Logo Fietsen123

Nieuws

Hoeveel fietsen zijn er in Nederland?

Tuesday 18 January, 2011

Nederland is een fietsland. Dat is altijd al zo geweest. Het vlakke landschap en de korte afstanden maken de fiets een ideaal vervoermiddel. Naast de praktische transportfunctie neemt het recreatief gebruik van de tweewieler sterk in populariteit toe. We hebben voor u een aantal leuke fietscijfers op een rij gezet. Nederland kent met 19 miljoen (bruikbare) fietsen namelijk de hoogste fietsdichtheid van de hele wereld.

Leuke fietscijfers

84% van de Nederlandse bevolking heeft één of meer fietsen in de schuur staan. Gemiddeld rijden alle Nederlanders daarmee 2½ kilometer per dag, rond de 900 kilometer per jaar. In totaal gaan er daarmee jaarlijks circa 15 miljard kilometers onder de wielen van deze tweewielers door. 47% van deze afstand wordt gereden van en naar werk of school. Ter vergelijking, forensen rijden jaarlijks 176 miljard kilometer in de auto. De 7 miljard woon-werk fietskilometers vallen daarbij in het niet. De fiets is echter met jaarlijks 4,5 miljard ritten wel goed voor een kwart van alle verplaatsingen.

Voor minder regelmatige tochtjes in het dagelijks leven, zoals boodschappen doen, wordt ook nog eens 12% van de totale fietsafstand verreden. Dan blijft er daarna nog 41% over waarin de fiets gebruikt wordt voor recreatieve of sportieve doeleinden. Het recreatief gebruik van de fiets omspant een breed scala van activiteiten dat varieert van het gericht trainen van de spieren tot het rijden van een ommetje in de avondschemering.

Dagtochten en fietsnetwerk

Met ruim 200 miljoen dagtochten per jaar, tochten van minimaal een uur, is de fiets voor 52% van de bevolking ook een populair vervoermiddel tijdens vrije dagen. Naast het vlakke landschap en het gematigde klimaat speelt ook de infrastructuur een belangrijke rol van het succes van de fiets in Nederland. In Nederland is er alles aan gedaan om fietsers volop de ruimte te geven. Zo wordt ons land bijvoorbeeld doorkruist door 17.000 kilometer aan fietspaden. Buiten de bebouwde kom komt daar nog 65.000 kilometer aan befietsbare wegen bij. De toegankelijkheid van dit fietsnetwerk is groot door een goede bewegwijzering, een lappendeken aan regionale knooppuntensystemen en 4.500 kilometer aan landelijke fietsroutes.

Aantal fietsen per inwoner

Nederland 1,1
Denemarken 0,8
Duitsland 0,8
Noorwegen 0,7
Sweden 0,7
Japan 0,6
Zwitserland 0,5
België 0,5
Italië 0,5
Verenigde Staten 0,5
Canada 0,4
Oostenrijk 0,4
Groot Brittannië 0,4
China 0,4
Frankrijk 0,3
Spanje 0,2

Lees ook:
* Fietsen, evenaart Brussel Antwerpen binnen vijf jaar?
* Lummenaar fietst elke dag 144km naar zijn werk