Logo Fietsen123

Nieuws

Fietssnelwegen in België krijgen vorm

Tuesday 5 March, 2013

Om meer weggebruikers de fiets te laten nemen, ook voor langere afstanden, wordt in Antwerpen stelselmatig verder gewerkt aan de zogenaamde fiets-o-strades of fietssnelwegen. Deze worden aangelegd op filegevoelige plaatsen, zodat fietsers een sneller en veilig alternatief hebben met zo weinig mogelijk conflicten.

De fietssnelweg tussen Antwerpen en Mechelen heeft in zijn geheel een lengte van 24 kilometer en die van Antwerpen naar het noorderlijk gelegen Essen 26 kilometer. Het stuk Berchem-Kontich is al volledig afgewerkt en met dagelijks 4.000 fietsers in elke richting bewijst het zijn nut.

Afwerking van de laatste stukken
Om de missende stukken af te werken, heeft minister Crevits 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanleg van het deel ten westen van de spoorlijn 25/27 tussen de Caputsteenstraat en het station Nekkerspoel in Mechelen. De nieuwe fietsweg daar zal tot 4,5 m breed zijn en in cementbetonverharding aangelegd worden en er komt ook een fietsersbrug op het traject.

Tussen Antwerpen en Essen komt er een Tussen Ekeren en Kapellen een nieuwe fietsweg van 3 meter breed ten westen van de spoorlijn L12 vanaf Klein Heiken tot Schriek (station Sint-Mariaburg) en ook tussen het station Kijkuit en het station Heide in Kalmthout. De subsidie gaat telkens naar het provinciebestuur Antwerpen.

Opwaardering HST-route Brussel-Leuven
Ook het provinciebestuur van Vlaams-Brabant is de fietssnelwegen genegen. Zo verspreidde het vandaag in het kader van de Vlot Vlaanderen-campagne het ontwerp van een nieuw stuk van de HST-fietsroute die het voor fietsers gemakkelijker moet maken de R0 over te fietsen. Die HST-fietsroute loopt van Leuven naar Brussel zo goed als parallel aan de spoorlijn tussen de twee steden.