Fietsrouteplanner

NIEUW: Plan uw fietsroute met onze eigen fietsrouteplanner!

Elektrische fiets? E-bike Keuzehulp

Op zoek naar een elektrische fiets?

Elektrische fietsen - de merken

Overzicht van alle populaire elektrische fietsen en reviews.

Oplaadpunten

Alle oplaadpunten voor elektrische fietsen in een overzicht. Handig voor onderweg!

Gezocht: dé oplossing voor zadelpijn. Heeft u hem? Laat het ons weten!

Maandag 12 Januari 2015 172 Reacties

Er zijn verschillende soorten zadelpijn. Maar het komt eigenlijk neer op pijnlijke plekken op het lichaam. Het beste bij pijn of last is vaak om het helemaal met rust te laten en het te laten genezen. Bij zadelpijn ligt dit vaak wat lastiger. Het is moeilijk om de gevoelige of pijnlijke plek te ontzien, u kunt meestal niet zomaar van de fiets afstappen, maar moet nog verder. Soms zelfs uren. Zadelpijn kan zo ver gaan dat de huid opengeschuurd raakt, bijvoorbeeld door een harde naad binnen de broek. Hieronder staan goede tips om zadelpijn te voorkomen en te verhelpen.

Wilt u uw eigen ervaring met zadelpijn en oplossingen delen? Laat hier uw reactie achter en vind ook de ervaringen van anderen. Zo helpen we elkaar een goede oplossing voor dit onnodige maar structurele probleem te vinden. U kunt hieronder uw reactie achterlaten.

Bekijk ook ons uitgebreide zadelpijn-dossier

 

172 reacties

Reacties worden vooraf gelezen door de redactie. Na goedkeuring verschijnen zij op deze website.

J de Jong 24-02-’11 17:28
Voor dat je gaat fietsen moet je eerst je( billen-bips ) invetten met vaseline
dan heb je veel minder last van zadelpijn.
Het helpt echt.
Jan 24-02-’11 21:31
Klinkt misschien vreemd, maar een zacht zadel geeft meer klachten dan een hard zadel.
En dan is een echt lederen zadel volgens mij het beste, mits goed ingereden. Daar moet je dan wel de tijd voor nemen.
Verder is af en toe een andere zitpositie innemen ook een goed middel tegen zadelpijn.
Tot slot: vaker fietsen is het beste medicijn. Door de week nauwelijk fietsen en dan in het weekend een lange tocht maken, dat is vragen om problemen. Aan je zadel moet je wennen!
Trouwens: bij een goede fietsen-vakman mag je een zadel uitproberen. Gewoon vragen.
Ik fiets door de week (woon-werk e.d.) tussen de 40 en 50 km per dag, en heb bij lange tochten in het weekeind of tijdens vakanties nooit zadelpijn. Uiteraard heb ik een goed ingereden zadel en een multi-position stuur.
Ik gebruik overigens geen speciale fietskleding. Meestal een spijkerbroek of een gewone korte broek.
Petra Dircks 25-02-’11 20:17
Er is een doeltreffend én goedkoop hulpmiddel tegen zadelpijn: een opblaasbaar zadelkussentje. Gemaakt van geel materiaal waar ook reddingsvesten van worden gemaakt. Met touwtjes bind je het om je eigen zadel, opgeblazen naar believen, harf of zacht. (halfzacht is overigens het beste). Voordeel is dat je het zadelkussentje overal mee naar toe kan nemen, dus een huurfiets is een probleem meer. Jaren terug heb ik er als journalist een artikel over geschreven in het Brabants Dagblad en het kussentje zelf uitgetest.. Degene die het product ontwikkelde woont in Vught. Het kost 15 euro exclusief verzendkosten. Op de site is meer informatie te vinden: http://www.verta.nl
Petra Dircks
Maria 26-02-’11 12:36
het beste is gewoon doorfietsen dan heb je het minste last, en als je dan thuiskomt lekker in een bad.

Dan kun je de dag erna weer tegen aan.suces
Chris Teuben 27-02-’11 19:10
Ik rijd al ruim 15 jaar zonder enige vorm van zadelpijn,... met een ligfiets.
Marchien 02-03-’11 18:41
Ik heb mij bij de fietsenwinkel een zadel aan laten meten. 'k Moest gaan zitten op ribkarton en op deze wijze werden de drukpunten van je zitbotjes zichtbaar. Deze afstand werd gemeten en daar kwam de breedtemaat van het zadel uit voort. Ook werd er gevraagd of ik veel fiets. Dat is bij mij het geval. Dan ben je behoorlijk gespierd en daarom dus een stevig zadel nodig.
Ik wil niet zeggen dat ik nooit meer zadelpijn heb, maar het euvel is voor 95% weggenomen. Ik ben blij met mijn aankoop!
Jannes en Riny Bosma 04-03-’11 09:27
Ook wij rijden ruim 13 jaar op een ligfiets zonder enige vorm van zadelpijn, voor kort afstanden gebruiken wij een gewone fiets, ons leeftijd is 61 en 57 jaar, dus de leeftijd maakt niet uit.

Jannes en Riny.
Jeannette 04-03-’11 10:18
Mijn ervaring is ook wat hierboven bescreven staat,een leren zadel,die zich naar je billen vormd, en wat vaker op de fiets,is het beste.
jolanda 04-03-’11 10:18
Regelmatig fietsen en steeds verder, dus gewoon oefenen, zodat de billen gewent raken aan het zadel.
Wijtze Visser 04-03-’11 12:34
Wij zijn sinds een paar jaar fervente fietsers geworden. Na de Donau, de Via Claudia Augusto, Reitsma's route naar Rome fietsten wij vorig jaar met Clemens Sweermans route naar Santiago en...inderdaad zonder zadelpijn, niet liggend, want wij hadden al moeite genoeg om al die zwalkende ligfietsers te ontwijken. Het is zo simpel: elke dag een schone fietsbroek. Zo fietsen wij al duizenden kilometers. Zorg daarnaast als man voor een smal zadel, kijk maar naar de beroepswielrijders en dat geldt ook voor de dames, hoewel die ietsje breder zijn. Maar koop wel een goede fietsbroek. Heus, duurkoop is goedkoop. 
ebbers 04-03-’11 14:30
wanneer je veel last hebt van zadelpijn, neem dan het openbaarvervoer of de auto
toos van ooijen 04-03-’11 14:51
bij lidel verkopen ze een Fietszadel,instelbare hardheid dankzij opblaasbaar luchtkussen met pomp en handig
drukregelventiel Keuze uit verschillende soorten .
Angelique Vermoolen 04-03-’11 17:03
Ook wij hadden jaaaaaaaren terug erg veel pijn. Bulten gewoon. 11 keer veranderden wij van zadel. Opblaasbaar - gel - zacht etc.etc. De dealer werkte steeds mee. Tot hij het echt beu was en zei: LUISTER NOU EENS NAAR MIJ. Neem een Brooks zadel. Een week wat hard en daarna zul je zien............Wij wilden hem niet geloven.......maar hij had gelijk. Daarna.....geen geklieder met vet of wat dan ook. Een goede zeem in de broek en nu jarenlang geen pijn. Die begint een beetje bij 70 km. Volhouden tot 90 is geen probleem. Wel VEEL even de bibs omhoog voor goede doorstroming van het bloed. . PS Wij rijden op electrische fietsen dus die afstanden zeggen niet zoveel. Maar je moet wel uuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrren zitten. WIJ hebben er nu geen enkel probleem meer mee. Zij die denken dat een oppompbaar zadel helpt komen bedrogen uit., Ik heb er nog een maar zal het zelf nooit meer gebruiken. Wel op tijd het zadel vernieuwen. Je kunt niet blijven aandraaien die spanning op het zadel. Maar 60 euro is toch niet TE veel om lekker te zitten.
Janny 04-03-’11 19:04
Beste fietsers,

Het is echt waar....het leren zadel moet weer terug op alle fietsen.
Wat ook mee speelt...op een leren brooks transpireer je veel minder dus het probleem van vocht is ook gelijk verholpen.
Anekdote...onze schoonzoon gebruikte de fiets van m,n man...met brooks zadel...zijn conclusie was..die fiets met dat houten zadel nooit meer!!!!!
Wij blijven er bij, voor ons een brooks!
Joost 04-03-’11 20:28
Gooi dat gelzadel weg! Je lichaamswarmte kan niet weg, waardoor huidirritatie ontstaat. Gebruik een leren of een kunststof zadel met verende matras. Ik gebruik al jaren een Lepper Comfotech en deze zit goed! En lees de reactie van Jan (d.d. 24-02-2011, 21:31u)
Marjolein Eysberg 05-03-’11 07:42
Mij is jaren geleden een TEMPUR zadeldek aanbevolen. Geweldig !! Geen zadelpijn meer. Het zadel gaat door je lichaamswarmte precies naar je vorm van je billen staan. Op fietsvakanties naar verre landen gaat het zadel als eerste in de koffer.
G de Vries 05-03-2011 05-03-’11 10:41
De reactie's van Angelique Vermooien 04-03-2011 en van de Heer Jan 24-02-2011, zijn de juiste oplossingen.  in het begin is het even moeilijk, maar gewoon doorzetten. Blijven fietsen. en opbouwen en dan is er geen betere, dan de brooks.
Renee 05-03-’11 17:39
Er gaat niets boven een 'Brooks' zadel! Deze is van leer gemaakt en het vormt zich na een paar keer gebruiken naar jouw stand van de billen. Ik ben een zeer gevoelig type en weet inmiddels door ervaring dat dit het enige zadel is waar ik het lang op kan uithouden. Ik heb er nog een extra zacht geldekje overheen gekocht en fiets met gemak elke dag vijftien kilometer, zonder pijn!
Daarnaast heb ik ook een fietsbroek, maar draag deze nooit meer, na de aanschaf van dit zadel.
Het is wel even een uitgave, maar dan heb je ook wat!
wout van leuveren 05-03-’11 19:50
Leuke opmerkingen hier boven. Probeer de blokkades in de heupgewrichten op te lossen met oefeningen.Want daar zitten de problemen.De enige manier.Zoek een goede fysiotherapeut op.Ik fiets zelf (8000) Wanner ik mijn oef. niet regelmatig doe zijn de pijnpunten ook zoals boven.
Wout van Leuveren
fysiotherapeut
Lemmer
jvjvj 06-03-’11 08:20
Koop een kwalitatief goed, en hard zadel.
Let ook op de juiste hoogte.
Ga regelmatig fietsen en dan is zadelpijn niet aan de orde.
jvjvj
beenhakker 12-03-’11 11:15
heel mijn fiets verleden na 15 km. zere botten, 2 dagen later pas weer over.
nu el. fiets batavus , zadel aangemeten bij fietsenmaker, nu 60 km. op een dag!
totaal geen pijn meer en de volgende dag weer een flinke tocht.
aanmeten gaat als volgt; je gaat op een krukje zitten waar ribbel karton op ligt,
wiebelt even flink met je billen, er staat dan een afdruk op het karton.
de fietsenm. heeft een hele wand met nummers en jou numm. uit de computer van het krukje
haalt hij zo tevoorschijn!.
ik geloofde er niets van maar ik rij nu al 2 jaar zonder pijn, geweldig !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aanmeten gaat met je kleding aan ,
een fietster die nu met plezier grooooooote tochten maakt.
H van Essen 14-03-’11 18:58
Hallo, wij fietsen al enkel jaren met een Velo zadel type Cheeko 90 deze is uitermate geschikt voor dames die last hebben van bekken problemen.
Wij zouden graag nog een paar van deze zadels willen kopen maar kunnen ze niet vinden.
Wie van jullie weet ergens nog van deze zadels te koop ?
Groeten,
H van Essen.
Pieter Jan 15-03-’11 15:36
Neem een ligfiets... Geen zadel, dus ook geen zadelpijn.
Perry 16-03-’11 14:29
Gewoon een ligfiets, zadelpijn is dan onmogelijk.
Peter Beentjes 21-03-’11 13:59
Elk jaar een rondje IJsselmeer in twee dagen en altijd moest ik de tweede dag op een beurse kont naar huis: 140 km.
Totdat ik een zadel ontdekte waarmee ik nooit meer last heb gehad: een dameszadel!
Deze zijn iets breder (en hebben een gleuf wat beter is voor de doorbloeding) en dat is voor iemand met een iets wijder bekken veel prettiger om op te zitten.
Joris 27-03-’11 17:15
Zadelpijn is voor mij allang verleden tijd. Ik gebruik al jaren het zadeldek van Tempur en naar alle tevredenheid. Ik heb nooit geen zadelpijn meer. Na 10.000 km heb ik een nieuw zadeldekje moeten kopen, toen pas was de stof versleten.
Ze zijn verkrijgbaar in 3 maten, voor de racefiets de trekking - en normale fiets. Google op internet bij Tempur zadeldekjes. Succes !
ben 01-04-’11 12:25
Mijn man heeft een zadel uit Amerika besteld, kon eerst nog geen 10km. fietsen.
Nu fietst hij er op zijn gemak 40km. met zijn nieuwe zadel.

