Logo Fietsen123

Nieuws

Deel oudere ringsloten van AXA en Abus onveilig

Sunday 9 December, 2007

De meeste fietsen in Nederland zijn uitgerust met een ringslot van bijvoorbeeld AXA of Abus. Deze sloten zijn zelfs verplicht als je een fietsverzekering afsluit. Maar wat blijkt? Een deel van de oudere ringsloten blijkt eenvoudig te kraken. VARA's consumentenrubriek Kassa berichtte er gisteren in haar rubriek over. Type-nummersHet gaat om de volgende sloten:ABUS - type Protecta 48 KR - MBT 3037ABUS - type Protecta 4800 KR - MBT 3037AXA - type 583 - MBT 3027AXA - type SL7 - MBT 3027 AXA - type SL9 - MBT 3027 LoperMet een loper kunnen fietsendieven razendsnel zo'n slot open laten springen zodat de fiets zonder schade mee te nemen is. De fabrikanten werden twee weken geleden benaderd door de politie Zaanstreek/Waterland, dat de nieuwe gewiekste handelswijze heeft ontdekt.

KortingDirk Bolderman is directeur van Axa. Hij bevestigde tegenover Kassa, dat er problemen zijn met deze ringsloten. Daarvan zijn 4 à 5 miljoen verkocht en hij schat dat er problemen zijn met honderdduizenden sloten. Juridisch gezien, aldus Bolderman, is AXA niet verplicht om actie te ondernemen, omdat het oudere sloten betreft. Bovendien zijn deze sloten ook goedgekeurd door de stichting ART. Toch wil AXA haar klanten tegemoet komen. Mensen die een onveilig slot hebben, kunnen bij de fietsvakhandel met 50% korting een ketting- of kabelslot aanschaffen.

Twee slotenGeadviseerd wordt verder om een geparkeerde fiets met twee sloten te beveiligen. Dus om zowel het eigen fietsslot te gebruiken als om ook de fiets met een ketting- en kabelslot aan een vast punt te bevestigen.

Foto: Fietsendief informeert Minister Ter Horst over het stelen van fietsen.

Links: * Voor meer informatie kunt u contact opnemen met AXA via www.axa-basta.nl ten behoeve van de AXA sloten en ABUS www.abus.nl ten behoeve van de ABUS sloten.* Fietssloten en fietsdiefstal