Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen en fietsroutes in de Hoge Veluwe

Tuesday 18 June, 2013

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is met zijn 5.400 hectare aan bos, heide, vennen en stuifzand ideaal voor fietsers. En wie van cultuur houdt, brengt er een bezoek aan het wereldberoemde Kröller-Müller Museum. Hier is het niet alleen de natuur die indruk maakt – heuvelachtige bossen, heidevelden en stuifzanden waar wilde zwijnen, edelherten, reeën en moeflons vrij rondtrekken – maar ook de cultuur en architectuur.

De Hoge Veluwe is ontstaan uit de droom van Anton en Helene Kröller-Müller, een steenrijk echtpaar dat  begin vorige eeuw leefde. Anton hield van jagen; speciaal voor zijn hobby kocht hij grote delen van de Veluwe op. Helene’s leven stond in het teken van de kunst. Ze gebruikte het landgoed om haar uitdijende collectie kunstwerken onder te brengen. Het Kröller-Müller Museum herbergt dankzij haar inspanningen nu een wereldberoemde verzameling van voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse beeldende kunst.

Naast veel werken van Vincent van Gogh zijn er Picasso’s, Mondriaans en Seurats te bewonderen. Al net zo uniek is de beeldentuin naast het museum – een van de grootste van Europa – waar een overzicht getoond wordt van de ontwikkelingen in de beeldhouwkunst vanaf eind 19de eeuw. Helene gaf ook om architectuur. Zo trok ze de beroemde architect Berlage aan om het buitenverblijf van de familie te ontwerpen, Jachthuis St. Hubertus. Nog altijd vormen natuur, kunst en architectuur op De Hoge Veluwe een stevige drie-eenheid.

Maar het park geldt ook zeker als een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Doordat het van meet af aan als één geheel werd beheerd raakte het niet versnipperd, zoals veel andere delen van de Veluwe. Dankzij z’n omvang (De Hoge Veluwe is met 5.500 hectare een van de grootste nationale parken van Nederland) is er voldoende ruimte en eten voor groot wild zoals edelherten en wilde zwijnen. Ongehinderd trekken zij door de bossen en over de heidevelden, langs de vennen en over de stuifzandvlakte.  Op de open vlaktes is een hoofdrol weggelegd voor de vliegdennen. Doordat ze de ruimte hebben, heeft de wind de takken in de meest onwaarschijnlijke bochten kunnen krommen. Samen met al dat andere natuurleven is De Hoge Veluwe niet alleen ‘de droom van een echtpaar’, maar ook ‘een droom van een natuurpark’.

Praktisch
Vanaf de NS-Stations Apeldoorn en Ede-Wageningen is De Hoge Veluwe per bus bereikbaar. Vanaf de snelwegen A1, A12 en A50 kunt u de borden ‘Park Hoge Veluwe’ volgen. Bij de ingangen van het park (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen) zijn parkeerplaatsen (€2). Toegang: kinderen tot 6 jaar: gratis, 6 t/m 12 jaar: € 4,10, volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar: €8,20. Er zijn ook kaartjes verkrijgbaar inclusief bezoek aan het Kröller-Müller Museum.

Wilt u met de auto het park in, dan kost dat €6. U kunt ook gratis één van de 1700 witte fietsen gebruiken. Het Bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 09.30 tot 17.00 uur (van april t/m oktober tot 18.00 uur). Tel. 0900-464 38 35 (€0,20 pm), www.hogeveluwe.nl.

Enthousiast geraakt?
Bekijk dan ook de mooie Fietsen.123-fietsroutes op de Veluwe