Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in en rond sfeervol Amersfoort

Tuesday 26 April, 2011

Amersfoort heeft een prachtige historische binnenstad. Het centrum wemelt van de winkels, er zijn tal van leuke cafés en terrasjes, mooie restaurants, pleinen en parken. Monumentale gebouwen langs fraaie singels en grachten, interessante musea, de befaamde Muurhuizen, de Koppelpoort en de Onze Lieve Vrouwetoren. Daarnaast biedt Amersfoort een inspirerende omgeving met tal van schitterende natuur- en recreatiegebieden. Onderstaande fietsroutes bieden zowel fietsroutes door de bezienswaardigheden in de binnenstad en omliggende natuur.

Route Hartje Amersfoort, afstand: 31 km
Dit is een fietsroute, die u een belangrijk deel van de stad Amersfoort laat zien. U fietst door een deel van Hoogland, brengt een kort bezoek aan het bos van Birkhoven, maakt kennis met het luxe Bergkwartier, bezoekt het oude hartje van Amersfoort, wandelt even langs de Heiligenbergerbeek, fietst door de wijken Dorrestein en het Leusderkwartier en keert dan via de stad terug naar het startpunt in stadspark Schothorst. Af en toe is het ‘de berg op’ en moet u even flink klimmen!

Route naar Bos en Duinen
, afstand: 29 km
U fietst vanuit Amersfoort langs de spoorlijn door de mooie bossen van Birkhoven en Soestduinen naar Den Dolder. Via de loofrijke lanen van het chique Bosch en Duin en Huis ter Heide en het fietspad langs de zeer drukke Amersfoortsestraat bereikt u daarna vliegveld Soesterberg. In een nieuwe variant in de route kunt u zelfs over de voormalige startbaan fietsen! Daarna gaat u - via opnieuw fraaie bossen - naar de unieke Lange Duinen en daarna naar de even unieke Korte Duinen bij Soest. Om tenslotte via karakteristieke fietspaden terug te keren bij de Dierentuin in
Amersfoort.

Fietskerkpad Amersfoort, afstand: 31 km
Dit Fietskerkpad leidt u fietsend door de Amersfoortse Kerkgeschiedenis. Fietsen langs kerken in Amersfoort is eigenlijk een rondje om de Lange Jan, de hoogste toren van Amersfoort met als officiële naam: Onze Lieve Vrouwe Toren. Die verliezen we bijna niet uit het oog. Wie de plattegrond van Amersfoort erbij pakt, ziet heel wat kruisjes. Ondoenlijk om ze allemaal te befietsen. Het heen en weer willen we u besparen. Deze route passeert er 35. Het is een flinke tocht geworden, in totaal ruim 31 km lang. Opdelen in etappes is natuurlijk ook mogelijk. Een tocht door de geschiedenis van het christendom in de Amersfoortse contreien.

Ontdek de Eem in een dag op de fiets, afstand: 42 km
De rivier De Eem wordt niet voor niets de verborgen rivier genoemd: hij is nauwelijks ontsloten voor het toerisme. De rivier kan in één dag per fiets - al dan niet in combinatie met een stuk met de Fietsboot - bekeken worden. Het is een rondje. Dus u kunt hem op ieder willekeurig punt beginnen. Wij beginnen waar De Eem begint: bij de Koppelpoort in Amersfoort.

Lees ook:
* 30 Fietsroutes met Amersfoort als startplaats
* Lokfietsen tegen fietsdiefstal in Amersfoort
* Meer over Amersfoort in "Amersfoort Bruist"-magazine