Logo Fietsen123

Nieuws

Uw fiets in slechts vier stappen winterklaar!

Friday 19 October, 2012

Over enkele weken doet de wintertijd alweer zijn intrede. Dagen worden korter en de verwarming staat weer lekker aan. Door middel van het inslaan van truien, warme schoenen en winterjassen is menigeen bezig zichzelf klaar te maken voor de winter. Ook uw fiets vraagt om wat extra onderhoud nu het kouder wordt! Zeker wanneer u van plan bent uw fiets gedurende de winter te blijven gebruiken. Hieronder vindt u een stappenplan waarmee u binnen een mum van tijd klaar bent om de kou te trotseren.

Verlichting
De meest voor de hand liggende stap voor het winterklaar maken van uw fiets is de verlichting. Zo gaat u veilig zichtbaar op weg. Bij (web)winkels is een verscheidenheid aan fietsverlichting te vinden, uiteenlopend in lichtsterkte, voeding en kleur. Het is dan ook verstandig om het soort verlichting dat u koopt aan te passen aan de omgeving waar u fietst. Fietst u bijvoorbeeld vooral door landelijk gebied, of een ander terrein waar het ’s nachts vrij donker is? Dan is het aan te raden om verlichting te kopen met een extra hoge opbrengst waarmee auto’s u van grote afstand aan kunnen zien komen. Bovendien heeft u dan zelf een beter zicht op de weg en zult u paaltjes, gaten en donkere bochten beter kunnen inschatten . Fietst u echter alleen in de binnenstad, dan voldoet vaak een eenvoudig setje led verlichting, omdat de omgeving al goed verlicht is.

Winterbanden voor de fiets
Zodra de winter in aantocht is, maken de zomerbanden van uw auto plaats voor een wintersetje. Sneeuw en ijs maken de wegen immers glad. Tegenwoordig geldt voor steeds meer fietsen hetzelfde. Banden met een speciaal winterprofiel en eventuele spikes geven u net dat beetje meer grip op de fiets, waardoor valpartijen voorkomen kunnen worden. Bijkomend voordeel van deze winterbanden is de kortere remweg en grotere controle in koude en gladde omstandigheden.

Smeermiddelen
Omdat vuil, zout en nattigheid uw fiets op termijn sterk kunnen beschadigen zijn er allerlei middelen op de markt om uw fiets te beschermen. Zo kunt u de bewegende delen met een ontvetter schoonmaken, en ze vervolgens met een passend smeermiddel invetten. Hiermee voorkomt u beschadigingen en roest.  Ook de rest van uw fiets kunt u beschermen door bijvoorbeeld een waxspray te gebruiken. Vuil krijgt hierdoor minder de kans om vast te blijven zitten en zo uw fiets te beschadigen. Door uw fiets  in de winter op deze manier te behandelen, zult u merken dat na gebruik afspoelen met water genoeg is om uw fiets schoon te houden.

Elektrische fiets?
Rijdt u op een elektrische fiets? Houdt dan in de gaten dat u uw accu op kamertemperatuur bewaart en niet leeg opbergt. Door een leeggereden accu in de kou op te bergen kunt u diepontlading in de hand werken. Hierbij raakt de accu als het ware te leeg, wat de accu sterk beschadigt. Ook opladen kunt u het best binnenshuis doen, omdat de accucapaciteit afneemt bij lagere temperaturen. Bij de betere (online) fietsenwinkels kunt u handige wandhouders krijgen waarin u uw accu kunt bevestigen en opladen.

Met dank aan: Fietsenwinkel.nl

Lees ook:
* 25 handige tips om uw fiets winterklaar te maken
* 15 goede tips om veilig te fietsen