Fietsrouteplanner

NIEUW: Plan uw fietsroute met onze eigen fietsrouteplanner!

Elektrische fiets? E-bike Keuzehulp

Op zoek naar een elektrische fiets?

Elektrische fietsen - de merken

Overzicht van alle populaire elektrische fietsen en reviews.

Oplaadpunten

Alle oplaadpunten voor elektrische fietsen in een overzicht. Handig voor onderweg!

Ben u als fietser aangereden? U heeft meer rechten dan u denkt!

Dinsdag 23 November 2010 22 Reacties

Natuurlijk wil niemand bij een verkeersongeval betrokken raken, maar toch vallen er jaarlijks ruim 200.000 gewonden in het verkeer, waaronder ook veel fietsers. Na een ongeval vragen fietsers zich vaak af of ze de automobilist aansprakelijk kunnen stellen.

Zonder bumpers of kreukelzones krijgen fietsers na een verkeersongeval relatief vaak te maken met de langdurige gevolgen van letsel. Daarom is er een speciale regeling in de wegenverkeerswet waarin deze groep fietsers hun kosten, verlies aan inkomen en andere schade door het ongeval voor een groot deel kunnen verhalen op de andere partij. (Het gaat daarbij uitsluitend om aanrijdingen waarbij een kwetsbare verkeersdeelnemer wordt aangereden door een motorrijtuig)

Kinderen tot 14 jaar
Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser jonger dan 14 jaar, is de eigenaar van het motorrijtuig nagenoeg altijd aansprakelijk voor alle schade die het kind oploopt. Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een kwetsbare verkeersdeelnemer van 14 jaar of ouder, is de eigenaar van het motorrijtuig minimaal voor 50% aansprakelijk voor de schade die de fietser oploopt. (Dit geldt niet als de automobilist overmacht kan aantonen, maar in de praktijk is dit uitzonderlijk en zeer moeilijk te bewijzen)

Als fietser wel of geen actie ondernemen?
Veel fietsers en voetgangers laten het er na een aanrijding toch maar bij zitten. Daarbij speelt vaak dat men niet op de hoogte is van deze speciale beschermingsregel of dat men zichzelf medeschuldig voelt aan het ongeval.
Met de beschermingsregel voor fietsers gebruikt de wetgever een vorm van aansprakelijkheid waarbij 'schuld' van de bestuurder niet beslissend is. De redenering hierbij is dat bepaalde objecten extra kans op schade met zich meebrengen waarvoor de eigenaar dan ook moet kunnen worden aangesproken.

Wat nu te doen bij een aanrijding?
1. verzamel gegevens van de tegenpartij (kenteken, naam en adres bestuurder, naam (auto)verzekeraar)
2. gegevens van getuigen vragen (namen, adressen en verklaring)
3. bij letsel (ook als u denkt dat het wel meevalt!) politie inschakelen voor het opmaken van een proces-verbaal.

Bent u als fietser wel eens betrokken geweest bij een aanrijding? Wat heeft u toen ondernomen? Laat het hieronder weten.

Lees ook:
* Meer fietsongelukken door MP3-speler en GSM
* Actieplan tegen truckongevallen waarbij fietsers betrokken zijn

 

22 reacties

Reacties worden vooraf gelezen door de redactie. Na goedkeuring verschijnen zij op deze website.

