Logo Fietsen123

Nieuws

Wegmarkeringen van levensbelang voor fietsers

Thursday 2 February, 2012

Nederland staat bekend als een van de veiligste fietslanden ter wereld. De Nederlandse fietsinfrastructuur kan wel degelijk verbeterd worden. Vooral de verbetering van wegmarkering is van groot belang. Eva Fabriek en Dick de Waard, twee medewerkers van de Rijksuniversiteit in Groningen hebben onderzoek gedaan naar de veiligheid van de Nederlandse fietser. Dit deden zij in samenwerking met Paul Schepers van het Centrum voor Verkeer en Scheepvaart van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Waarom is een goede wegmarkering van levensbelang?
De laatste jaren hebben er volgens de onderzoekers veel ongevallen plaatsgevonden door de slechte wegmarkering. Vooral stoepranden en fietspaden zijn slecht gemarkeerd. Obstakels als stoepranden en onverwachte wegversmallingen zijn voor ouderen en mensen met een beperking vaak slecht te zien. Ze raken regelmatig een stoeprand en vallen dan op hun schouders en heupen, met alle gevolgen van dien. Om ernstigere ongevallen te voorkomen is een goede wegmarkering dus van levensbelang.

Wat moet er veranderen?
Volgens de onderzoekers is de zichtbaarheid van de markeringen op fietspaden duidelijk aan verbetering toe. Ook zal het aantal wegobstakels geminimaliseerd moeten worden. De verduidelijking van de markering vergt niet veel moeite maar is wel van belang. De stoepranden moeten witgeschilderd worden, er moeten rood-witte paaltjes bij de wegversmallingen geplaatst worden en er moet duidelijk aangegeven worden hoe de weg verder loopt. Het is nog onduidelijk of de wegwerkzaamheden binnenkort worden uitgevoerd.

Lees ook:

*Waar loopt u als fietser het grootste risico op een ongeval
*Brussel introduceert rode draad marketing