Ook voor dames de oplossing, die om wat voor reden ook niet meer lang kunnen zitten.
anja 01-04-’11 13:44
Ik lees hier alleen over zere billen of botjes, mijn man heeft altijd na een poos afgeknelde testikels, heel veel zadels geprobeerd op aanraden van fietsspecialist, hij moet nog steeds na een poos staande fietsen of even afstappen.
Wie weet hier raad op?
S. Theunissen 01-04-’11 17:00
Hallo, lieve mensen,
Wat zijn er toch véél tips binnen en wij komen weer met nieuwe tips binnen. Wij hebben onze zéér bekende fietsenmaker op de hoogte gesteld van onze pijntjes, zoals na lang fietsen, tintelingen bij de geslachtsdelen bij mijn man, zoals ook bij mij de vaginale klachten aan kwamen zeilen! Wij kregen van hem de raad om, ergonomische zadels te kopen, om dat te voorkomen.

En dat was voor mij een zadel met een open gleuf er in en voor mijn man een zadel met links en rechts een verhoging op het zadel en wij mochten de zadels 1 maand houden om het uit te prberen, en ja hoor onze pijntjes waren als sneeuw voor de zon verdwenen na 2 maanden nog geen last, uiteindelijk nergens geen last meer van gehad!


Succes verder, mogen alle pijntjes en kwaaltjes uiteindelijk getrotseerd worden, groetjes van mij.....Sylvia
S. Theunissen 01-04-’11 17:08
Hallo lieve mensen, wij hadden ook jaren klachten gehad en allerlei zadels geprobeerd maar niets hielp, wij hebben later 2 goede fietsbroeken gekocht, maar zijn toch met onze klachten naar een zeer bekende fietsenmaker gegaan, en die vroeg naar onze kwaaltjes, ik had verteld dat bij mij, vaginale tintelingen ontstonden bij lang fietsen, en bij mijn man dus ook tintelingen bij zijn geslachtsdelen. Dus de fietsenmaker vertelde mij dat ik een zadel moest nemen met in de midden een opening en mijn man kreeg een zadel met L. en R. een verhoging. Wij mochten ze 1 maand tot 6 weken proberen, en als het niet werkte mochten wij weer terug komen. NOOIT meer klachten gehad, dus bij deze! Dit zijn dus ergonomische zadels!!!!!! Groetjes van mij..........Sylvia
Mieke 01-04-’11 17:52
Ook voor mij alleen maar een Tempur zadeldek. Wel van je fiets afhalen als je boodschappen doet, want ze worden zo gepikt. Ik zweer bij mijn Tempur dek. Ooit in Belgie gekocht omdat het in Nederland toen nog niet te koop was. Ik ben na jaren aan mijn tweede dek begonnen. Nooit meer zadelpijn gehad.
Peter 01-04-’11 20:20
Mijn vrouw en ik hebbben sinds vorig jaar een TEMPUR zadeldek woensdag nog 65km gefietst geen zadelpijn meer.
Alleen nog spierpijn het was de eerste langere afstand dit jaar.
Bert 03-04-’11 17:07
Elke keer na het fietsen,bij't douchen +/- 1min.je achterse, met koud water goed afwassen.Binnen 4 tot 6 weken ,wienig ofgeen zadelpijn meer.De reden;vroeger deden wij bij de paarden die de ploeg hadden getrokken,na afloop v h werk de borsten met koud water af wassen,kregen nooit geen pijnleke plekken.Misschien 'n idee.Zelf doe ik dat bij elk begin van't fietsseizoen.Veel fietsplezier.
Berend 06-04-’11 19:37
Samen met de vrouw heb ik ooit eens een zadel aangeschaft bij een bedrijf in Stadskanaal, een basano zadel. Dit zadel heb ik nu 4 jaar en fiets met meer plezier dan ooit tevoren. had ik voorheen gauw last van een pijnlijke billen (gevoel van beursheid), heb ik daar met dat zadel geen last meer van. zie ook eens http://www.weg-zadelpijn.nl, in ieder geval succe s en veel fietsplezier!
jannie 08-04-’11 15:29
Wij mijn man en ik fietsen al jaren op een Hycia Lepper. Dat is een hard zadel . W ij hoeven geen andere zadel meer
Rinus 15-04-’11 19:36
Ik kon niet meer fietsen zo erg was mijn zadelpijn totdat ik van een vriendin een tip kreeg om een royalgel zadel te plaatsen. In dit zadel zit in het midden een vrij diepe uitsparing. Ik schafte mij ook nog een fietsonderbroek aan en ik wist niet wat me overkwam. Na een tocht van 50 km. bijna geen last van zadelpijn het fietsen is een genot geworden.
Maarten Kroes 16-04-’11 10:55
Gebruik vaak een Brompton vouwfiets, ook voor lange dagtochten. Door de kleine wieltjes rammelt dat nogal. Na het monteren van een geveerde Brooks Flyer nooit meer klachten. Zie je op tegen het inrijden en wil je een wat zachter zadel dan maakt Brooks ook de zgn. Aged versies, zitten in een keer goed en na enkele tientallen kilometers al helemaal perfect.
Voor meerdaagse tochten en vakantie heb ik een Pedersen fiets met een zgn. Hammock zadel, een zacht leren zadel op een spanband tussen de framedelen, het zadel vervormd tijdens het fietsen en voorkomt schuren. Bijna onmogelijk om hier zadelpijn op te krijgen. http://www.hofman-pedersencycles.nl/
S Noteboren 16-04-’11 19:09
Jaren lang had ik last van zadelpijn zo erg zelfs dat het bloed me langs de billen liep
niets hielp geen jel zadel niets
ik kreeg het advies om een zadel te kopen met lucht vering
er zit gewoon een op pompbare fietband in daarna heb ik nooit meer zadelpijn gehad
zelfs over kasseien en grote afstanden heb ik er geen last meer van ze mogen wel niet harder gepompt worden als een 1/2 atm of bar
jammer dat het dit zadel nog niet in een wielerzadel heeft og wel ??????
H den brok 21-04-’11 18:54
Jarenlang heb ik last gehad van zadelpijn en dat begon altijd na ongeveer 35 km. Nadat ik een advertentie had gelezen over een opblaasbaar zadeldek, heb ik zo'n dek aangeschaft.
Het was even uitproberen hoeveel lucht erin geblazen moest worden om een luchtlaag te houden tussen de billen het en zadel. Nu ik de juiste hoeveelheid lucht/tegendruk heb gevonden heb ik geen enkel zadelpijn probleem meer. Persoonlijk vind ik dit een klein wonder. Het effect is dat tijdens het fietsen niet steeds op een zelfde plek druk ontstaat. Door het fietsen bewegen de billen enigszins van links naar rechts en het zadeldekje beweegt in die richtingen mee. Er ontstaat geen wrijving tussen de billen en het zadel waardoor de zadelpijn kan ontstaan. Regelmatig fiets ik 70 -80 km op een dag. Geen centje pijn !
Zie: http://www.verta.nl
Nel leijdekkers 29-04-’11 09:44
Ook ik had jaren last van zadelpijn.
Verschillende zadels geprobeerd maar niets hielp.
Volgens mij heeft het met het zware trappen te maken.
Ook met een lichtere versnelling ging het nog te zwaar voor mij.
Nu heb ik een fiets met electrische ondersteuning en weg is de zadelpijn.
Kan met gemak 60 km achtereen fietsen.
Conclusie, hoe lichter je trap hoe minder tot geen zadelpijn.
wil van de louw 02-05-’11 18:00
in venhorst is b v. sleeuwen de oplosser voor zadelproblemen. heeft een app. waarmede hij de drukpunten kan zien
Elly 04-05-’11 18:32
Vorig jaar een Tempur zadel aangeschaft. Geen zadelpijn meer, zelfs niet na 100 km fietsen.
Arie 08-05-’11 10:46
Hallo fFietsers,