JGF Tabeling 26-11-’10 11:07
Ik mag dan wel veel rechten hebben, in de keren dat ik onderuit ben gereden reed de dader gewoon door. 
lia 26-11-’10 11:21
Ik heb alleen maar 'n léuke reactie!! IK werd als kind van 6 jr, met de 1e auto in Bergen op Zoom rijdende, aangereden op een brug, waar ik op dat moment 'n bootje nakeek dat er onderdoorvoer! Ik keek het na, van de éne reling, naar de andere, en zover als mogelijk is nakijkend, om daarna heel snel naar de overkant te willen lopen, om daar dan verder te kijken, maar helaas.....Boem !!! Daar lag ik!! Midden op de brug.. En die auto reed zo over mij heen, niet over mijzelf, gelukkig, maar toch over mij heen, en mIjn mooie rode strik, die uit m'n haar gevallen was, lag midden op dat zeilbootje alwaar de mast plat van op de boot zelf lag, anders kon ie er zo niet onderdoor varen...IK was pas zes jaar oud, maar DAT ben ik nooit vergeten...En toen ik thuis werd gebracht, ik kon van alle blauwe plekken en kapotte knie-en plus een gat in m'n hoofd(je) niet zelf meer lopen, kreeg ik tot slot van mijn ouders ook nog eens op m'n kop toe!!!
Ik moest immers ALTIJD uitkijken, Maar er waren voordien NOOIT auto's geweest !!!( Die auto was v.d. directeur v.d Machinefabriek en ijzergieterij "de Holland") destijds...Dit was MIJN (aan) ervaring met de 1e (luxe) auto, vrachtauto's waren er toen al wat langer....oja, ik ben nu bijna 63.....
lia 26-11-’10 11:23
Oja, ik was vergeten te vertellen, dat mijn fiets (je) naast de reling stond
Marie 26-11-’10 11:30
Nee, nog nooit. Maar ik ben wel door fietsers aangereden.
Schooljeugd dat met z'n vieren naast elkaar fietsen en ook nog ondertussen smsjes versturen. Ze slingeren over de weg heen.
cor 26-11-’10 12:00
Het is te betreuren dat er zoveel slachtoffers vallen, maar ik ben er van overtuigt dat 50% niet was voorgevallen als de fietser zelf iets meer aan veiligheid zou doen. B.v zorg dat je goed zichtbaar bent door je verlichting te laten werken en met een reflectievest ben je al van ver te zien. Vaak zie ik mensen rijden zonder fietsverlichting en donker gekleed zowel in als buiten de stad. Dan vraag je om problemen. Als je zo iemand plots in de lichten van de auto ziet verschijnen moet je wel heel snel reageren. Een fietser moet er niet van uitgaan dat hij altijd goed gezien word. Als iedereen meewerkt aan de veiligheid zouden er zeker minder ongelukken gebeuren. Dan is er nog een probleem met de kennis van de verkeersregels en dat geld zowel voor jong en oud. Mijn advies, zorg voor je eigen veiligheid dat bespaart iedereen een hoop ellende. Ik fiets vele km per jaar overdag en in de avond, door mijn opvallende kleding ben ik goed zichtbaar, ik hoor aan het rijgedrag van een automobilist dat ik gezien ben, geeft wel een veilig gevoel.
Goede raad is niet duur,
groetjes Cor
Janny 26-11-’10 12:38
Een vriending van ons overkwam afgelopen maandag een trieste gebeurtenis. Zij fietste op het fietspad. Ineens kwam er een auto het fietspad op. Zij ging met fiets en al onderuit. Gelukkig was zij niet gewond maar riep van schrik "idioot". De bestuurder kwam uit de auto gesprongen en vroeg haar wie hier een idoot was. Zij antwoordde dat hij natuurlijk de idioot was. Hij haalde vervolgens uit en stompte haar de naast het fietspad liggende moddersloot in. De dader stapte vervolgs in de auto en reed weg. Gelukkig heeft de politie haar snel geholpen en is nu nog naarstig op zoek naar deze persoon.
P.J. Magnee 26-11-’10 13:04
Bij een t-splitsing werd ik als fietser klemgereden door een busje van de politie waardoor ik ten val kwam. Na heel veel bureaucratie ben ik afgekocht met fl. 500,-
De agenten ontkenden in eerste instantie daar geweest te zijn, vervolgens ontkenden ze de aanrijding, daarna werd de boel getraineerd. Dankzij mijn rechtsbijstandverzekering is het opgelost. Nou ja, opgelost ( ).
Aart van Driel 26-11-’10 13:15
Ergens in de jaren negentig ben ik aangereden door een auto. Het was de avond voorafgaande aan de Bijlmerramp.
Ik fietste op een voorrangsweg. De auto kwam van links. Ik had oog kontact met haar, anders was ik zeker niet doorgereden.
Na aanvankelijk snelheid te hebben geminderd reeds ze onverwacht toch door. Hard, links tegen mijn been werd ik geraakt en gelanceerd.
Volgens getuigen schijn ik een salto te hebben gemaakt en kwam op mijn billen op de straat terecht. Mijn fiets lag minstens tien meter van mij af.

