Logo Fietsen123

Nieuws

Hoe wapen ik mij tegen wind en regen op de fiets?

Monday 8 November, 2010

U kunt in de herfst en winter natuurlijk prima doorfietsen, al zult u daarvoor wel wat maatregelen moeten treffen. Natuurlijk is daar het (extra) onderhoud van uw fiets, maar daarnaast is het belangrijk om goede fietskleding te dragen.

Onderkleding is in de winter van evenveel belang als de bovenkleding. Vaak zijn de eerste momenten op de fiets nog erg koud, maar na inspanning krijgt het lichaam het al snel warmer en kan op de lange duur zelfs gaan zweten. Met slecht ventilerende onderkleding kunt u het door dat zweet juist heel koud gaan krijgen. Denk in laagjes: eerst een thermische onderlaag, dan de middenlaag (gewone kleding) en dan het fietsjack of de regenkleding (bovenlaag).

Onderkleding:
Een T-shirt is als onderkleding niet geschikt omdat de stof teveel vocht absorbeert. Om het transpiratievocht kwijt te raken en toch de warmte vast te houden is goede thermo-onderkleding een must. Zo blijft uw lichaam droog, en op de juiste temperatuur. Er zijn shirtsmet lange of korte mouwen.

Tip: in extreem koud weer kunt u twee dunne thermoshirtjes over elkaar dragen: dit zorgt voor een warm luchtlaagje tussen de shirtjes.

Thermische onderbroeken zijn er zowel lange als korte modellen, en in verschillende kwaliteiten en diktes. Koop een exemplaar dat niet te strak zit zodat tussen onder- en bovenbroek een warm luchtlaagje gevormd kan worden.

Fietsjack/regenkleding  
Bovenkleding moet goed ademend, winddicht en regenbestendig zijn. De combinatie van deze drie eigenschappen zien we meestal alleen bij de duurdere regenpakken (Gore-Tex). Bij de goedkopere regenkleding is het vaak een keus tussen ademend, maar niet regenbestendig/ winddicht of juist andersom.
Tip: let er ook op of de jas een capuchon heeft die goed afsluit, maar het zicht niet hindert.

De bovenbroek moet in ieder geval vooral regenbestendig zijn en een model dat gemakkelijk over uw 'gewone' broek heen kan.

Tips bij de aanschaf van bovenkleding:
Kijk naar de kleur en aanwezigheid van reflectorstrepen zodat u in het duister sneller wordt opgemerkt;
Wat is het gewicht (te zware kleding zit niet comfortabel) en kan de regenkleding gemakkelijk en klein worden opgeborgen?

Fietssokken en overschoenen  
Een paar dikke en wat langere kousen houden de voeten aanzienlijk warmer. Zorg er wel voor dat u uw tenen nog kunt bewegen en dat uw bloedsomloop niet verstoord wordt. De kousen/sokken hebben een optimaal effect in combinatie met stevige, en waterdichte schoenen of overschoenen.
Overschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en diktes. Ze zijn meestal gemaakt van neopreen, een isolerend, waterafstotend en waterdicht materiaal.

Fietshandschoenen  
Deze zijn uitermate belangrijk in de winter en we raden een goede kwaliteit handschoen aan die zowel isolerend als waterdicht is. Kijk of u met de handschoenen of wanten nog goed kunt sturen en remmen.

Muts  
Veel energie gaat verloren via het hoofd (ongeveer 40%). Een muts is bij koud weer dan ook onontbeerlijk. Oren kunnen beschermd worden met oorbeschermers of een haarband. Tip: Smeer bij erg gure omstandigheden uitstekende lichaamsdelen als tenen, vingers, oren, lippen, gezicht en handen in met vaseline. Een helm vermindert de kans op hoofdletsel!

Losse beenstukken en armstukken  
Is het nog niet al te koud dan kunt u losse beenstukken en/of armstukken gebruiken.

Laat u zich tegenhouden door wind en/of regen? Laat het ons hieronder weten!

Lees ook:

* Het regent 86% van de fietsritten niet!
* Regensensor op stoplicht geeft fietsers in Oosterhout voorrang
* Weer noch wind hindert de ligfietser