ik heb zelf ook goede ervaring met vaseline , intensief insmeren , ook na enkel weekjes in blijven smeren ook al heeft u geen last meer tot dat u voldoende zitvlees heeft opgebouwt en fiets goed afstellen , dat helpt ook al heel veel ,
Hilde Casteleyn 12-05-’11 17:00
Gebruik een zadelhoes van TEMPUR....werkt uitstekend als je lang moet zitten...
Het proberen waard.......
Jo Martinali 13-05-’11 13:37
Hallo, De laatste 9 jaar heb ik ca 100.000 km gefietst, w.o. Helmond Lourdes heen en terug, Assissi Heen en terug, Santiago heen, Fatima terug, Helmond Weser route heen en terug, Elbe route heen en terug Warschau -Helmond, Uiterste buitengrenzen rond Nederland, Rond Belgie en Calais en verder iedere dag op de fiets boodschappen etc en rondjes rond de kerk en tandemfietsen met 3 gehandicapten iedere week. De beste oplossing voor mij is gebleken uit goedkoop oppompbaar gleufzadel van de Lidl € 15,- een hoes over het zadel met daarop een zakje alles van markiezenstof onder de hoes touwtjes maar nog beter  riempjes in het zakje spiraalsgewijs een binnenband, riempjes vast binnenband oppompen riempjes zetten zich keivast, en fietsen maar. Soms wat lucht er uit dan weer wat lucht er in. Eeerst fietsen zonder hoes totdat het gevoelig wordt, dan de hoes erover en weer 50 km fietsen en dat dagelijks herhalen. Ik fietste zo 130 km per dag. In 19 dagen naar Santiago 2306 km, 24 dagen op en neer Lourdes 2984 km, en 26 dagen heen en terug Assisie in 26 dagen 3425 km. Saillant detail, reservebinnenband altijd bij je.
Ben benieuwd naar jullie reactie.       
fam H van andel 27-05-’11 14:03
een dekje van tempour €45
we hebben dan nergens meer last van
zelf hadden we nog een hoofdkussen er van en die hebben we vermaakt als zadeldekje
we gebruikte het kussen nooit
Floor 29-05-’11 15:39
Wij hebben vorig jaar tijdens de fietsroute door Duitsland een apotheek bezocht , omdat zadelpijn best heftig was. Wij kregen: HIRSTALG Creme.. mit advocado oil..Een oud huismiddel.
Flink gebruik van gemaakt, tijdens deze fietsvakantie. En er is nog over,.............voor de komende vakantie. Want dan fietsen wij mogelijk van Kopen hagen naar Berlin. of andersom.!
Ik heb nog steeds een gel zadel ..en goede fietsbroek is eveneens heel prettig en belangrijk.
Marina 03-06-’11 18:26
Veel mensen hebben zadelpijn, de een omdat ie traag fietst, de ander omdat het zadel niet goed is en als je zweet en geen fiets(onder)broek met een zeemleer draagt. Wij gaan al 20 jaar op fietsvakantie en ik heb nu een hard zadel met een gat in het midden en dat bevalt prima. Ook heeft mijn man 'barends' op het eind van het stuur gezet, zodat je regelmatig de druk kan veranderen op het zitvlak en ook af en toe je bekken kantelen, helpt allemaal heel goed.
Als je zadelpijn wilt voorkomen en 100 km fietst en de andere dag weer fietsen, dan is dit een goede oplossing.
Nog nooit moeten smeren, maar ga ik eens fietsen zonder fietsbroek en zweet ik erg, dan heb ik soms wel last. Even lekker douchen en droogdeppen, beetje vaseline of uiercreme doen wonderen.
jaap.l 06-06-’11 11:29
ik had altijd een zere k... na een zadel van sq lab nooit meer hg jaap
Katinka 08-06-’11 23:00
Bij de fietsvakanties (dagelijks 90-120 km) heb ik altijd kapotte billen, als het schraal wordt plak ik er een blarenpleister (met gel) er op, die blijft dagen zitten en de huid gaat niet verder stuk.

Er gaat dus altijd een doosje blarenpleisters mee op vakantie.
Janta 12-06-’11 00:45
Voor 4 jaar terug kon ik nog geen 20 km fietsen zonder dat mijn achterste maar ook mijn private delen pijn gingen doen en soms kon ik dat dagen erna nog vernemen en ik had daardoor weinig belang bij het fietsen. Heb nu sinds 4 jaar terug een basano zadel gekocht(30 euro) en heb nergens last van ik fiets soms meer dan 120 km per dag en heb weleens 700km in een week gefietst,geen centje pijn. Als je alles al hebt geprobeerd(ik bv. opblaasbaar dekje,schapenvacht,brookszadel,gelzadel,rokzadel en diverse andere modellen) zou ik zeggen probeer het eens het is voor mij een wonderzadel en ik kan niet zonder.
Ineke 14-06-’11 23:45
Van tevoren insmeren met arnicazelf (tegen kneusplekken) en je fiets weer kilometers door.
Theo 17-06-’11 01:33
Een brookszadel en daar een schapenvachtje op en je hebt nergens last van.
Oh ja het schapenvachtje regelmatig uitwassen daar wordt het iets dikker van.
Groetjes Theo.
elly v loon 17-06-’11 18:46
beste mensen
als je klachten hebt met zadelpijn zoals ikzelf neem een aangepast zadel die je laat aanmeten bij de fietsenwinkel helpt echt zeker voor de zitbotjes
Wim 22-06-’11 16:58
Tsjonge, tsjonge, wat een ingewikkeld gedoe als je de reacties leest. Zat er eentje tussen, ja gewoon een ligfiets nemen.
Zit al jaren op een ligfiets, tandem maar ook solo. Steeds maar die zelfde vraag; zit dat nou lekker? Krijg je het niet in je nek? Als je dan zegt nooit!! last van zadelpijn te hebben, wordt je een beetje meewarig aangekeken. Al die kunstjes, zadeldekjes zus of zo,aangepast zadel, zadel laten aanmeten, fietsbroeken, afstelling van zadel en fietsstuur, doorbijten, smeersels, opblaasbaar dekje, zweefzadel, blarenpleister zijn niet nodig als je op een ligfiets zit. Een gewone fiets is vergeleken met een ligfiets een martelwerktuig van de eerste orde. Niet iedere kont is gelijk en de fietshandelaar heeft er meestal geen verstand van. Je hoeft nog niet zo'n extreem model ligfiets te hebben, waarbij je ongeveer platligt. We hebben een kuipmodel als zitting, waarbij je opzit als thuis in een fautteuil. Na eerst veel zadelpijn te hebben doorstaan, kunnen we nu gemakkelijk zonder afstappen ritje van 50 km aan, maar meer dan 100 km op een dag is ook geen probleem.
Riek 24-06-’11 10:28
Ik had altijd last van zadelpijn.
Nu hebben we fietsen met zadels, waar ik geen zadelpijn meer van krijg.
Deze fietsen hebben we gekocht bij Dekkers in Wanssum ( limburg)
Ik moest voor deze zadel op een plaat gaan zitten, (lijkt op zo'n plaat waar je ook met je voeten op moet gaan staan, om te kijken of je b.v. geen door gezakte voeten hebt)
Op deze plaat zag je,waar je botten zitten.en toen werd de juiste zadel aangemeten.
Nooit geen zadelpijn meer.GEWELDIG
Coby 24-06-’11 18:48
Sinds ik een "Terry"zadel heb aangeschaft, is de zadelpijn over. Het is geen goedkoop zadel, maar het proberen zeker waard.
marianne 24-06-’11 19:48
Al die kussentjes, gelzadels en schapenvachten het helpt misschien voor een tochtje van 10 km en dan uitgebreid koffie drinken maar voor lange fietstochten helpt dat echt niet, dat zou iedere serieuze fietser moeten weten!
Een hard zadel is beter dan een zachte en het je zadel niet bij de eerste de beste fietsenmaker om de hoek kopen maar er tijd en geld aan willen besteden en proefrijden, want een zadel is ook persoonlijk, bij een goeie zaak is proefrijden heel normaal.
Een fietsbroek helpt wel maar neem wel een goeie en niet eentje waarbij je ook op de naden zit want dat is funest en was de broek na elk gebruik! Verder zul je veel moeten fietsen en dan niet ineens 100 km gaan doen als je nooit fietst maar opbouwen en zo vaak mogelijk gaan fietsen zodat de huid op je achterste zich kan harden. Na elk gebruik de broek wassen en de huid goed verzorgen: wassen zonder zeep en insmeren met vaseline/uierzalf prima, maar zinkzalf is ook een goed zalfje geeft de huid wat stevigheid en kleeft minder dan de andere twee.
Jacqueline 24-06-’11 21:23
Na 5 kilometer fietsen voelde ik al pijn aan mijn zitbotjes en kreeg ik een verdoofd gevoel.
Heel vervelend dus.
Via internet kwam ik terecht bij ISM zadels. Na overleg ( via de mail)  met de beheerder heeft hij mij
de ISM touring zadel aangeraden.
Nu fiets ik probleemloos 50 kilometer. Ik ben heel blij met deze zadel.
Paul 07-07-’11 11:51
Zoveel mensen, gelukkig ook zoveel meningen, wat ons op valt is, wij fietsen  meestal 50/60 km dat veel mensen op een te smal zadel rijden, voorover hangen en zagen, en  daardoor niet ontspannen fietsen . Laat de vakman eerst goed kijken of U het juiste (breedte) gelzadel heb, iets de voorzijde naar beneden afstellen voorkom al een hoop ellende en een extra geldekje erop, als menden ouder worden krijg je rond de botten minder vet maar ook belangrijk iseen goede afstelling van het stuur ( dus naar U toe gericht )  waardoor je meer rechtop komt te zitten.
Anina 08-07-’11 14:37
TIP  VOOR VROUWEN: Het verdoofde gevoel wat vaak voorkomt bij vrouwen en de daarmee gepaard gaande pijn van de druk, heb ik bij mezelf opgelost door simpelweg een andere houding aan te nemen tijdens het fietsen.( Afgekeken van de renners in de Tour de France vorig jaar!) Ik fietste met een holle rug - renners nooit- . Dat was de boosdoener! Door het bekken naar achteren te kantelen tijdens het fietsen valt die druk weg. Na maar een paar dagen wennen  heb ik nooit meer last.
Ingrid 11-07-’11 15:12
Het zadelkussentje van tempur is nog altijd het beste!
Had zadelpijn tot bloedens toe, sinds ik dit tempurke heb geen last meer gehad.
cees van der pijl 12-07-’11 22:14
ik denk niet te vorkomen maar een goede fietsbroek doet wanderen
ook al is die watduerden
Hilda Cuijpers 16-07-’11 21:13
Voor ons ook alleen maar een TEMPUR zadeldek.
Ik had altijd na 5 km al last van zadelpijn. Heb heel veel verschillende zadels geprobeerd, totdat mij het TEMPUR zadeldek werd aanbevolen. Nergens geen last meer van en wij fietsen voortaan vele kilometers.
m.slaats 22-07-’11 10:38
mijn vrouw en ik fietsen drie tot vier maal per week we hebben ieder drie fietsen een gewone een race en een atb fiets onze ervaring is dat we op de race fiets het minste last hebben daar zitten smalle en hade zadels op op de atb ook maar op de gewone fiets zitten zadels van kunstof gevuld met gel dat begint te zweten en is op den duur niet meer prettig dus onze concluzie is hoe smaller en harder het zadel hoe gemakelijker het zit en je er op rond fietst
Lia 22-07-’11 12:20
Ik ben net terug van 'n 10 daagse fietsvakantie door Zeeland/ZeeuwsVlaanderen en heb niet veel zadelpijn gehad. Tobde de laatste jaren best en had voordien altijd 'n leren zadel gebruikt. Geloof direkt dat 'n brooks mijn laatste optie zal zijn. Nu echter geldekjes gebruikt. 2 over elkaar (ik vond er nog een onderweg) gebruikt en bioforcecreme van dr. Vogel. Is perfect gegaan + 'n fietsbroek natuurlijk!!! Heb trouwens rond de 600km gefietst en ben niet meer de jongste!! Ach 't moet je hobby maar zijn!! Groetjes.
Ton 22-07-’11 22:07
Ik wil me toch nog even aansluiten bij die enkele ligfietser die in deze zadelpijnoplossingsrubriek wil laten weten dat de ,veruit beste oplossing een ligfiets is.Jje kunt allerlei kunstjes bedenken betreffende afstelling ,zadelkeus,dekjes,zalfjes en zo verder. Doe me een lol en ga eens een ligfiets uitproberen. Ik heb er al wel vele duizenden kilometers opzitten en de eerste pijntjes moeten nog komen. Fietsen is heerlijk maar moet ook na enige kilometers leuk blijven. Verder is het nog een discussie waard of fietsen op een fietszadel wel zo gezond is
Janny 30-07-’11 19:34
Ook Ik heb ook jaren last gehad van zadelpijn, heb afgelopen januari 1 behandeling Quantum Touch gehad.
Het bleek dat mijn bekken gekanteld was waar ik verder niks van merkte, maar hij heeft het met een behandeling Quantum Touch recht gezet, daarna bleek dat ik geen last van zadelpijn meer heb, fiets nu zo 50 of 60 km lang zonder pijn.
Sjon 03-08-’11 18:10
Ik had ook een hoop last van zadelpijn. Elke dag zo'n 100km op de fiets. Gewoon doorrijden tot er een eeltlaag vormt op je achterste
Maria 05-08-’11 09:36
Ik had al jarenlang last van druk op mijn stuitje tijdens het fietsen was na 20 km zo stijf dat ik bijna niet kon afstappen.
Van alles geprobeerd, gelzadel, wol zadeldekje, Tempur zadelhoes etc.
Nu de oplossing gevonden met een SQ lab zadel.
Wordt aangemeten door fietsspecialist, dmv pc. Je moet op een ribbelkarton zitten en een beetje druk uitoefenen, daardoor worden de zitknobbels zichtbaar.
Deze afstanden worden precies gemeten en ingevoerd in een pc programmatje.
nav enkele vragen mbt soort fiets, zithouding etc. wordt er een zadel geadviseerd, je mag zelfs meerdere zadels proberen tot het gewenste resultaat bereikt is en krijgt garantie geen resultaat geld retour.

