Fietsrouteplanner

NIEUW: Plan uw fietsroute met onze eigen fietsrouteplanner!

Elektrische fiets? E-bike Keuzehulp

Op zoek naar een elektrische fiets?

Elektrische fietsen - de merken

Overzicht van alle populaire elektrische fietsen en reviews.

Oplaadpunten

Alle oplaadpunten voor elektrische fietsen in een overzicht. Handig voor onderweg!

Twee ABUS-sloten scoren beste in fietsslotentest

Donderdag 29 April 2010 3 Reacties

Twee van de drie geteste ABUS fietssloten vallen in de topcategorie van 'zeer braakwerende sloten'.  Ze scoren ook voldoende op 'gebruik' en 'degelijkheid'. Het zijn het beugelslot ABUS-Granit Plus (51/150HB230+USH51) met als adviesprijs: €65,-- en het vouwslot ABUS Bordo Granit X-plus (zie foto) met als adviesprijs €90. Ook het kettingslot met hangslot Magnum #3004A behoort tot de categorie 'zeer braakwerende sloten', scoort goed op 'degelijkheid', maar onvoldoende op 'gebruik'. Het is het zwaarste slot (3,9 kg) en scoort op 'meeneembaarheid' slechts een 1. De adviesprijs van de Magnum is wel weer aantrekkelijk: €55,-.  Dat blijkt uit de vergelijkende test van fietssloten, zoals gepubliceerd door de Consumentenbond. Het aantal fietsdiefstallen in Nederland blijkt overigens niet te dalen.

13 sloten getest

Voor de test zijn 13 ketting-, vouw- en beugelsloten aangeschaft die als aanvulling bedoeld zijn op het standaard ringslot van de fiets en om aan de 'vaste wereld' vast te kunnen zetten. De prijsrange is van €15 tot €90. Er zijn geen kabelsloten in het reguliere onderzoek meegenomen, omdat de ervaring leert dat dit soort sloten binnen enkele seconden zonder sleutel te openen is. In het algemeen geldt dat je het beste als aanvulling op het bestaande ringslot op de eigen fiets een goed gehard stalen slot (ketting of beugelslot) kunt kopen waarmee je de fiets aan iets vast kunt zetten. De test ondersteunt ook de bevinding dat een goed slot minimaal €30 kost. Onder deze prijs kun je niet of nauwelijks braakwerende sloten kopen.

Braakwerend: 4 sloten

Van alle 13 geteste sloten zijn de bovengenoemde 3 alleen met zeer zwaar gereedschap, zoals bv. een slijptol, te openen. Ze behoren daarom tot de topcategorie 'zeer braakwerend'. De tweede categorie is 'braakwerend': Deze sloten zijn in de test met zwaar gereedschap, zoals bijvoorbeeld een betonschaar, geopend. Het openen kostte wel redelijk veel tijd: meer dan 2,5 minuten. Tot deze categorie behoren vier sloten: het kettingslot met hangslot  Abus 8 KS chain 85cm (92W/8KS85) met als adviesprijs €55,-, het kettingslot Axa Cherto Compact 95 met als  richtprijs €35, het kettingslot Cordo K2 met als adviesprijs €73 en het kettingslot Trelock MS 405 met als adviesprijs €65.

Redelijk braakwerend: 3 sloten

Ook nog 'redelijk braakwerend, maar in minder tijd te openen dan de vorige categorie zijn de volgende drie sloten: kettingslot Cordo Stone (richtprijs:€37), kettingslot met  hangslot Master Lock Street Flexium (8234DPRO) (richtprijs: € 40) en VK Dubbelslot (richtprijs: € 35).

Beperkt braakwerend: 2 sloten

Twee sloten zijn slechts 'beperkt braakwerend', omdat ze door een bekwame fietsendief binnen 1,5 minuten te openen zijn, hoewel niet met het meest eenvoudige gereedschap. Het zijn de Axa Insteekketting RLC 100 (richtprijs: €20) en het beugelslot Halfords  Extrasafe (richtprijs: €19).

Nauwelijks braakwerend

Eén slot sluit de rij en is 'nauwelijks braakwerend', omdat dit slot met het meest eenvoudige gereedschap is te openen, zoals bv. een nijptang. Het is het Hema Gepantserd kabelslot (artikelnummer 41.14.4037) met als richtprijs: €20.

Kabelsloten

Er zijn geen kabelsloten in het reguliere onderzoek meegenomen, omdat de ervaring leert dat dit soort sloten binnen enkele seconden zonder sleutel te openen is. Ter illustratie hiervan zijn 4 kabelsloten aan een korte test onderworpen. Dit zijn: Pythonslot Kabelslot 15 mm (€14), ABUS Cobra (€19), Halford Safe Spiraalkabelslot (€8) en AXA Ferrox 150/10c (€14). Al deze sloten boden nauwelijks weerstand.

Bekende fietsendief

De test van de Consumentenbond werd in maart uitgevoerd met hulp van Marc Beek, de meest bekende Nederlandse 'fietsendiief' en de man achter de anti-fietsdiefstalsite Beewise. 

Geen daling van fietsdiefstallen

Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt overigens, dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland niet daalt, zoals enkele weken geleden wel werd beweerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Ministerie baseerde zich op een relatief klein onderzoek onder zesduizend ondervraagden dat onderdeel is van de Veiligheidsmonitor van het CBS. Vorige week vrijdag presenteerde het CBS de volledige Veiligheidsmonitor onder maar liefst tweehonderdduizend ondervraagden. Daaruit blijkt dat er zelfs sprake is van een lichte stijging. Onderzoeker Jan Latten van het CBS: "De statistische marges in beide onderzoeken zijn te groot om te kunnen spreken van een daling of een stijging. Veiliger is om te spreken van stabilisatie in 2009 ten opzichte van 2008."

Links

* Video op YouTube over de fietsslotentest van de Consumentenbond
* Marc Beek is fietsslotenexpert ('de meest bekende fietsendief') en hij geeft op YouTube op een ludieke manier uitleg hoe je het beste je fiets op slot kunt zetten.
* De volledige gegevens van de Fietsslotentest van de Consumentenbond
* Ons volledige fietsdossier over Fietssloten en fietsdiefstal

 

drie reacties

Reacties worden vooraf gelezen door de redactie. Na goedkeuring verschijnen zij op deze website.

Kees 22-08-’10 11:05
Gezocht GESTOLEN GIANT Damensfiets
Gezocht GESTOLEN GIANT Damensfiets op vrijdag 20 Augustus tussen 09.30 en 18.00 uur Wagenmakersplein te Hilversum
Maat: L
Type: MELBOURNE
7 versnellingen
Frame Nummer GA387828
Slot: Ring AXA SL7 sleutels in mijn bezit
Wie mij de goede tip geeft dat deze fiets bij mij, de rechmatige eigenaar, weer terug komt zal beloont worden.
Bellen is het snelst 06 2906 8946
Koen 07-08-’14 09:39
Hier ook een belangrijk berichtje: Wat iedereen hoort te weten over AXA fietssloten....
http://www.lockpickinguniversiteit.nl/ni..
Jatuurlijkhoor 01-03-’15 19:16
Wij van WC Eend adviseren WC Eend. 

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat uw reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kattebel
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden verwijderd. U maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.