De automobiliste stapte uit, inspecteerde haar auto'tje en maakte aanstalte om weer in te stappen. Ik werd zo kwaad dat ik overeind strompelde en ze een oplawaai wilde verkopen. Mijn zoon die iets voor me reed, het achterlicht van zijn fiets werd weggeslagen door mijn fiets, pakte mijn arm en hield me tegen.
De vrouw wide wegrijden, ik ben toen voor de auto gaan zitten.
112 Werd gebeld door omstanders en aanwonende van de kruising.
Twee ziekenauto's arriveerden, evenals twee politieauto's.
Wonderlijk vond ik het dat later bleek dat er geen proces verbaal was opgemaakt, slechts een "verkeers verklaring" of zo iets.
De schade aan mijn lijf viel gelukkig mee, blauwe plakken, kleine schaaf wondjes en wat bulten en open plekjes op mijn linker scheenbeen.
In een van de ziekenauto's ben ik onderzocht. Ik heb het verzoek mee te gaan naar het ziekenhuis afgewezen en heb mij en de resten van mijn fiets oplaten halen.
Thuis gekomen heb ik haar schriftelijk aansprakelijk gesteld.
De andere avond werdt ik gebeld door iemand namens de "dader", die stelde voor het informeel af te handelen en bood me een vergoeding voor mijn fiets van 150 gulden. Dit heb ik direct afgewezen en gezegd dat ik of een gelijk waardige fiets wilde hebben. Toen hebben ze toch hun verzekering
ingeschakeld
Deze verzekerings maatschappij wilde dat ik het door hun en en mijn eigen WA-verzekering zou laten oplossen. Dit heb ik afgewezen.
Mijn fiets was volgens deze verzekering total loss, ergo allen de dagwaarde minus de rest waarde zou mijn deel zijn.
Ik heb toen gesteld dat ik een fiets had, ben aangereden en daarna geen fiets meer had. Aan de opvatting van de verzekerings maatschappij had ik geen boodschap en stelde, desnoods, met dit verhaal naar de rechter te gaan.

Mijn vernielde fiets was tien jaar oud en goed onderhouden.
In die tijd fietste ik jaarlijks (een beetje overdrijven mag wel) naar het zuiden van Frankrijk en hield mijn fietsje dus in een goede staat.
De prijs van mijn vernielde fiets was bij aanschaf 999 gulden.
Een van de personeelsleden van mijn fietsenmaker zei nog: "Jouw fiets werd vier jaar geleden voor het laatst gemaakt en werd toen verkocht voor een kleine 1500 gulden, zeg dat deze fiets vier jaar geleden aan jouw verkocht is dan is de dagwaarde hoger."
Zo heb ik het overigens niet gespeeld.

Na veel touwtrekken heb ik uiteindelijk een bod van bijna 1800 gulden geaccepteerd zodat ik een kwalitatief gelijkwaardige fiets zou kunnen aanschaffen. De procedure heeft ongeveer drie maanden geduurd.