Werkt perfect, moeiteloos 65 km per dag gefietst 10 dagen lang.
Binnenkort Passau Wenen fietsen, kijk er naar uit, lijkt me erg leuk zeker zonder pijn.
Jan 05-08-’11 14:25
Ik heb sinds ik bewust een zadel koos altijd Brooks (B66) zadels gehad en vond dat prima. Heel af en toe wel eens 'slapende' edele delen na zo'n 20 kilometer, maar ja verzitten/staan/lopen helpt meteen. Voor op mijn Kronan bakfiets die ik ook jaren heb gehad, ideaal in de stad, heb ik eens een Brooks grote veren zadel (ik meen een C2) gehad en dat zat nog prettiger dan de Leolux-bank thuis ;-)
Inmiddels rijd ik alweer jaren met een Lepper Primus (dus met dubbele veren) 29cm en dat is het beste/prettigst wat ik ooit heb gehad. Zeker hier in Brugge met de vele kasseitjes en nog veel slechtere wegen met grote basaltstenen. Een verende zadelpen werkt daar echt niet. Sinds kort hebben we ook Gazelle Innergy fietsen met trapondersteuning dus we maken ook wat grotere tochten en daar heb ik onmiddellijk het 'standaard'zadel met verende pen afgehaald en mijn Lepper Primus gemonteerd en op mijn anderer/oudere fiets - die nu bijna niet meer gebruikt wordt - een ouder Lepper zadel geplaatst. Mijn echtgenote had al vele jaren een Lepper typisch dameszadel maar vond daar toch wel weinig steun aan. Ook op haar Innergy hebben we nu een Lepper Primus (dames 23cm) zadel geplaatst en ook zij vindt het heerlijk.
Vroeger dacht ik dat een Primus typisch voor (extra) zware personen was (en dat was waarschijnlijk ook wel de opzet) maar het blijkt ook voor 'normalere' gewichten (80 resp 60kg) een ideale oplossing en vangt ook veel beter op dan een verende zadelpen.
Hoogelander 05-08-’11 15:43
Ik las net een stukje van Marjolein Eysberg 05-03-’11 07:42 en dat is helemaal juist mijn vrouw had last van het stuitje zodat zij bijna niet meer van de fiets afkwam en ik zelf had altijd last van de zit botjes en dat is helemaal verdwenen koop zo´n zadel dek en je bent van de meeste kwallen af.
toon 05-08-’11 19:29
Fiets gemiddeld 25.000km/jaar, waarvan 83km/dag woonwerkverkeer, daguitstappen van 300km, fietsreizen van 3-4.000km en gebruik geen zalfjes, cremes, poedertjes, overtrekjes of wat dan ook.
Een degelijk lederen zadel, dat vanaf het begin juist afgesteld staat en goed onderhouden wordt.
Hoe meer je rijdt hoe beter het aanvoelt.
Ik zweer bij Brooks op al mijn fietsen maar als je niet enkele duizenden km/jaar rijdt, kies dan iets anders.
Tip1: Bij aankoop van een nieuwe fiets vraag steeds het zadel op test.
Tip2: wassen met (ijs)koud water.
Nienke 09-08-’11 19:07
Ik fiets 6.000 km per jaar, word wat ouder. Heel belangrijk: fietsbroek met inzetstuk uit 1 stuk, dan geen last van naden.
Inzetstuk moet enigszins vochtwerend zijn, van belang als je in de regen fietst en vanwege de hygiene. Fietsbroek van Inq, Perry Sport.
De positie van het stuur t.o.v. het zadel moet optimaal zijn. Mij bevalt een multigrip stuur (vlinderstuur) het beste, zodat je van positie kunt wisselen en daarmee je zitbotjes of weke geslachtsdelen kunt ontlasten, en ook je rug en armen/handen. Dit zonder teveel aan het stuur te gaan hangen. Als je een nieuwe fiets koopt is de framemaat belangrijk, het hele frame t.o.v. je lichaamsbouw, dus het gaat niet alleen om de lengte van de buis tussen trapas en zadel. Een nieuwe fiets moet je voelen, voel ik me een met deze fiets. Dan zit je ontspannen.
Verder is het belangrijk dat de fiets technisch in orde is: stuurt hij lekker? Heeft te maken met de balhoofdafstelling. Doet hij dit niet (wat je door gewenning niet altijd merkt) dan moet je compenseren met je lichaam: armen, heupen, bekkenbodem. Draaien de trappers soepel? Zoniet: compensatie benen, heupen, bekkenbodem. Teveel compensatie leidt tot zadelpijnklachten.
Mij bevalt het beste een gelzadel, een glad oppervlak, waardoor je makkelijk iets kunt gaan verzitten zonder dat je broek 'meekruipt '
Bij meerdaagse tochten bij warm weer heb ik altijd een doosje purol bij me, goed voor dreigende smetplekjes tussen de billen.
Regenachtig weer: urenlang in een regenbroek fietst niet prettig. Deze broek gaat schuiven, wat tot zadelpijnklachten leidt. Ik ben nog aan het experimenteren met een alternatief: rain legs, een regenjack met verlebgd rugstuk.
Trees Brands 15-08-’11 10:15
Ik las reeds, de billen invetten met vaseline, een andere tip is je fietsbroek invetten met vaseline. Het doet wonderen. De laatste 3 weken 1475 km. gefietst en totaal geeeeeeeeen zadelpijn. Een geweldige ervaring.
Max Hiehle 19-08-’11 11:03
50 jaar met pijn op verschillende -conventionele fietsen met dito verschillende zadels gefietst. Daarna op een -semi- ligfiets en alle leed was geleden. Flevobike basic =nu Sinner, en de Gazelle Easy Glider uit 2003 ( NIET de nieuwe met electrische ondersteuning en oude naam)
Max Hiehle
Trudy Gijsbers 19-08-’11 14:12
fiets al 19 jaar met een BROOKS zadel. Nergens last van.Ik ga een e-bike aanschaffen, maar laat mijn oude BROOKS
overzetten.
kees smout 22-08-’11 19:49
22-8-2011
Ja je kunt van alles verzinnen en uitproberen om zadelpijn tegen te gaan maar voor mij telt toch ook de oplossing tijdens het fietsen ga er gewoon op tijd af en rust even uit om wat te drinken of te eten of rond te kijken en daarna kan je er weer tegen aan.
Rob 23-08-’11 15:42
Ik heb een oud Brooks zadel. Heeft iemand enig idee of je die 'strakker' kan stellen? Voor mijn gevoel zakt hij namelijk door in het midden. Ik voel dan vooral de voorpunt en de achterrand. Kan dat met die moer onder de voorpunt? En zo ja, welke kant draai je dan op? (ik heb wat geprobeerd, maar het gaat erg lastig)
Katinka 10-09-’11 17:37
Ik heb de oplossing!
Ik, dame met een nogal 'brede zit', heb tijdens het fietsen altijd last van óf mijn schaamstreek óf mijn stuitje. wat zacht is voor de schaamstreek, zorgt ervoor dat de druk op het stuitje toemeent en wat goed is voor het stuitje is te hard voor de schaamstreek. gevolg: een slapend been tijdens het fietsen (levensgevaarlijk bij het afstappen!) ijn in mijn stuit of beurse schaamstreek. ik ben nu al zo'n 3 jaar op zoek naar het voor mij perfecte zadel en inmiddels zwaar teleurgesteld in het anbod van zadels. ik heb inmiddel 7 foute aankopen in de kast liggen. de Selle Bassano was veelbelovend, want zacht en extra breed, maar zakt al snel iets in, waardoor je toch druk op verkeerde plaatsen krijgt.
een Lepper zadel (leer) deed zo'n pijn dat ik staand naar huis ben gefietst!
Maar ik geloof echt dat ik nu de oplossing heb gevonden: het ISM touring zadel.

