Logo Fietsen123

Nieuws

Ben u als fietser aangereden? U heeft meer rechten dan u denkt!

Tuesday 23 November, 2010

Natuurlijk wil niemand bij een verkeersongeval betrokken raken, maar toch vallen er jaarlijks ruim 200.000 gewonden in het verkeer, waaronder ook veel fietsers. Na een ongeval vragen fietsers zich vaak af of ze de automobilist aansprakelijk kunnen stellen.

Zonder bumpers of kreukelzones krijgen fietsers na een verkeersongeval relatief vaak te maken met de langdurige gevolgen van letsel. Daarom is er een speciale regeling in de wegenverkeerswet waarin deze groep fietsers hun kosten, verlies aan inkomen en andere schade door het ongeval voor een groot deel kunnen verhalen op de andere partij. (Het gaat daarbij uitsluitend om aanrijdingen waarbij een kwetsbare verkeersdeelnemer wordt aangereden door een motorrijtuig)

Kinderen tot 14 jaar
Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser jonger dan 14 jaar, is de eigenaar van het motorrijtuig nagenoeg altijd aansprakelijk voor alle schade die het kind oploopt. Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een kwetsbare verkeersdeelnemer van 14 jaar of ouder, is de eigenaar van het motorrijtuig minimaal voor 50% aansprakelijk voor de schade die de fietser oploopt. (Dit geldt niet als de automobilist overmacht kan aantonen, maar in de praktijk is dit uitzonderlijk en zeer moeilijk te bewijzen)

Als fietser wel of geen actie ondernemen?
Veel fietsers en voetgangers laten het er na een aanrijding toch maar bij zitten. Daarbij speelt vaak dat men niet op de hoogte is van deze speciale beschermingsregel of dat men zichzelf medeschuldig voelt aan het ongeval.
Met de beschermingsregel voor fietsers gebruikt de wetgever een vorm van aansprakelijkheid waarbij 'schuld' van de bestuurder niet beslissend is. De redenering hierbij is dat bepaalde objecten extra kans op schade met zich meebrengen waarvoor de eigenaar dan ook moet kunnen worden aangesproken.

Wat nu te doen bij een aanrijding?
1. verzamel gegevens van de tegenpartij (kenteken, naam en adres bestuurder, naam (auto)verzekeraar)
2. gegevens van getuigen vragen (namen, adressen en verklaring)
3. bij letsel (ook als u denkt dat het wel meevalt!) politie inschakelen voor het opmaken van een proces-verbaal.

Bent u als fietser wel eens betrokken geweest bij een aanrijding? Wat heeft u toen ondernomen? Laat het hieronder weten.

Lees ook:
* Meer fietsongelukken door MP3-speler en GSM
* Actieplan tegen truckongevallen waarbij fietsers betrokken zijn