Logo Fietsen123

Nieuws

Welke elektrische fiets is het beste getest?

Tuesday 3 April, 2012

Tijdens de Telegraaf E-biketest zijn er dertien elektrische fietsen onderzocht. Het onderzoek is verricht door een panel dat bestond uit fietsdocenten die in het dagelijks leven allochtonen en ouderen fietslessen geven.

Ouderen en allochtonen hebben nog regelmatig moeite met fietsen, maar daarnaast wordt de elektrische fiets steeds populairder onder deze doelgroep. Als de leraren les willen blijven geven zullen zij ook handigheid moeten krijgen met de elektrische fietsen die maar liefst 25 kilometer per uur kan behalen.

De test
De test vond plaats in Utrecht, onder leiding van Kees Bakker van de Fietsersbond de grootste belangenvereniging voor fietsend Nederland, en Henk Verhagen van de Consumentenbond. Zowel binnen als buiten zijn de fietsen grondig getest totdat de accu’s leeg waren.

De kwaliteit
De kwaliteit van elektrische fietsen stijgt ook enorm. De accu’s gaan langer mee, zijn makkelijk te verwissel en er komen steeds meer oplaadpunten bij restaurants e.d. Zo kunnen alle fietsliefhebbers uren blijven fietsen.

Grote belangstelling
Volgens Verhagen is de belangstelling voor de tweewielers met ondersteuning groot: „Het oubollige imago is verdwenen. De accu’s zijn beter weggewerkt en de fietsen zijn moderner vormgegeven. Daardoor lopen er meer jonge mensen warm voor. Bijvoorbeeld moeders met een kind voorop en/of achterop. Een elektrische fiets scheelt wel even trappen.” „Fietsproducenten spelen hier handig op in”, vertelt Bakker van de Fietsersbond. „Bijna alle reguliere tweewielers zijn tegenwoordig ook in een elektrisch model te verkrijgen. Zoals de opoefiets. Wij hebben de Cortina getest, een ouderwetse stadsfiets inclusief ’bakkersrekje’ in een elektrisch jasje. Niemand die ziet dat-ie een motortje heeft.”

Best getest
De volgende elektrische fietsen zijn het best getest:

Dutch ID – Sports Ladies
Uitstekende ondersteuning met goede, niet al te dure, fiets. Mede daardoor de beste fiets uit deze test. Hoogste actieradius per 100Wh.

Koga – E-limited XTE
Uitstekende fiets met zeer goede ondersteuning onder alle omstandigheden. Volgt de berijder op de voet. Actieradius aan de lage kant. Fiets is wel erg aan de prijs.

Flyer – T8 Deluxe
Zeer goede ondersteuning, zeer hoge actieradius. Goede fiets met goed rijcomfort en afwerking. Minpunt is de geringe ondersteuning als je zelf weinig doet.

Giant – Twist Lite Power
Zeer gunstig geprijsde fiets met prima ondersteuning. Alleen bij wegrijden net te bruusk waardoor het voorwiel kan slippen.

De vier bovengenoemde fietsen kregen de hoogste waardering van 5 sterren. De overige fietsen die getest zijn, van onder andere de merken Cortina en Batavus, zijn beoordeeld met 2-4 sterren. Dit komt met name door de eenvoudigere afwerking en montering. Dit neemt niet weg dat deze elektrische fietsen wel goed zijn.

Klik hier voor een overzicht van de volledige fietstest.