het idee erachter is dat het fietszadel zoals wij dit kennen ooit is bedacht voor heren en van die basis T vorm is eigenlijk nooit meer afgeweken. ook is er nooit echt nagedacht over een fietszadel voor vrouwen, die anatomisch toch echt wel veel van de heren verschillen, zéker in het bekkengebied! een modern gelzadel met perineum uitsparing voegt voor een vrouw daarom niets toe omdat daar haar knelpunten niet zitten. kortgezegd: een vrouw zit op en T vormig zadel altijd op haar stuit of op haar schaamlippen! en dat zoet zeer.
ISM heeft daarom een heel nieuwe zadelvorm bedacht in een U vorm, voor zowel vrouwen als mannen. ziet er raar uit maar ik heb het dan toch maar online besteld en binnen een week zat het zadel op mijn fiets. op dit zadel zit ik voor het eerst echt op mijn zitbotjes. da's ff wennen want er moet zitvlees voor gekweekt worden. ik rij er nu 2 weken op, ritjes van en naar mijn werk van zo'n 20 minuten. het is een verademing. al voel ik mijn zitbotjes wel, maar steeds minder en alleen tijdens het fietsen, niet erna. ik heb eindelijk geen pijn meer aan mijn stuitje en schaamstreek. pfoeh!
Henny Holtman 16-09-’11 11:19
Om te beginnen moet je een fiets goed afstellen qua stuur zadel. fiets moet je in principe net als kleding goed aanpassen.
Daarbij heb ik veel voordeel bij een goed breed gel zadel met gleuf.
Doortje 16-09-’11 14:49
Een Tempur zadeldekje is geweldig.
Voor heren weet ik het niet, maar voor mij heel ideaal!!
Greke 16-09-’11 18:55
Ik heb naar jarenlang zadelpijn en vele fietszadels verder een zadel aan laten meten
op een golfkarton waar de afdrukken van de bil botjes op komen te staan Deze gegevens worden door gegeven aan een p.c en dan wordt bepaald welke maat je moet hebben voor iedereen is dat weer anders het is geweldig geen pijn meer
Mijn man heeft dat ook gedaan en die is net zo blij
Kijk op google en u vindt de winkel waar dit mogelijk is
Ik heb het in Alphen a/d Rijn laten doen en de kosten zijn €59=
marie 16-09-’11 19:31
ik moet u melden,rijdt iedere week zeker 50 km of meer.Met een elektrische fiets een gazelle orange innergi
en met een vrouwenzadel naam: royal vacuum light,met jewel gel.
Ik kan het u aanbevelen.Nooit geen pijn met het zadel,heb het 4 jaar.Fiets ook ,niets is beter.
M. Florissen 16-09-’11 20:50
Ik heb sinds kort een extra breed zadel, dat is een heel groot verschil met mijn vorige zadels en ik heb minder last van zadelpijn.
Wilma 20-09-’11 11:11
Ik ben er achter dat een zadel niet te breed moet zijn.
Een paar jaar geleden kocht ik een nieuwe fiets en daar zat een smaller zadel op, het was een verademing.
Ik had altijd last van zadelpijn maar vanaf dat moment niet meer.
Ook smeren met sudocreme of vaseline is een goed middeltje.
wietske 24-09-’11 22:21
NA jaren met veel kramp in mijn schaamstreekzelfs op de korste ritjes heb ik sinds kort geen enkele last meer .Oplosing zit hem niet alleen in het zadel maar ook in de fiets. Er zijn verschillen in het frame. De gazelle"mijn favoriet sinds jaren" heeft een scheef frame. Nu fiets ik op en recht frame Batavus en heb geen enkele last meer. Dit is een heerlijke ervaring. Let dus op bij de aankoop van je fiets en ga een aantal keer een proefrit maken tot je zeker weet dat betreffende fiets bij jou past. De betere fietzaken ruilen je nieuwe zadel om wanneer het blijkt dat het zadel niet bij je past.
jan van der putten 25-09-’11 22:22
Ik altijd last van zadelpijn. Veel zadels geprobeerd.
Totdat ik een brooks zadel kocht.
Tot 500 km weinig verschil, daarna gen enkel probleem meer.
Sindsdien bestaat geen zdelpijn vooor mij niet meer
Mart 26-09-’11 09:28
Wanneer je last krijgt van zadelpijn (veelal na zo'n 15 tot 20 km) is de stand van je stuur niet goed. Experimenteer met een beetje hoger of lager en als je stuur verstelbaar is laat het een ietsje zakken of draai het juist hoger.
Zadelpijn komt van een verkeerde zit.
Jean-luc Tap 27-09-’11 09:55
Wij wielrenners/Tourders hebben een ZEEM in de broek zitten, dat is eigelijk het besten.
doe eens een wielerbroek aan i.p.v een onderbroek onder je spijker of andere broek.
maak de zeem vochtig en ga rijden met een goede zadel die stevig is, tot hij droog is, gaat best vlug,
(lichaamstemperatuur) het zadel moet zich aanpassen om het schaambeen
en koop niet snel een nieuwe zadel, zeker niet met gel ,die van mij is zeker 45 jaar oud en gaat
mee op de nieuwe fietsen, en is nog perfekt.........
echtpaar kraak 27-09-’11 22:10
ALLE TWEE EEN TEMPURZADELDEK GEKOCHT IN WOORT SUPER
lucy van essen 01-10-’11 09:23
Ik heb met het fietsen last van mijn stuitje, hoe is dat te verhelpen,
ik ben al bij een ergotherapeut geweest, heb een zadel laten aanmeten via zo'n computer bij de fietsenwinkel, hen een tempurzadel,
l.broekhuizen 09-10-’11 15:49
wij hebben twee jaar niet gefiets vanwege parkonson van mijn man .wij hebben nu een driewieler voor hem gekocht met een stoeltje.
ik heb een nieuwe fiets gekocht maar ik barst van de pijn .wij zijn 77jjaar en 74 jaar ik wil heel graag een goed zadel hebben.

onze fietsen zijn wel elctrichs wie kan mij helpen. vr dank
Mieke 10-10-’11 21:52
Iedere 10km even van de fiets en je hebt nergens last van.Wij hebben in 5 maanden 4000 km gefietst en gaan op tijd van de fiets.
huub stammes 11-10-’11 00:55
Zadelkachten
Heb je zadelklachten? Op je racefiets, mountainbike (ook de 29”)of triathlonfiets? Dan is Sportmaster in Soest het adres in Nederland dat een unieke analyse maakt van je zitpositie, zodat je inzicht hebt in je werkelijke probleem. Zij hebben een 7-stappen plan ontwikkelt met wetenschappelijke analyse apparatuur. Actief aan de slag om je probleem stap voor stap op te lossen.
Stap 1: Maak een afspraak en neem je fiets, fietsschoenen en fietsbroek mee.
Stap 2: Sportmaster meet je lichaamsgegevens conform de bikefitting-methode.
Stap 3: Wij plaatsen een inlay met 64 sensoren over je zadel en in je schoenen.
Stap 4: Je gaat fietsen op je eigen fiets in verschillende houdingen op de Tacx trainer.
Stap 5: Vanuit de analyses bespreken we de uitkomst van je fietspatroon.
Stap 6: Actief stap voor stap werken aan de oplossing vanuit de bikefitting gegevens en uitkomst zadel- en voetenanalyse. Aan de slag met je zithouding, zadel, kleding, schoeisel.
Stap 7: Indien nodig maken we een zadel op maat om jouw zadelprobleem verregaand te reduceren.

Tijdsduur: ca 1,5 uur tot 2 uur.
Kijk eens op http://www.sportmaster.nl of bel 035-8200180 voor meer info of een afspraak om je zadelproblemen werkelijk op te lossen.
Arno 14-10-’11 22:10
door het dragen van een fietsbroek met zeem en door een aangemeten zadel van SQlab dat op de juiste manier is geplaatst (hoogte etc) is mijn zadelpijn verdwenen ook met grotere afstanden.
Bets 21-10-’11 23:21
Hallo ik had ook veel last van zadelpijn nu ben ik bij juin in rossum plaatselijke fietsmaker geweest en die heeft zadels op maat. gewoon even op een ribkarton gaan zitten en hun kunnen zien en op de computer kijken welk zadel bij jou past. al jaren een succes en ik fiets echt wel afstanden van 50 tot 80  km per dag
c. Ellens 25-10-’11 18:29
Ik fiets 10.000 km per jaar zonder problemen. Belangrijk is een zo hard mogelijk zadel. Tevens je fiets goed (laten) afstellen mbt stuurhoogte, zadelhoogde en afstand tussen stuurpen en zadel. Je moet eigenlijk het zadel gebruiken als steunpunt en niet als zitplaats.
En, inderdaad, vooral als het een racefiets betreft, regelmatig wisselen van houding. Handen onder in de beugel, op de remmen of bovenop het stuur. Zo af en toe even uit het zadel is ook goed en als niemand het ziet, de boel van onderen e ven een beetje masseren....