Rest me te vermelden dat het jaren heeft geduurd voor ik niet meer schrok van een uit een zijstraat komende auto, ook als ik duidelijk gezien werd en er snelheid werd verminderd.
Nu, ongeveer 15 jaren later voel ik nog steeds blinde agressie in mij opkomen als zo'n ingeblikte aso mij of andere fietsers plat probeer te rijden.
Overigens weerhoud dit er mij niet van om vrijwel dagelijks mijn ritjes te maken.
Fray A. 26-11-’10 15:31
Omstanders gevraagd naar hun telefoonnumers en gevraagd of ze als getuige willen optreden. Aangifte gedaan bij de poltie. Betuurster van de auto aangesproken.
F.van IJsseldijk 26-11-’10 16:43
Ik fiets veel in Nederland en het buitenland. Ik rij ook auto in Nederland .
Wat altijd weer opvalt is het verschil in discipline. Hier rijden de jongelui rustig met 3 man/vrouw naast elkaar, ook als zij daarbij compleet naast de aangegeven fietsstrook rijden. Verder is tegen het verkeer inrijden schering en inslag en komen de fietsers uit de meest onverwachtte hoek. Dat ik tot nu toe geen aanrijding met een fietser heb gehad is naast oplettendheid ook een dosis geluk.
Volgens mij denkt vooral de jeugd, nadat de wet is aangepast en de automobilist eigenlijk altijd schuldig bevonden wordt [ ook als hij/zij er niets aan kan doen], dat zij te pas en te onpas voorrang hebben. En als zij het niet hebben nemen zij het dikwijls. Kijk b.v. maar eens bij het uitgaan van welke school dan ook.
In het buitenland is het in de meeste situatie's verboden naast elkaar te rijden en wordt m.i. door veel voorlichting de jeugd nog opgevoed in het verkeer. En dat is daar al fietsend goed te merken.
Attie Bak 26-11-’10 18:29
Ik ben fietser en automobilist.
Mijn vraag is dan wel: Waarom gedogen ze fietsers zonder verlichting, rode stoplichten negerend en aan de linker kant van de weg ?
Zo ben je als automobilist vogelvrij.
Soms zie je ze echt niet, maar ik ben aansprakelijk!?
Omgekeerde wereld toch/
gr. Attie Bak
flor avonts 26-11-’10 18:59
Het belooft een mooie dag te worden vandaag. Vertrokken in Ardon (Spanje), hoop ik na nog enkele km nabij Hospital de Orbigo terug te komen op de Camino. vandaag wil ik tot Astorga fietsen: een korte rit wordt dat en zo kan ik morgen vroeg de bergen in. Ik volg de omleiding onderdoor Léon om niet door de stad te moeten fietsen. Ik rijd er meestal verloren en daarbij is het er nog druk en gevaarlijk!
Zoals iedere morgen heb ik vandaag ook Christoffel, patroon van de reizigers en vooraan mee op de fiets, om bescherming gevraagd en ook weer vroeg ik me af waarom Jacobus niet in Antwerpen was aangepoeld. Nog enkele dagen en ik fiets voor de vierde keer Compostela binnen. Ik rijd door dorpjes die wel uitgestorven lijken. Alleen enkele kinderen die op de schoolbus wachten verstoren de stilte. Waar in Vlaanderen zouden er nog zulke rustige wegen te vinden zijn?

Ik kom tot bewustzijn ergens naast de weg. Ik ben aangereden door een auto, maar daar ben ik me in 't geheel niet van bewust. Een fietser fluistert me in:" Blijf rustig, wees kalm, alles komt in orde. Wees niet bang." Ben ik weer even weggedraaid? Twee politiemannen hebben ondertussen mijn identiteits- en verzekeringskaart gevonden in mijn portefeuille in mijn stuurtas. Ik voel geen pijn, weet niet wat er is voorgevallen en denk aan niets of niemand, tenzij: "t Is gedaan met fietsen!" Ik kruip nog op eigen kracht recht en in de ziekenwagen en kom na enkele km toch in Léon terecht; maar dan wel in het universitair ziekenhuis. Na de nodige foto's en scans komt de dokter, die blijkbaar geen talenknobbel heeft, bij mijn bed staan en zegt:"Broken; five weeks," en weg is hij. De avond nadien, na twee ritten met de taxi en drie met een mindervalidenwagentje en na één en nog eens drie uren in een vliegtuig ben ik weer thuis met een gebroken sleutelbeen, een gebarsten schouderblad , een hersenschudding en kneuzingen aan mijn tanden, in mijn gezicht en aan mijn benen.
Toen ik vroeger ergens in Frankrijk eens een kettingbreuk had zei een toevallige Antwerpse medefietser: "Uwe Christoffel heeft je blijkbaar toch niet zo goed geholpen." Waarop ik antwoordde:"Hij is er voor de mensen; niet voor de fietsen."
En nu? Waar zat Christoffel nu? Hoe meer ik eraan denk, hoe meer ik besef dat ik heel wat geluk gehad heb bij mijn ongeluk. Misschien heeft Jacobus Christoffel toch wel een duwtje gegeven. Ik had ook "het eerste woord" meegenomen, een boekje voor Compostelafietsers, en had me voorgenomen er een hoofdstukje in te lezen wanneer ik het wat moeilijk had onderweg.Ik had het geen enkele maal nodig gehad. En nu, nu ik het best zou kunnen gebruiken, steekt het in mijn fietstas, meer dan tweeduizend km hiervandaan.
Flor Avonts, Wilrijk.
S. Doodeman 26-11-’10 18:59
Geachte mevrouw, mijnheer,

Tien jaar geleden ben ik aangereden door een auto en heb daarbij mijn heup gebroken. Het was de schuld van de automobiliste.
Deze mevrouw heeft zich nooit voor de kantonrechter hoeven te verantwoorden.
Ik ben hier nog steeds boos over!

