Logo Fietsen123

Nieuws

Zakken voor fietsverkeersexamen neemt fors toe

Tuesday 13 April, 2010

Het aantal basisschool- leerlingen dat zakt voor het praktijkgedeelte van het verkeersexamen op de fiets is de afgelopen jaren fors toegenomen. Volgens directeur Linda van der Eijck van Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt dat onder meer doordat kinderen te weinig gelegenheid krijgen om te oefenen. Het 78e VVN Verkeersexamen wordt op 15 april door ongeveer 200.000 leerlingen van de basisschool gemaakt.

7.000 leerlingen

Zakte in 2007 nog 1,5 procent en in 2008 2,9 procent, vorig jaar was dat 4,7 procent, dat wil zeggen 7.000 leerlingen. Het niveau van het Verkeersexamen is de afgelopen jaren niet wezenlijk veranderd, dus leerlingen hebben er meer moeite mee. In steeds meer gevallen worden kinderen met de auto gebracht, wat niet goed is voor hun verkeersvaardigheid. VVN heeft dit jaar ouders via de basisscholen opgeroepen om meer in de praktijk te oefenen met hun kind en heeft hiervoor tips gegeven.

Meeste gemaakte fouten

Het Verkeersexamen bestaat uit een schriftelijk deel met vragen over verkeersregels en een praktisch deel waar op de fiets het toepassen van verkeersregels in verkeerssituaties wordt gecheckt. Daarnaast wordt de fiets zelf gecontroleerd. Leerlingen maken de meeste fouten in vragen over voorrangsregels. Bij het praktijkexamen zijn de meest gemaakte fouten het niet uitsteken van een hand en het niet goed achterom kijken bij het afslaan.

Flink oefenen

Er vallen jaarlijks 15 dodelijke slachtoffers en 350 gewonden tijdens het lopen en fietsen in de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar. Linda van der Eijck (directeur VVN): "Juist dit soort ongevallen willen wij voorkomen. Daarom roep ik alle ouders van Nederland op om flink te oefenen met hun kinderen."

Link

* Meer informatie over het Verkeersexamen 2010