Vriendelijke groet,

Cees Ellens
h.l.nieuwenhuis 28-10-’11 10:22
ik had ook jaren last van zadelpijn. na 2 km. begon ik al op het zadel te wippen. fietsen was geen ontspanning. we lazen in de krant een artikel over een Borkumzadel. het bleek de Basanozadel te zijn tekoop bij de fam. mooibroek in stadskanaal. hebben hem geprobeerd. het is een verademing. fiets nu zo 25 km. zonder pijn. fietsen is nu een feest.
we hebben onze ervaring met dit fantastische zadel al aan meerdere zadelpijn slachtoffers doorgegeven. ook met een goed resultaat.
leo en ria nieuwenhuis
Annette 28-10-’11 10:27
Ik heb een goed gelzadel + geldekje gekocht. Dus gel op gel. Nooit meer last gehad!
Robje 31-10-’11 15:16
Een biefstuk er tussen leggen werd vroeger ook gedaan
Frans Kingma 25-11-’11 13:08
De beste oplossing: koop een ligfiets! Weg zadelpijn, nek- en schouderspanning, polspijn. Fietsen gaat gewoon veel ontspannener. Dat is mijn ervaring nu 11 jaar tochten fietsend met ligfiets. En dan niet met zo'n onzichtbaar laag model waarop je zelf ook niet veel ziet van de omgeving, maar op een model met gewoon 2 26 inch wielen. Kan ook gewoon op de fietsendrager met simpele aanpassing.
Tini 25-11-’11 14:00
Ik heb jaren op een zgn dameszadel gereden omdat ik last had van zadelpijn. 2 jaar geleden een electr.fiets gekocht bij de Fa. Brandhoff in Bovenkarspel. Die adviseerde een SQ lab. zadel waarbij het op de persoon wordt opgemeten. Ideaal, mijn man en ik kunnen zonder pijn 60 tot 100 km fietsen. (We hebben een Giant Twist met dubbele accu). Er staat op het zadel
een esculaap teken,dus medisch goedgekeurd.
wimversteege 26-11-’11 13:24
neem een voorbeeld aan wielrenners een zo hard mogelijk zadel en van tiet tot tiet de kloten of de poes wat lucht geven
henny 23-12-’11 09:25
Draag katoenen kleding en geen synthetische stoffen. Dan wordt het vocht goed opgenomen.
annette 27-01-’12 11:28
bij halforts verkopen ze tegewoordig speciale vrouwen en/of mannenzadels voor de"slapende delen" een heel zacht gel stukje in de voorkant
michel 29-01-’12 14:50
nou ik had er ook last van nu fietste ik later  een tijdje op een andere fiets die een heel irritand zadel had en daar na vond ik dat andere zadel op mijn andere fiets heel fijn en nu heb ik nog steeds nergens last van :p
tip: koop een rot zadel en een fijne fiets eerst 2 weken op die irritante daarna weer op de fijne en je hebt nergens last van
de vos 12-04-’12 22:46
Zadelpijn:
De onderkand de twee botjes.
Ik heb weet niet hoeveel ik heb gekocht,in het begin gaat het goet,als ik meer dan een uur heb gefietst heb begint
het weer,of ik naar voren of naar achter zit helpt niet.
Of ik smeer mijn broek in cream in, naar een uur begint het weer ,of ik een hard of een zacht zadel heb werkt niet
je bil wordt erg warm..Ik heb ook het af stellen van zadel gedaan hebben.ik fietst ongeveer 260 km per week.
Ik hoop dat jullie een beter op lossing hebben.
Was hartelijkdank.
Rene de vos.
Jan 20-04-’12 11:02
gebruik al vele jaren een lepper zadel [regelmatig insmeren het Zadel aan de onderkant en het word lekker soepel de veren bij stellen] Prima zadel.
Gerard 30-04-’12 16:25
zadelpijn is van alle tijden, en elk mens is uniek,de billen en het bekken zijn verschillend, ook de zadels. als gepensioneerd fietsenmaker verkoper heb ik daar enige ervaring in.
Brooks leer is voor sommige mensen een uitkomst, maar ook dan is er modelverschil,en je moet het wel lang inrijden, net voor de vakantie een nieuwe is dan geen optie ondanks het zelfde model wat je had. Er is op dit moment een zadel van Selle Royal de Respiro met een gleuf en koelsysteem voor dames en heren verschillend in de breedte ik heb er al heel veel van verkocht met een uitstekend resultaat we laten de klanten enkele dagen proberen, kopen met onbeschadigde ruilgarantie.
de prijs is ook te doen, minder dan 60,- euro maar ook dan zijn er mensen die het niets vinden.belangrijk is ook de kantelstand voor het bekken, ook dat is zeer belangrijk om zadelpijn te voorkomen.
Gerard 30-04-’12 16:44
antwoord op de vraag om een Brooks zadel af te stellen.
aan de voorkant van onderen zit een stelbout, dit is een Engelse "maat als je die niet hebt moet je een 12-13 sleutel pas slijpen en enkele inkepingen om je slag te kunnen maken, een beetje lastig, maar een beetje handig mens lukt dit wel, en de draairichting zie je vanzelf.
Riek van Bussel 03-05-’12 13:18
Na al die oplossingen heb ik een heel eenvoudige. In bijna ieder hotel krijg je een plastic douchemuts op de wastafel. Neem hem mee en plaats het over het zadel. Alles schuift lekker mee. Groet.Riek.
Ans 16-05-’12 11:45
Na de winterperiode zijn de 1e fietstochten het zwaarst. Ik heb nu een smal leren zadel aangeschaft en heb daarop 2 zadeldekjes van de Action bevestigd, dit jaar nog geen zadelpijn gehad. Zit comfortabel en zacht.
Goedkoop en kan er zo afgehaald worden. Succes.
Gerard 22-06-’12 11:55
Ga nu mijn 7e jaar in met het opblaasbare zadeldekje van Vertafit. Fietsen is nu een plezier. Daarvoor was het afzien en niet leuk meer.. Zeker de moeite waard om het te proberen.
K.Mulder 02-07-’12 17:32
Veel gefiets op een smal en hard leren zadel (Lepper) nooit last van zadelpijn. Wel zadel en stuur op gelijke hoogte.
dia hendriks 06-07-’12 14:45
Koop een tempour zadeldekje en wissel dit op en af.
Riek 06-07-’12 14:57
Mijn man en ik hebben, op aanraden van vrienden, onze zadels verwisseld voor Trek-zadels.
Einde zadelpijn. Ze zijn werkelijk geweldig.
Lenaerts 06-07-’12 15:34
Alles geprobeerd om zadelpijn als vrouw te kunnen vermijden .
Niets hielp, vaseline,ander zadel, fietsbroek....tot ik het zadelhoesje van Tempur leerde kennen.
Nu weinig of geen last meer van zadelpijn.Had voorheen pijn tot bloedens toe.
willem 06-07-’12 18:07
Als richtlijn voor de juiste framehoogte hanteren wij de volgende vuistregel: u meet uw binnenbeenmaat zonder schoenen, haalt hier 28 cm vanaf en u heeft een advieshoogte voor een stadsportieve fiets of een hybride. Dit met een marge van ca. 2 cm. Voor een nauwkeurige meting adviseren wij u naar een dealer te gaan met een meetsysteem. Met de huidige verende zadelpennen moet u er rekening mee houden dat deze altijd minimaal 6 à 7 cm uit het frame staan. Wanneer u net tussen twee framehoogtes uitkomt, kan uw dealer u adviseren welke hoogte bij u past.
ook wanneer u de zadel licht naar boven laat wijzen scheelt dit al weer tegen zadelpijn .
ook kan de juiste positie genomen worden als men op de zadel zit en met de tenen de grond raakt is dit ook een goede regel.
popke huizinga 06-07-’12 20:57
ik heb altijd veel gefietst,meestal op een lepper of brooks zadel. echte zadelpijn ken ik eigenlijk niet maar de aanschaf van een Terry molto riva zadel is de beste aanschaf op zadelgebied. ik heb nog minder achterwerkvermoeidheid en ook "minder zweet in de reet" zoals ik het maar noem
Maud 09-07-’12 23:10
Volgens mijn ervaring is zadelpijn altijd een tijdelijke kwestie. Wanneer je op je eigen fiets genoeg gewend bent (én die fiets niet een al te zacht zadel heeft en de hoogte van stuur en zadel prettig zijn afgesteld), heb je geen probleem. Maar opeens een veel langere tocht maken, óf op een vreemde fiets fietsen, kan een probleem opleveren.
Genoemd is al het 'van houding veranderen'. Dat klopt, maar je zult de neiging houden steeds terug te keren naar de meest natuurlijke houding. Genoemd is ook al een behoorlijk zadel. Dat hoeft echt geen superdeluxe leren zadel te zijn of zo'n 'gespleten' zadel. Zorgen dat je kleding niet schuurt (dus vaseline smeren of een broek met zeemleren kruis aantrekken) zal vast ook wel helpen, maar ik heb dat nooit geprobeerd of nodig gehad.
Zelf hanteer ik de volgende regels: met eigen fiets ieder seizoen opnieuw de afstand/duur rustig opbouwen. Op een vreemde fiets - gehuurde fiets, dus - moet altijd op een simpele manier, zonder extra gereedschap en in minder dan een minuut, stuur en/of zadel in hoogte te verstellen zijn. Bij iedere pauze - voor het uitzicht, of om een slok water te drinken - verstel ik zadel of stuur of beide een enkele centimeter in hoogte. Dat helpt tegen zadelpijn - vooral die van de soort waar je de volgende dag pas last van hebt - maar ook tegen een stijve rug, spierpijn in je kuiten, en pijn aan je voetzolen. Je moet alleen maar de discipline opbrengen een en ander even te verstellen lang vóór je ergens last van krijgt, that's all. En o ja: nooit, maar dan ook nooit een rugzak dragen.
hkdh 23-07-’12 14:22
Wat veel leuke tips hier, veel Brooks ook (terecht).
De drukverdeling laten bepalen (ribkarton oid) en dan het juiste model, dat de druk meer verdeelt, geadviseerd krijgen, is wel een van de betere methoden.
Echter 60 jaar wieleren op een racefiets leert toch eerst iets anders.
De basisfunctie van een zadel is niet zitten, maar de fiets stabiliseren, zodat mens en fiets samen 1 instrument worden. Bij het staand fietsen heb je geen zadel nodig, je stabiliseert, door in cadans het frame heen en weer te bewegen.
Bij zittend fietsen gebruik je het zadel om het frame stil te houden en de balans te bewaren met kleine lichaamsbewegingen. Druk op het zadel is daarbij niet noodzakelijk. De eerste zorg is dus zo min mogelijk druk, verdeel de druk goed tussen de handen aan het stuur, de voeten op de pedalen en een beetje op het zadel. Hoe meer voorover, hoe meer druk naar het stuur gaat. Hoe zuiverder je zwaartepunt boven de pedalen, hoe beter de voeten de druk kunnen leveren. En kies je verzet (stand van de versnelling) steeds zo dat je niet op het zadel valt en ook niet naar boven geduwd wordt.
E.e.a. betekent dat de juiste maat en afstelling van de fiets (cranklengte, stuursprong, stuurhoogte, zadelhoogte, beschikbare verzetten) verreweg de meeste invloed hebben op wat U van het zadel tijdens het rijden merkt.
En pas in tweede instantie komen de vele tips aan de orde.
-
Veel problemen worden veroorzaakt door mismatch tussen vraag en aanbod. Let er goed op, dat fietsen en zadels in beginsel worden ontworpen om efficient te rijden en niet om te zitten en ook niet voor de vele combinaties van leuk zittend een beetje rijden. Hoe meer U ook lekker wilt of moet kunnen zitten op uw fiets, te meer moet U oppassen met de zadelkeuze, dat zadel moet dan eigenschappen van een stoel hebben, zoals bij een scooter en in een auto, een breed verend oppervlak dus, maar ja, uw benen en billen moeten nog wel kunnen bewegen en dan hangt het dus sterk van de bouw van uw achterwerk af, waar dat brede en dat verende zich kan bevinden zonder het fietsen te hinderen en zonder schuren.
Het is dan geen luxe eens naar het hele assortiment van Brooks te kijken, bijna 50 modellen ontstaan door 150 jaar vraag en aanbod en ook met een continue in breedte verstelbaar zadel kunt U wellicht zelf wonderen verrichten.
ruesink 25-07-’12 22:47
Mijn vrouw en ik hadden ook altijd last van zadel pijn.Nu hebben we ons van verta fit vught lucht kussentjes gekocht, die kun je op blazen net tot de billen het zadel niet meer raakt.deze bevestig je aan je zadel en afdek hoesje er over heen.
En je heb echt geen last meer van zadel pijn.!!! Wij geloofden daar ook eerst niet in, want mijn vrouw heeft zoveel fietszadels al geprobeert.!! En na een kilometer of 5 had ze eral last van en ik kon het wel iets langer vol houden maar na 15 kilometers kon ik het ook al goed merken depijn.!! Wij fietsen nu wel 50 kilometer of meer soms,en wij hebben geen zadel pijn meer echt waar.!! Wij willen ook echt geen reclame maken voor die firma, maar dat is nu wel bewezen.!!
Wij gaan nu weer met plezier fietsen en zonder pijn na die tijd.
Ze staan veel op fiets en wandel beurzen en je kunt ook bestellen op het internet of telofonisch.
Het internet adres van hun is http://www.ferta.nl
Het is echt een aanrader.!!

