Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen met ruim 133 kilometer per uur

Wednesday 5 June, 2013

Harder fietsen dan 133 kilometer per uur: dat willen studenten van TU Delft en de VU Amsterdam breiken. Met hun speciaal ontworpen ligfiets en een op en top getrainde fietser willen zij in september het bestaande record verbreken in de woestijn van Nevada.

Vorig jaar kwamen de studenten van de TU Delft en VU Amsterdam, samen het Human Power Team, nog akelig dichtbij het huidige record. Zij behaalden een snelheid van 128,9 kilometer per uur. Volgens projectleider Wouter Lion gaat de fiets dit jaar nog harder en ligt een nieuw record binnen handbereik: "De luchtweerstand is 15 procent lager dan vorig jaar en hebben we een ander type band gekozen. Ook hebben we een aandrijving in het achterwiel gemaakt zodat de fietser stabieler is."

Hard, harder, hardst
Terwijl de studenten van de TU deze aanpassingen maakten aan de fiets, zorgden de VU-studenten voor de fietsers. Ze berekenden exact hoe hard de fietsers op elk moment van de recordpoging moet trappen en trainden hen om zo dicht mogelijk bij dit ideaalbeel in de buurt te komen. Met resultaat: inmiddels trappen de fietsers harder dan vorig jaar en lijkt het team een goede kans te maken.
 
Battle Mountain
Ieder jaar reizen verschillende fietsteams van over de hele wereld af naar de Battle Mountain in Nevada. "Hier ligt een recht stuk asfalt van bijna 10 kilometer lang",  zegt Lion. "Samen met de hoogte van 1500 meter, de lage luchtvochtigheid en windsnelheid zijn dit de ideale omstandigheden om een recordmeting te doen." De fietser heeft 8 kilometer om zijn topsnelheid te behalen. Hiervan worden de laatste 200 meter gemeten. Daarna heeft hij nog 2 kilometer om te remmen. "Met snelheden van ruim 100 kilometer per uur is dat ook wel nodig."