Logo Fietsen123

Nieuws

Dauwtrappen met Hemelvaart

Thursday 9 May, 2013

Veel mensen staan op Hemelvaartsdag voor dag en dauw op en gaan wandelen of fietsen in de natuur. Het dauwtrappen werd vroeger zingend en blootsvoets gedaan. Het ritueel zou een zuiverende en genezende werking hebben waarbij tegelijkertijd de wederopbloei van de natuur werd gevierd. Tegenwoordig wordt het dauwtrappen nog vooral op de fiets in het oosten van Nederland gedaan. Sommige jongeren trekken er midden in de nacht per fiets op uit.

Eén van de leuke trekpleisters met Hemelvaart is bijvoorbeeld het Dauwtrappersfeest in Deurningen. Wie tijdens de fietstocht toe is aan een welkome onderbreking, kan Deurningen als gezellige pleisterplaats aandoen, want ook hier wordt het jaarlijkse Dauwtrappersfeest gehouden.

In Deurningen staat vanaf 7 uur 's ochtends voor de échte dauwtrappers de koffie al klaar. Ondertussen wordt in de kraampjes de prullaria en handelswaar uitgestald voor de vlooienmarkt. De gehele dag is de vlooienmarkt en braderie een trekpleister voor mensen uit de wijde omgeving, die het feest met het dorpse karakter bezoeken. Natuurlijk is er voor de inwendige mens ook gezorgd in de vorm van een biertje of patatje. Het belooft dit jaar lekker fietsweer te worden.

Lees meer op www.dauwtrapfeest.nl