Wens iedereen veel plezier ermee wie deze aanschaft.
Met vriendelijk groeten,W. Ruesink.
marian van der steen 04-08-’12 16:27
Wij zijn dit jaar in 13 dagen langs de grens van nederland gefietst. 1068km. Ik zelf heb een mountainbike dus ik lig vrij veel voorovergebogen. Heb veertien dagen pijn in mijn nek gehad. Als ik maar mijn arm strekte op mijn fiets kwam gelijk de pijn in mijn nek opzetten. Wij fietsen vrij veel.Waar ligt dit aan? Gr. Marian.
hkdh 13-08-’12 11:51
@marian vd steen,
'Pijn in de nek, na verloop van tijd voorover op de fiets'.
Normale, niet bijzondere, oorzaken mij bekend zijn:
'Nekspieren te weinig soepel', 'nekspieren worden te koud', 'nekspieren te krampachtig lange tijd in 1 stand gehouden'.
Te weinig soepel komt door te weinig gebruik en/of stress, je kan dit trainen met yogaoefeningen voor de nek.
Te koud komt veel voor, zweet verdampt in de wind die je zelf maakt en koelt daardoor; probeer een shirt met col of een sjaaltje.
Te krampachtig komt meestal door verhoogde concentratie, bijv om keurig achter het wiel van een ander te blijven, of door het lastige wegdek of het drukke verkeer. Probeer er steeds even op te letten en dan op tijd nekoefeningen doen tijdens het rijden.
I.h.a. Als je veel flinke afstanden rijdt, probeer dan jezelf aan te wennen om automatisch lichaamsdelen die je niet gebruikt te blijven bewegen, zoals de handen, de vingers, de tenen en de nek. Zelfs voor de spiertjes in je gezicht kan dit heel nuttig zijn (grimassen).
Coen 06-09-’12 13:04
Veel fietsen helpt verreweg het beste. Als je iedere dag (al is het maar even) op de fiets zit dan heb je geen last. Daarnaast: zadel moet waterpas staan. Van positie veranderen tijdens het fietsen helpt ook, ook voor allerlei andere pijntjes. Hoe rechter op je zit, hoe meer pijn, de druk is dan op zijn hoogst. 
Hilde Casteleyn 08-09-’12 20:22
De beste remedie tegen zadelpijn is een zadeldekhoes aanschaffen van Tempur...DE OPLOSSING.......ZONDER PIJN EN ONGEMAK ZO'N 60 KM GEFIETST EERGISTEREN.
Succes.......
Gr. Hilde
Jan 14-10-’12 13:48
Wanneer het zadel te ver naar achteren staat veroorzaakt ook zadelpijn (eigen ervaring)
De zadel terugstand tenopzichte van de trapas is belangrijk (7 a 8 cm trapas punt zadel)
Catherine 21-12-’12 17:14
Al twintig jaar fiets ik op een dameszadel, zo'n ei, zonder die punt aan de voorkant dus. Zowel op mijn sportfiets als op mijn stadsfiets heb ik er een. NOOIT ZADELPIJN GEHAD, ook niet na 80 kilometer.
Je twee zitbotjes krijgen keurig steun van het 'ei', terwijl de rest van je onderkant vrij is en dus goed doorbloed blijft. Een aanrader voor mannen lijkt mij!
@p folgerts 21-12-’12 17:27
Koop een Brooks.
Klaar!
Nettie 24-12-’12 23:46
Als kind maakten we met mijn vader veel fietstochten. Van hem moesten we onze billetjes insmeren met kamferspiritus. Nooit last van zadelpijn gehad.
Mart 19-01-’13 17:08
Zadelpijn wordt veroorzaakt door een verkeerde fietshouding, met nam de stand van het stuur.
Stuur een beetje omhoog of omlaag, naar voor of achter. Uitproberen en op zeker moment geen zadelpijjn meer.
Gunther 22-01-’13 12:44
Het zadel is natuurlijk heel belangrijk om pijnlijke achterwerken te voorkomen, maar zeker zo belangrijk is de zadelvering zelf. De meeste systemen werken met een veer in de zadelpen, die meestal te hard of te zacht is afgesteld. De vering creërt bij het zakken in de zadelpen ook een voorwaartse beweging, die onnatuurlijk aanvoelt voor de (onder)rug.
Bij een zadelpen die gebruikt maakt van een parallelle vering (type SR Suntour) is deze beweging veel natuurlijker, omdat de vering een neerwaartse verticale beweging maakt, die veel aangenamer is voor de rug. Deze zadelpennen zijn ook perfect instelbaar volgens lichaamsgewicht. Te koop bij Powergrid in Geel. http://www.powergrid.be. Nog veel fietsplezier!
J. van Dijken 01-03-’13 12:27
Op lange tochten altijd zadelpijn gehad, zelfs met een Brooks zadel.
Op aanraden van vrienden gegaan naar http://www.weg-zadelpijn.nl
Een zadel aangeschaft en géén zadelpijn weer gehad.
Zelfs mijn fietsbroek blijft nu in de kast liggen.
Een fantastische ervaring.
Ook doen!!!!!!
Heidi Costermans 16-03-’13 12:43
Zelf had ik vooral pijn in de schaamstreek bij het fietsen. Deze pijn trad vrij snel op. Door het fietszadel een heel klein beetje te verzetten - de punt een klein beetje naar voren laten hellen, zodat hij naar benedenwijst - is het probleem opgelost. Dit is zeker het proberen waard. Aan iedereen nog veel fietsplezier!
i verhage 20-03-’13 16:44
Over zadel pijn moet u bij verta fit opblaasbaar zadeltje kopen nooit meer last
Huens Richard 23-03-’13 10:19
zadelpijn

ik ben al zeer lange tijd wielertoerist
toen ik jong was had ik zadelpijn na 100 km
de laatste jaren reeds na 35km
heb alles geprobeerd zalf een soort inlegkruisje
toen heb ik ergens gelezen dat ik een zadel moest gebruiken dat iets breder was 14cm pijn opgelost
Rien 01-04-’13 14:25
Laat een zadel aanmeten door een goede adviseur.
Ik heb heel goede ervaringen met een zadel van sq-lab.
De vervelende zadelpijn behoort tot het verleden. De breedte van een zadel moet passen bij de afstand tussen de zitbeentjes van het achtgerwerk. Goed opmeten en alle leed is voorbij
Clem 26-04-’13 10:04
Tempur zadeldek kopen!
gertjan 18-05-’13 12:53
Sinds ik een ligfiets heb ben ik verlost van zadelpijn, steenpuisten en dergelijke. Zie ook: racefiets-ligfiets.nl/zadeldruk
Harry 06-06-’13 00:42
Voor sportieve fietsers, mtb, racefiets, lhybride etc, kan je uitstekend terecht bij Sportmaster in Soest. Op je eigen fiets wordt een zadeldekje met 64 drukpuntsensoren gespannen en mag je fietsen op verschillende versnellingen. Met specifieke software komen de drukpunten in beeld en kan aan de oplossing worden gewerkt. De oorzaak kan zeer divers zijn. Stijve rug, beenlengte verschil, niet synchrone zitbotjes, fout afgestelde fiets, oude fietsbroek, fout zadel, etc. Stat voor stap wordt steeds 1 element gewijzigd naar de ultieme oplossing. Sportmaster kan zelfs een zadel,op maat maken, waarmee de druk weer evenredig wordt gemaakt op het zadel. Meting geschiedt door een opgeleide bewegingswetenschapper. Heeft mij van mij tweevoudige klacht afgeholpen. Fiets eindelijk pijnvrij. Ik raad het iedereen aan met alle vormen van zadelpijn. Grt harry
Niek 09-06-’13 12:03
Niemand hoeft zadelpijn te hebben. Er is reeds veel onzin over geschreven en besproken.
Er is maar 1 goede methode:
Een goed afgestelde, op maat zijnde fiets.
Het duurt te lang om mijn ervaringen en weetjes hier te vermelden.
Luc Boeye 10-06-’13 22:09
Wij maken al meer dan 25 jaar lange fietstochten met de tandem. Verschrikkelijk veel last gehad van zadelpijn.Brooks zadel, opblaasbaar kussen, gel zadel, alles geprobeerd tot ik een Tempur zadelovertrek kocht,: weg zadelpijn. Zaaaaalig.
Corry 02-08-’13 22:35
Ik had altijd last van zadelpijn,zo erg dat ik na een fietstocht dagenlang nog vernam dat ik op de zadel had gezeten een gevoel net alsof alles was gekneusd,ook was het net alsof onder het fietsen er een doof gevoel in mijn schaamstreek ontstond.
Na alles te hebben geprobeerd(brooks,opblaasbaar,geldekjes,vachtdekjes en diverse andere zadels) heb ik sinds 5 jaar een Selle Bassano zadel, (zie weg zadelpijn) en heb nergens meer last van en ik fiets meestal zo'n 100 km per tocht.
Voor mij is het een wonderzadel!
jan 30-08-’13 13:28
Ik heb sinds enige tijd een zadel van SQ-lab,type 621 (www.sq-lab.com). SQ heeft ook 2 types zadels voor heren ,
1 zonder voorstuk en de ander met een verlaagd voorstuk. Ideaal voor mensen met prostaatproblemen.
Kijk evt . naar andere zaken,die het zitprobleem (mede) kunnen veroorzaken. Denk aan het type stuur en de stand.
alie 15-10-’13 18:41
Voor dat je gaat fietsen je billen insmeren met nivea uit het blauwe blikje.
Het helpt echt.
Rene 15-10-’13 21:48
Mijn oplossing voor 90% (?) van de zadelpijn zou een zadel zijn die in breedte instelbaar is, Het is onbegrijpelijk dat dit (nog) niet bestaat.
Sensor 17-10-’13 15:42
Ik heb een normaal postuur maar altijd last van zadelpijn en dat terwijl ik toch veel fiets. Ten eerste wordt die pijn veroorzaakt door de zadelstand. Als de punt van het zadel naar beneden wijst heb ik geen last van mijn zachte delen maar glijd ik contant van het zadel af en moet steeds naar achteren schuiven om weer op het zadel te gaan zitten. Zet ik de punt van het zadel één of twee graden omhoog dan blijf ik goed op het zadel zitten maar ik krijg al gauw pijn in mijn zachte delen. Dit kan uitlopen tot een kramperig en doof gevoel. Dan is ieder zadel te smal. Terwijl ik geen dikke kont heb. Ik heb het gevoel dat het zadel in mijn kont gaat zitten i.p.v. dat ik er bovenop zit. De zitpositie op mijn fiets is opgemeten en goed. Na enige tijd gaan mijn zitbotjes dan ook zeer doen en na dertig kilometer fietsen strompel ik de laatste meters naar huis. Dan kan ik een paar dagen niet fietsen tot de zaak weer hersteld is. Vroeger had ik een N.S.U. Quickley bronfiets en die had een groot en plat model éénpersoonszadel met een veer onder het zadel. Dat zat perfect en ik had nooit zadelpijn. Nu is zo'n zadel geen gezicht op een fiets. Het is te groot. Maar ik had nooit zadelpijn. En vroeger was ik jong en kon wel een stootje verdragen. Tegenwoordig ben ik ouder en heb sneller last van mijn zitbotten. Ik denk dat een zadel minstens 18 cm breed moet zijn en relatief kort zo'n 24 cm lang moet zijn. En dan niet te zacht maar ook niet te hard moet zijn. Met een comfortabele brede zadelpunt die de weke delen goed ondersteund. Ik heb een mountainbike en zes verschillende Fizik zadels gehad, dan een paar Selle Royale zadels, een paar Roll's zadels, een Brooks zadel en een Pro zadel. Maar geen een hielp tegen de zadelpijn. Dus ik zie het somber in. Ik moet blijkbaar  met de zadelpijn leven of voortaan maar met de auto gaan?
Ben 21-10-’13 11:39
Ik had al lang tijdens en na het fietsen pijn in de prostaat-streek, maar nu kan ik wel zeggen dat ik de oplossing heb. Ik heb een zadel bij Halfords gekocht, model Velo Plush VL6099 (Heren), prijs € 39,99, waarin een uitsparing op de hoogte van de prostaat zit, (een open “O”zone) zodat deze ontlast wordt / minder druk krijgt.
Daarnaast heb ik een zadeldekje gekocht van schapenwol, vervaardigd van echte schapenhuid, dus niet synthetisch.
Na diverse fietstochten kan ik concluderen dat de klachten over zijn.
peer hermans 05-01-’14 12:39
mijn naam is Peer Hermans 55 jaar. van jongs af aan problemen met SI gewricht.
Altijd gefietst maar nog steeds met pijn in en van de billen.Fiets nu al jaren niet meer ook last op harde ondergrond zitten. ook dus de linkerbil. Alle therapieën al gehad , spuiten gezet , zenuwen doorgebrand in Leiden. Aangepast adels in Munster Duitsland laten maken. Niets helpt.
Fot's gemaakt MRI gemaakt. Gevolg Gronisch SI. Maar is er dus echt niets aan te doen. Wil heel erg graag terug op de fiets en pijnloos fietsen. Als zo'n 40 jaar aan het kloten maar niets helpt. Probeer het dus langs deze weg. misschien dat iemand dit probleem ook heeft /gehad en is opgelost.

