Logo Fietsen123

Nieuws

Weetjes over fietsland Nederland

Sunday 10 November, 2013

De term ‘Nederland Fietsland’ zal iedere Nederlander vast en zeker een keer gehoord hebben. Uit cijfers van het CBS blijkt dan ook dat er in 2012 14,8 miljard kilometer is afgelegd met de fiets. Uit dit onderzoek blijkt tevens dat Zuid-Holland, net als in 2011, de meest populaire fietsgemeente van Nederland is wanneer ook woon-werkverkeer wordt meegenomen. Dit is in strijd met de algemene perceptie waarbij men denkt dat fietsen voornamelijk populair is in de gemeenten in oost Nederland, omdat hier meer natuur  is er meer fietsroutes.

Wist u verder dat:

  • Jongens en meiden van 12 tot 16 jaar het meest op de fiets zitten?
  • Er tussen 08.00 – 09.00 en 14.00 – 16.00 de meeste ritten op de fiets worden gemaakt?
  • In de stad de fietser gemiddeld 5% sneller op de bestemming is dan de automobilist?
  • Werk de belangrijkste reden is om op de fiets te stappen?
    De meest gebruikte reden om niet de fiets naar het werk te pakken is omdat het buiten regent. Volgens het KNMI regent het gemiddeld per jaar iets meer dan de helft van het aantal dagen. Op 130 van deze zogenoemde regendagen valt er slechts 1 mm of meer en daarbij regent het slechts 7,5% van de tijd waarbij een deel van de regen uiteraard ’s nachts valt. In de praktijk valt het met de regen dus reuze mee.
  • De bebouwde kom voor ongeveer 58% bestaat uit asfalt?
  • Er in nederland ruim 18 miljoen fietsen zijn (84% van de Nederlanders bezit één of meer fietsen)
  • Nederland scoort als beste fietsland binnen Europa
    Dat werd op 6 juni 2013 nog maar een keer bevestigd door de European Cyclists’ Federation in de eerste fietsbarometer. In vergelijking met 27 Europese landen scoorde Nederland de eerste plaats op het gebied van beste fietsland. De criteria? De fietsveiligheid, het aantal fietsen, het fietstoerisme, de aanwezigheid van belangengroepen en het aantal mensen dat de fiets als hun belangrijkste vervoersmiddel beschouwt.
  • Binnen een half uur fietsen een Hollandse kroket verbrand wordt
    Wanneer u fietst met 20 km/u komt dit overeen met een verbranding van 8 kcal per uur. Bij een gemiddelde snelheid van 18 km/u wordt er 5,3 kcal per uur verbruikt. Tel hierbij uw gewicht op om te berekenen hoeveel calorieën u daadwerkelijk per uur heeft verbrand. Voor een persoon van 60 kg betekent dit dat hij in een uur tijd 480 kcal verbrandt. Een half uur fietsten verbrandt al snel 220 kcal per uur. Dit is     meer dan genoeg voor het verbranden van de oer-Hollandse kroket.
  • Nederland zeer geschikt is voor een fietsvakantie
  • Voor wat betreft fietsvakanties is Nederland ook een geschikt land. Zoals eerder beschreven regent het verhoudingsgewijs niet vaak. Vooral Duitsers zoeken de Nederlandse provincies graag op voor een fietsvakantie. Volgens de Stichting Landelijk Fietsplatform zijn er ruim 3,9 miljoen binnenlandse vakanties waarbij er wordt gefietst.
  • Wist u dat 52% van de Nederlandse bevolking regelmatig een recreatieve fietstocht maakt van minimaal 1 uur?

    We zijn niet de enigen die de fiets op waarde inschatten. Albert Einstein sprak op 5 februari 1930 de memorabele woorden uit ‘Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.’ Wist je dat John F. Kennedy ook een fietsliefhebber was? Zijn berucht uitspraak ‘Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride’ wordt in de Amerikaanse fietsbladen nog vaak gebruikt.

Fietsen biedt ontelbaar veel voordelen. Het verhoogt de fitheid, is goed voor de gezondheid, hoeft niet intensief te zijn en is voordelig. Daarnaast is fietsen ook beter voor het milieu. Kortom pak snel de fiets. Heel wat landgenoten en beroemdheden doen het immers ook!

Dit artikel is geschreven door Maarten de Bij, een fervent fietsliefhebber die dagelijks de fiets neemt naar zijn werk in Amsterdam bij fietsenopfietsen.nl.