Logo Fietsen123

Nieuws

De oorzaken van fietsongevallen en hoe voorkomen we ze?

Tuesday 28 August, 2012

In Nederland komen jaarlijks bijna 190 fietsers om het leven. Dat is een kwart van alle verkeersdoden in Nederland. Van de ernstig verkeersgewonden is zelfs meer dan de helft een fietser (55%). Jaarlijks worden ook nog 71.000 fietsers na een ongeval behandeld op een afdeling Spoedeisende Hulp. De SWOV wil dat er meer in onderzoek wordt geïnvesteerd om de verkeersonveiligheid van fietsers terug te dringen.

Fietsers ouder dan 75 jaar hebben een duidelijk verhoogd ongevalsrisico. Het risico om als fietser te overlijden is duidelijk lager voor vrouwen ouder dan 65 jaar dan voor mannen uit dezelfde leeftijdscategorie. Het risico om als fietser ernstig gewond te raken is echter weer beduidend hoger voor vrouwelijke fietsers ouder dan 65 jaar dan voor mannen van 65 jaar en ouder. Voor jonge vrouwen en vrouwen van middelbare leeftijd is dit risico juist lager dan voor mannen van dezelfde leeftijd.

Ook over het effect van de fietshelm bestaat nog veel onzekerheid. Daarnaast moet worden onderzocht hoe trottoirbanden, paaltjes en verkeersborden beter zijn af te schermen. En wat het effect voor fietsers is van elektrische auto’s die men niet hoort aankomen en intelligente voertuigen, omdat die zich anders kunnen gedragen dan fietsers gewend zijn.

In het rapport ‘Van fietsongeval naar maatregelen: kennis en hiaten‘ geeft de SWOV aan waar het nog ontbreekt aan kennis. Belangrijk punt is dat de registratie van fietsongevallen tekortschiet, waardoor onderzoek naar oorzaken wordt bemoeilijkt.

Dat onderzoek zou zich volgens de SWOV onder meer moeten richten op jongere en oudere fietsers. Jongere fietsers zien vaak het gevaar niet en dat zou één van de speerpunten voor onderzoek moeten worden. Bij ouderen is onder meer de vraag of elektrische fiets tot meer onveiligheid leidt.

Download en lees het gehele rapport hier