Met vriendelijke groet,

S. Doodeman
A Martin-Bakker 26-11-’10 19:15
Dit is dus alleen van toepassing als je weet wie de tegenpartij is !
Als ze doorrijden nadat ze je van je fiets hebben gereden heb je alleen het nakijken !
Dit is mij 10 jaar geleden overkomen de dader is zelfs nooit gevonden .
Ben in de lucht gevlogen en buiten westen geraakt, regenpak stuk , bril stuk , en mijn fiets was totall loss schade duizenden euro's .
En lichamelijk letsel een wenkbrouw dat gehecht moest worden en een gekneusde grote teen een schouderblessure en dat allemaal omstreeks de Kerstdagen !
Dus mijn vraag is daar oook wat voor geregeld als er geen tegenpartij is omdat die persoon zo aso is om door te rijden !
Mvr gr A Martin - Bakker
Geert 26-11-’10 21:10
Politie erbij gehaald, adres en tel.nr getuige genoteerd &gegevens bestuurder auto. Bestuurder aansprakelijk gesteld. Schade laten taxeren en rekening ingediend bij verzekeringskantoor. Evt.letselschade apart vermelden.
Jan Leijendeckers 26-11-’10 23:08
Goed artikel, maar toch een opmerking. Mijn vrouw en ik fietsen erg veel, maar ik rij ook regelmatig auto.
Welk advies kan men een automobilist geven die stilstaand wordt aangereden door een fietser. Gelukkig waren er twee onafhankelijke getuigen en werd een en ander eerlijk afgerond, maar waren die getuigen er niet geweest....?
Dat is dan de andere zijde van de medaille, maar een aspect dat men niet uit het oog kan verliezen.
w.kastanje 27-11-’10 21:34
ja maar degene die er verantwoordelijk voor was is doorgereden en nu ben ik infalide en kan het op niemand verhalen

wil
Jan van Zelderen 29-11-’10 21:34
Ja,
een tijdje geleden reed een automobiliste achteruit, zonder goed uit te kijken over m'n fiets heen.

Ze schrok hevig en verontschuldigde zich.

Zonder probleem, heeft ze me het nieuwe wiel vergoed!
JOSE BORN 24-12-’10 12:04
Ik ben vorig jaar aangereden, auto reed in eerste instantie door, maar kwam gelukkig toch terug.
omstanders hebben politie gebeld, en alle gegevens zijn opgenomen.
ivm letsel heb ik de FNV-Bond ingeschakeld. Die is nu bezig met letselschade te verhalen, ik heb al voorschot gehad en al mijn schade aan fiets, jas, horloge etc. al gekregen.

dus : altijd , als het even kan, politie erbij !!!
dan kun je tenminste al je schade verhalen bij de tegenpartij.
karsters 26-12-’10 23:27
Ben 2 keer aangereden met aanwijsbare schade.
Bij de 1e schade zijn we naar het politiebureau geweest om mijn verhaal
tedoen.Is me verteld om dat onderling te regelen en tot heden 2 jaar verder
heb ik niets meer vernomen van deze automobilist. Bij de 2e schade dacht
ik laat maar zitten het wordt toch ook maar niks.

Ik heb ook een meerjaren fietsverzekering , maar heb daar geen gebruik
van gemaakt. Jammer he?

Met vriendelijke groet,

R.Karsters.
amal 12-10-’11 01:12
hoi allemaal,
ik ben fietser, ik weerd aangerijen door een busje en me been is gebrokken op 3 verschillende plaatsen , ik wil graag van jullie weten wat voor recht ik daar heb.
de aansprakelijheid heeft zijn verzekering op de hoogte gebracht, maar hij heeft de waarheid niet verteld, hij heeft gezegd dat t mijn fout was, de politie waren er bij maar ze hebben helaas geen raport gemaakt.
graag jullie informatie alles jullie iets over dit ongeval weten.
amy 24-10-’11 18:24
hallo allemaal

mijn dochter is aan de reden  ze zit nu voor 5 weken in een rol stoel  haar scheen been is gebroken 
kan ik ook taxi kosten bij de verzekering halen want ze moet toch naar school
weet iemand iets van 

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat uw reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kattebel
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden verwijderd. U maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.