Logo Fietsen123

Nieuws

Van brouwerij naar brouwerij

Saturday 1 February, 2014

In Vlaanderen alleen al zijn er meer dan 100 brouwerijen die bijdragen tot het uitgebreide pallet van Belgische streekbieren. Het loont de moeite om een brouwproces van dichtbij te aanschouwen en achteraf het brouwsel te proeven. In de meeste van de Vlaamse brouwerijen kunt u dan ook een begeleid brouwerijbezoek volgen en van het specifieke Belgische bier proeven.

Geuze (veelal ook aangeduid met de Franse spelling) is een biersoort die ontstaat door het mengen van jonge en oude lambieken en deze te laten hergisten op fles, soms nog jarenlang. Het mengen van die bieren wordt 'steken' genoemd. Dit brouwproces vindt vooral in het Pajottenland en in de Zennevallei plaats.

Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam "trappist" is afgeleid van Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk. De door monniken gebrouwen trappistenbieren worden geprezen voor hun ambachtelijkheid, gedurfde, diepe smaak en niet-commerciële aanpak. Wereldwijd zijn er slechts tien trappistenbrouwerijen. Zes van de tien zijn gelegen in België.

Drie fietsroutes langs brouwerijen

‘Hop’ op de fiets (38 km)
Deze Geuzeroute gidst u door het land van de Geuze, het bier van het Pajottenland en de Zennevallei. U vertrekt met de fiets bij Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel in de richting van knooppunt 63. U fietst langs de brouwerijen Oud Beersel, Boon, de geuzestekerij Hanssens Artisanaal en ‘De Lambiek’ in Alsemberg. Het volledige traject is 38,2 km en is in te korten naar 24,6 of 14,8 km. De fietsroute kunt u hier gratis downloaden

Plezier en vertier op basis van Vleters bier (30 km)
Een fietstocht over de drie deelgemeenten van Vleteren (Oostvleteren, Westvleteren en Woesten), met een afstand van ongeveer 30 kilometer en onderweg niets dan plezier. Vele drank- of eetgelegenheden langs het parcours stoomden een gerecht of menu klaar op basis van Vleters bier. In tal van zaken krijg je ook de mogelijkheid om te genieten van een heerlijk Vleters biertje. Tot de mogelijkheden behoren de trappist van Westvleteren en tal van wereldbieren van de befaamde Struise brouwers, zoals de Struise Rosse, Keralensis, Black Jack, Mikkeler, Pannepeut en Pannepot en het Koninklijke Black Albert. Een voor een kunstwerkjes waarvan de meeste behoren tot de top tien van de wereld. Ook de Vleteren Alt en Antiek van de brouwerij Deca Woesten behoren tot de vele soorten. Bekijk de route hier.

Trappistenroute (32 km)
Nog zo'n 'lekkere' fietsroute in de Antwerpse Kempen. Wanneer de 32 km van de trappistenroute erop zitten, heeft u dat glas trappist dubbel en dik verdiend. Dit traject loodst u langs bosrijke en landelijke gebieden, afgewisseld met enkele woonwijken. De naam verwijst naar de bekende trappistenabdij in Westmalle, meteen de blikvanger op de route. Verder passeert u o.a. het kasteel van Renesse, de Tornado-toren van de Sint-Laurentiuskerk en het gehucht Salphen in Oostmalle. De molenwieken van de Scherpenbergmolen nodigen u uit om even te pauzeren. Bekijk de Trappistenroute hier.