Logo Fietsen123

Nieuws

Nederlander pakt vaker de fiets

Wednesday 9 January, 2013

Nederlanders zijn gekluisterd aan hun fiets. Dat blijkt uit de Mobiliteitsbalans 2012 van het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid. Vooral bij de oudere generatie is de fiets populair.

Tussen 2000 en 2011 nam het aantal kilometers dat Nederlanders met de fiets aflegden met 14 procent toe. De helft van deze groei komt voor rekening van ouderen. In hun vrije tijd, maar ook voor de reis naar het werk zijn zij steeds vaker bereid de fiets te pakken. Het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid wijt deze toename aan de verbeterde gezondheidssituatie van deze generatie, maar ook de toenemende beschikbaarheid van elektrische fietsen sluit het instituut niet uit als mogelijke oorzaak.

Met een kwart van alle verplaatsingen speelt de fiets een grote rol in het mobiliteitsgedrag van Nederlanders. Vooral op korte afstanden fietsen Nederlanders veel. De fiets wordt bijna altijd gebruikt wanneer het gaat om afstanden tussen de 1 tot 2,5 kilometer. Zodra de afstand echter boven de 15 kilometer is, is slechts drie procent van de Nederlanders nog bereid de fiets te pakken.