Logo Fietsen123

Nieuws

De leukste dorpjes en historische plekjes

Saturday 1 February, 2014

Vlaanderen is de noordelijke deelstaat van België. België - met Brussel als hoofdstad - wordt ook wel de poort naar Europa genoemd. Maar binnen deze poort van Europa is ook genoeg te zien en te beleven. Wij zetten in dit artikel een paar prachtige dorpjes en historische plekjes op een rij. En… deze plekjes zijn makkelijk te bereiken met de fiets! Hieronder staan twee afwisselende routes die u door deze prachtige gebieden leiden.

Heerlijkhedenroute

Wat dacht u van een fietsroute langs een van de oudste steden van België? Atuatuca Tungrorum is de antieke benaming van Tongeren en was in de Romeinse tijd de administratieve hoofdplaats van het volksdistrict der Tungri. Deze Tungri vormden ten tijde van Keizer Augustus een bestuurlijke federatie. U staat in de stad Tongeren zelfs oog in oog met het standbeeld van Ambiorix, de koning die een zware nederlaag toebracht aan een van de Romeinse legioenen.

Maar u kunt ook verder op ontdekkingstocht door de stad, er is namelijk genoeg te zien! U kunt bijvoorbeeld op zoek naar schatten in de Schatkamer van de Onze-Lieve-vrouwebasiliek. De schatkamer van de basiliek herbergt een unieke collectie religieuze kunstvoorwerpen. Zeker de moeite waard om even van de fiets te stappen en een kijkje te nemen. Neem genoeg tijd om even te ontspannen, op zondagmorgen is Tongeren een zeer levendige stad. De meer dan 350 standhouders en 40-tal antiekzaken stallen dan hun beste waar uit voor de talrijke bezoekers aan de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux.

Prachtig panorama
De route vormt zich als twee lussen om de stad Tongeren. De oostelijke lus wordt ook wel de Hamalroute genoemd, dit omdat vanaf de 11e eeuw het leven in de omgeving van deze historische plek vooral in dienst stond van de familie en hun kasteel. Op deze route krijgt u vanuit zowel het oosten als het noorden een prachtig panorama over de streek. Ten westen van Tongeren vindt u het hinnesdeal gedeelte. Dit gedeelte valt terug op een ander machtig familiegeslacht uit de 11e eeuw dat eeuwenlang de toon aangaf in de streek rond de Vechmaal.

Beide gedeelten laten u een deel van de geschiedenis zien. Open velden met graanakkers en suikerbieten en open velden met kleine geconcentreerde dorpskernen laten u genieten van de prachtige omgeving.

U vindt de knooppunten van de Heerlijkhedenroute hier

Nevellandroute

Deze route brengt u een mengeling van natuur en cultuur in Oost-Vlaanderen. U komt langs de mooiste plekjes van maar liefst 6 Nevelse gemeenten. Deze route staat helemaal in het teken van historische gebouwen en feesten. Elke gemeente heeft bijna een eigen thema. U doet tijdens deze fietsroute prachtige kastelen, een oud aardbeienfeest en een oude visvijver aan.

Begin van de route
Vanuit het Centrum van Nevele begint deze route. En er is geen betere startplaats voor deze fietsroute dan de Markt van Nevele met de Sint-Mauritiuskerk. Deze kerk herbergt een 17de eeuwse koorgestoelte, communiebank en lambrizering.  Als u Nevele verlaat gaat u via een landelijke route naar het nog landelijkere Poesele. Deze stad ontleent de naam aan de Poekebeek. In deze gemeente vindt u de Laurentius-kerk waar u het prachtige 19de eeuwse orgel kan bewonderen.

Pauze in Hansbeke
Als u via de hobbelige kasseitjes weer verder fietst, komt u in het beschermde centrum van Hansbeke. Opvallend in deze stad zijn de blauwe en witte kleuren, die verwijzen naar Graaf Baudouin, kasteelheer van Bousies-Borluit. Veel hoeven en woningen zijn in deze kleuren geschilderd. Als u het blauwwitte stadje achter u laat en verder fietst, komt u in het kastelendorp Merendree. Het kastelendorp telt niet minder dan 5 kastelen op zijn grondgebied. Zeker de moeite waard om even te kijken!

Als u de idyllische kastelen achter u laat, komt u in het aardbeiendorp Landegem. Het dorp staat bekend om ‘’Die Soete Beese’’. Deze aardbeiententoonstelling en de festiviteiten die errond zijn uitgegroeid zijn een heus volksfeest dat tot ver buiten de gemeentegrenzen aanzien geniet.

Het laatste dorpje
Als u van de aardbeien heeft geproefd, komt u aan in het laatste dorpje, Vosselare. Tijdens de fietstocht naar dit dorp kunt u genieten van het uitzicht over de wijd uitgestrekte akkers die omgeven zijn door knotbomen en houtkanten. Vosselare staat vol met historische gebouwen, de pastorie bijvoorbeeld. Tevens vindt u er een gemeentelijke visvijver die is ontstaan door twee bestaande poelen te verdiepen en te verbinden.

U vindt de Nevellandroute hier