mtvrg.
Peer hermans
bas6a 16-01-’14 14:45
Mijn hele leven veel en vaak gefietst op harde zadels. Geen probleem. Fietsen is werken en dan moet je niet op een bankstel willen zitten. Sinds 2 jaar last van prostaat. Ben daarom op zoek geweest naar ontlastende zadels voor perineum en prostaat. Heb er nu aardig wat uitgeprobeerd. SQ Lab zadels laten je helemaal achterop het zitbeengedeelte rusten, waardoor het perineum onbelast blijft. Dat is tweederde van mijn oorspronkelijke zitoppervlakte en dus drukverhogend. Dit vergt training en gewenning, ondanks dat het 604 zadel een goede zit geeft. Zoek je meer steun over een groter oppervlak, dan is het SR soft Respiro Athletic voor smalle konten en sportieve zit een toch nog comfortabel zadel en het SR soft Respiro Moderate voor de trekkingpositie. SR weet met duurzaam gelgebruik eenvormbehoudend en comfortabel zadel te maken, waarop goed te werken is en waar ik ook na langere tijd nog lekker op zit.
H.G. van Voorn 17-01-’14 07:32
Je kunt bij vele fietsen verkoopzaken al een zadel aan laten meten. Ze kijken dan hoever je heupbotten van elkaar
staan en een zadel op maat afgeven zodat je geen druk meer krijgt van voren waar de meeste vrouwen last van krijgen. Het is een medische zadel die je ook nog eens kunt laten aftrekken bij de belastingdienst, vooral bij mensen met een chronische aandoening. Je moet er wel voor zorgen dat de zadel goed recht staat, anders heeft het geen zin maar dit moet geen probleem zijn. Ik heb een aandoening van achteren waar ik al 7 keer aan geopereerd ben en ik heb er heel veel baat bij en zo kan ik weer fietsen met veel plezier.
Woudstra 25-03-’14 15:49
De meeste mensen die last van pijn krijgen fietsen op een té zacht gel zadel. De oplossing is een harder (toer)zadel en geen vachtje of dekje er op want dat verergert de klachten alleen maar.

Oudere mannen, en daar ben ik er een van met mijn 78 lentes, zijn vaak gebaad bij een zadel met (prostaat) gleuf.
Zit al ruim 50 jaar op de gewone - en racefiets en heb ook een slapend geslacht meegemaakt. Met de gleuf in het zadel zijn de problemen geheel verdwenen.
Justus 26-03-’14 13:58
Vreemd eigenlijk dat je iets zoekt voor zadelpijn...ik zou denken dat je juist iets tegen de pijn wil??
Mariena Hofwegen 01-04-’14 09:21
Ik heb ook altijd last gehad van zadelpijn bij het fietsen, en bij het paardrijden. Op een gegeven moment had ik er zo'n genoeg van dat ik zelf een nieuwe zadelhoes heb ontwikkeld. Ik ben afgestudeerd productontwerper aan de TU Delft, en kwam tijdens mijn afstuderen in aanraking met een materiaal dat in de medische wereld gebruikt wordt om de druk te verdelen bij patiënten die veel in bed liggen of zitten. De stof moet ademend zijn want dat is beter voor de huid, en wasbaar zijn. Ook wordt de stof niet plat en behoud jaren lang zijn vorm. Dit soort eigenschappen vindt je niet terug bij gel, schapenwol of schuim.

Mijn eigen ontwerp werkte zo goed, dat we er inmiddels een bedrijf mee begonnen zijn, en we krijgen positieve feedback van iedereen die een dekje aanschaft. Er is zelfs een klant die door langdurige ziekte haar dekje voor het paardenzadel nu gebruikt voor in bed en op haar stoel, en daardoor prima 12 uur achter elkaar kan zitten!. Dus voor degene die last heeft van zijn zitbeentjes en/of schuurplekken, zijn onze producten misschien de oplossing? 

U kunt kijken op http://www.fastfabrics.nl

Ik hoop dat ik jullie hiermee geholpen heb!
Mvg
Mariena
G. Strijker 01-04-’14 16:41
Nadat we een aantal jaren geleden nieuwe fietsen hadden gekocht, kreeg ik steeds na een kilometer of twintig gefietst te hebben, last van zadelpijn.
Ik had op de daaraan voorafgaande fiets een leren zadel en had nooit last van zadelpijn.
Heb ik er weer een leren zadel opgezet, en heb sindsdien geen zadelpijn meer gehad.
Een leren zadel, vormt zich naar je zitgedeelte, is me verteld, maar het heeft volgens mij ook met wrijving te maken.
van autreve eddy 06-04-’14 12:24
Ik heb veel last van zadel pijn komt dat nu door dat ik in 1013 een sabat jaar heb ingelast om niet te fietsen ik ben dit jaar terug begonnen met fietsen en van af dan is de zadel pijn begonnen ik heb daar nooit last van had ik zoek daar om trend een antwoord op ik moet wel zeggen dat ik wel een 10 tal kilos lichter weeg dan in 2013 licht dat daar aan nu dat mijn zadel te hard is of is er een ander verband wie kan mij helpen.Alvast bedankt 
K. Verhage 11-04-’14 14:24
Het kan ook liggen aan de stand van het zadel. Soms staat het zadel te ver voorover- of achterover. Wat voor u de beste stand is moet u zelf uit proberen, maar het kan veel verbetering geven i.v.m. zadelpijn.
HC Beekers 29-04-’14 18:47
ik had bij ieder nieuw zadel van 10 -15 km erg veel zadelpijn
heb het opgelost met een oud  lepper.  zaal   onder het zaal heb ik een paar veren onder uitgehaald[;naar behoeve]
en ik heb nooit meer last van zadelpijn ook niet na 50a60 km fietsen
van de Brande 20-06-’14 14:39
Schaf een Kickbike aan! http://www.kickbike.be
maria 21-06-’14 00:36
Is het niet gewoon een kwestie van doorlopend veel fietsen: zo mogelijk dagelijks  of minimaal 3 tot 5 keer per week een behoorlijke afstand? Zelf veel gefietst de laatste jaren, en niet alleen tijdens fietsvakanties. Onlangs in 4 dagen  555 km, waarvan op de laatste dag 170 km. Geen centje pijn, maar dit al jaren niet. Fiets  op verschillende fietsen met verschillende zadels. 
gerard struijk 07-07-’14 13:02
Volgens mij bestaat er geen zadelpijn. Ik heb nog nooit gehoord van een zadel, dat ie pijn heeft. Als ik ga fietsen neem ik altijd een moersleuteltje en een kussentje mee. Mocht ik dan kontpijn krijgen dan schroef ik m'n zadel eraf en ga op mijn kussentje zitten. Dat kun je eindeloos herhalen. Of even een stukje lopen, dat helpt ook aardig.
Gerda 16-07-’14 16:18
Wij heb sinds kort elektrische fietsen er  zadels bijgekocht  van sq Labs. Die zadels kochten we omdat we beide echt pijn hadden bij het fietsen. De erge pijn is nu weg. Maar ik merk wel dat de pijn ook veroorzaakt word door je ondergoed. De naad van het pijpje zeg maar, dat druk enorm in mijn zitvlees en de striemen zijn uren na het fietstochtje nog zichtbaar.  Ben nu dus op zoek naar fietsonderbroek.  Die hebben natuurlijk langere pijpjes. 
Yvonne 19-07-’14 14:45
Tegen infecties: smeer voordat je gaat fietsen de bilnaad in met wat olijfolie en je voorkomt daarmee doorzitten, vaginale, uro-genitale- en bacteriële problemen. Hard leren zadel in de juiste breedtemaat werkt het beste bij zadelpijn.
Klaas Blaauw 01-08-’14 11:13
De beste remedie is gewoon veel fietsen, dan heb je geen last meer.
Ga 2 a 3 keer per week een eindje fietsen, zo tussen de 25 a 30 km.
IJde 30-08-’14 15:56
Wij gaan als buurt regelmatig zo'n 40 - 50 km fietsen. Zadelpijn hebben wij ( 8 personen) eigenlijk geen last van. Wij stappen regelmatig even van de fiets af om iets te nuttigen of om wat foto's te maken. Verder is een GOED zal van belang. Sommigen van onze club hebben een zadeldekje, ook dat schijnt goed te helpen. Zelf heb ik er ook een en die doe ik vaak op als ik toch iets begin te voelen van zadelpijn. En dat helpt. Dus - 1. een goed zadel, 2, regelmatig afstappen en iets anders gaan doen, 3 een zadeldekje aanschaffen.
joseph 24-10-’14 13:23
Het is voor een man een beetje raar maar ik gebruik sinds enige tijd een vrij dik maandverband in mijn onderbroek en heb geen last meer van slechte bloeddoorstroming of dood gevoel. Het zit zacht en je merkt er niets van
chris 26-12-’14 20:05
Zadelpijn , dit heb ik ook gehad. Ik had een nieuwe fiets en blijkbaar met een te kleine framemaat , waardoor ik het zitvlak steeds moest corrigeren. met als gevolg dat ik na lang fietsen verkrampte en uiteindelijke van de fiets moest stappen.
Nu met een andere fiets met juiste framemaat , maar vooral " de fiets voelt goed aan" is dit euvel verholpen.
Ook je zitvlak gewend maken aan het fietsen heeft resultaten , zoals eerder hier vermeld , een afstand overbruggen door wisselend wandelen naast de fiets , en weer te gaan rijden , is heel lang vol te houden.
tim 03-02-’15 20:45
Koop gewoon geen fiets, geen geklaag meer aan je rug, knieën, enkels en zadelpijn. PROBLEEM OPGELOST.
Richard 04-02-’15 13:54
Gewoon een fietsbroek (wij hebben ze met korte pijp) onder je gewone broek en het probleem is opgelost.
Sybilla 13-02-’15 16:43
Over zadelpijn gesproken. Oef, wat heb ik daarmee geworsteld. Ik fiets, voorzover mogelijk iedere dag en zondags 'n dubbele rit. Op 't laatst kon ik niet meer zitten. Dan naar links, dan naar rechts schuiven, dan maar weer afstappen, het was niet meer te doen. Ik ben naar de fietsenzaak alhier gegaan en heb mijn probleem uitgelegd, ander zadel erop. Allright, even proberen.....ik voelde niets, nog even proberen....aangename zit. Dus, 's-anderendaags weer 'n stuk fietsen, ik kon wel jubelen! Deed ik dus niet, maar ik fietste weer optimaal, zonder pijn. Ergo, let op het zadel en, dat hoeft echt niet van leer te zijn.
ans harbers 20-02-’15 18:24
Belangrijk een goed afgestelde fiets en verder gebruik ik sinds enige jaren een Tempur zadel dekje,in combinatie met
2 keer per dag mijn billen insmeren met Bepanthen babycrème,in de avond en in de ochtend.
Geen zere kapotte billen meer en heerlijk fietsen, ook bij tochten van enkele weken .

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat uw reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kattebel
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden verwijderd. U maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.