT 3037ABUS - type Protecta 4800 KR - MBT 3037AXA - type 583 - MBT 3027AXA - type SL7 - MBT 3027 AXA - type SL9 - MBT 3027

LoperMet een loper kunnen fietsendieven razendsnel zo'n slot open laten springen zodat de fiets zonder schade mee te nemen is. De fabrikanten werden twee weken geleden benaderd door de politie Zaanstreek/Waterland, dat de nieuwe gewiekste handelswijze heeft ontdekt.

KortingDirk Bolderman is directeur van Axa. Hij bevestigde tegenover Kassa, dat er problemen zijn met deze ringsloten. Daarvan zijn 4 à 5 miljoen verkocht en hij schat dat er problemen zijn met honderdduizenden sloten. Juridisch gezien, aldus Bolderman, is AXA niet verplicht om actie te ondernemen, omdat het oudere sloten betreft. Bovendien zijn deze sloten ook goedgekeurd door de stichting ART. Toch wil AXA haar klanten tegemoet komen. Mensen die een onveilig slot hebben, kunnen bij de fietsvakhandel met 50% korting een ketting- of kabelslot aanschaffen.

Twee slotenGeadviseerd wordt verder om een geparkeerde fiets met twee sloten te beveiligen. Dus om zowel het eigen fietsslot te gebruiken als om ook de fiets met een ketting- en kabelslot aan een vast punt te bevestigen.

Foto: Fietsendief informeert Minister Ter Horst over het stelen van fietsen.

Links: * Voor meer informatie kunt u contact opnemen met AXA via www.axa-basta.nl ten behoeve van de AXA sloten en ABUS www.abus.nl ten behoeve van de ABUS sloten.* Fietssloten en fietsdiefstal

 

negen reacties

Reacties worden vooraf gelezen door de redactie. Na goedkeuring verschijnen zij op deze website.

Marc Beek (oftewel: Henk de Fietsendief) 12-12-’07 17:37
Ik ben blij met deze commotie! Alle sloten die veel verkocht worden zijn per definitie kwetsbaar door de aandacht die ze trekken bij het dievengilde. Een fietsendief die een Axa-ringslot rond het achterwiel niet snel open kon krijgen, kon sowieso beter een ander vak kiezen. Want ook zonder blanke sleutel waren er genoeg manieren om het slot eenvoudig open te krijgen. Vooral omdat het slot de fiets wel op slot, maar nergens aan vast zet. Dus is de fiets makkelijk te verplaatsen naar een plek waar rustig gesleuteld kan worden. Ik ben daarom blij met deze commotie omdat fietsers veel te veel vertrouwen in dit slot hadden. Dat komt gedeeltelijk doordat het slot een eis is van de verzekering, wat een vals gevoel van veiligheid wekt, en omdat het slot de naam heeft gekregen een veiligheidsslot te zijn. Alleen slaat dat veiligheid niet op de kracht van het slot, maar op het feit dat er een kinderslot op zit: een kind achterop moet tegelijkertiijd het beugeltje omlaag en de sleutel omdraaien. De re-actie van Axa om nu met korting een goed 2e slot (ketting of beugel boven de dertig euro) aan te schaffen is wat ik al jarenlang promoot in mijn fietsendiefstalshow. Kijk op: http://www.beewise.nl
T.Jarson 15-12-’07 13:48
Axa biedt een lapmiddel aan. Een slot dat waardeloos blijkt te zijn moet vervangen kunnen worden en wel op kosten van Axa. Abus geeft hiermee het juiste voorbeeld. Ik vervang mijn Axa SL7 prutsslot wel door een Abus. Mocht met de Abus in de toekomst iets mis te zijn dan ben ik verzekerd van de welwillendheid van deze fabrikant.
Kees Boots 18-01-’08 10:55
Ik vind de reactie van Marc niet zo doordacht. Er is nu eenmaal lang niet altijd de gelegenheid om je fiets met een ketting aan een paal vast te zetten om de simpele reden dat er meer fietsen zijn dan palen.
Verder vind ik de regeling van Axa erg zwak en dit zal zich wel vertalen in een lagere verkoop van hun producten. Wat Abus betreft mijn complimenten.
Mark 27-03-’08 00:21
Tja, Axa probeert een constructiefout te verdoezelen en heeft dus lak aan alle klanten die hun sloten hebben gekocht. Sterker nog, ze proberen dezelfde klanten nog een keer te benadelen door ze een kettingslot aan te smeren. Voor mij dus nooit geen Axa meer, maar dan liever een Abus-slot of een ander goed merk.

Overigens zijn in veel winkels (profile, fixet) nog steeds de SL7 en SL9 sloten te vinden die niet deugen waardoor het aantal gedupeerden met de dag meer wordt.
ruben 03-05-’08 15:56
Ik werk zelf bij een fietsenmaker en ben er achter welke sloten wel en welke niet open gaan. Alle 583 hebben volgens mij een sleutelnummer die begint met 2…. ; deze gaan open. Alle sl7 en sl9 met een klapsleutel hebben sleutelnummer 7…. ; deze gaan ook open. Verder gaan alle sleutelnummers 4…. en 7…. open, maar de sloten die niet open gaan zijn sleutelnummers 3…. en 6…. Van de Abus-sloten weet ik niet veel, omdat deze veel minder voorkomen.
cees 03-08-’08 12:49
Het lijkt aardig om een kabelslot voor de halve prijs aan te bieden, door axa. Ziet u mijn vrouw van 75 jaar met een kabelslot van ong.(geschat) 5 a 6 kg zeulen?
Ik niet .Het zou axa netjes staan om het huidige slot tegen de halve prijs aan te bieden en nog beter: gratis aan te bieden.
stephen 13-06-’09 17:01
Fraai is dat. Ik lees nu dit bericht, nadat mijn fiets gisteren gestolen is. Ik had dus inderdaad zo'n slot SL7. Inderdaad een vals gevoel van vertrouwen gehad in het slot. Heb de bijbehorende kabel onbeschadigd teruggevonden, dat heeft natuurlijk geen nut gehad als deze met dezelfde sleutel is afgesloten. Kabel kostte toen ook zo'n 15 euro. Weggegooid geld...
marinus 12-07-’09 08:42
Nog fraaier wordt het. Mijn fiets is ook gestolen.!! Ik lees nu dit bericht, nadat mijn fiets gisteren gestolen is. Ik had dus inderdaad zo'n slot SL7. Ook inderdaad een vals gevoel van vertrouwen gehad in het slot. Heb de bijbehorende kabel ook onbeschadigd teruggevonden, dat heeft natuurlijk ook geen nut gehad als deze met dezelfde sleutel is afgesloten. Kabel kostte toen ook zo'n 20 euro. Weggegooid geld...en fiets.!!
AXA om een reactie gevraagd.!!!
Anita 05-11-’09 11:24
Dat is inderdaad erg makkelijk van Axa. Nadat vorige week ook mijn fiets weer eens gestolen is heb ik via de politie te horen gekregen van het euvel van de axa sloten. Was daar dus niet van op de hoogte! Ook nooit een berichtje van axa in de krant gelezen! Mijn volgende fiets dus absoluuut géén axa slot meer! Ik vraag me af of mensen die nu een tweedehandsfiets kopen, op de hoogte zijn van dit euvel??

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat uw reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kattebel
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden verwijderd. U maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.