Logo Fietsen123

Nieuws

Van Urbanus tot Kunst: De vijf leukste thematische routes van Vlaanderen

Saturday 1 February, 2014

Vlaanderen is een regio vol kunst en cultuur. Daar hoort natuurlijk een reeks culturele fietsroutes bij. In dit artikel vindt u vijf van de leukste en mooiste thematische routes die u langs indrukwekkende culturele bezienswaardigheden in Vlaanderen voeren.

Reynaertverhaal en fietsroute
Kent u het verhaal van Reynaert de vos? De vos die iedereen te slim af was en altijd wegkwam met zijn daden. Volgens de overleveringen zou de beroemde middeleeuwse fabel geschreven zijn door een broeder van de cisterciënzerabdij van Boudelo uit de Stekense deelgemeente Klein-Sinaai. De broeder verplaatste zichzelf in het karakter van de slimme en sluwe vos. Reynaert de Vos is het symbool van Waasland / Oost Zeeuws-Vlaanderen.

Deze routes leiden u langs het verhaal van Reynaert de vos. Tijdens de routes komt u via polderwegen en kreken langs de tien Reynaertbeelden, die u het gevoel  geven dat u door het sprookje fietst. De beelden zijn een verzameling van de bekendste dierenfiguren uit het verhaal.

Volksverhalenroute
We blijven even bij de thematische fietsroutes. Deze volksverhalenroute in West-Vlaanderen gaat langs vijf dorpen die ieder hun eigen verhaal vertellen, niet figuurlijk maar letterlijk. Onderweg komt u namelijk 15 prachtig geïllustreerde verhaalpalen tegen. Met een simpele druk op de knop vertelt de paal u een prachtig verhaal, vertolkt door een ervaren verteller. Deze route is een afwisseling tussen luisteren naar de verhalen en fietsen door de prachtige omgeving. U vindt hier meer informatie over deze fietsroute.

"De Groote Oorlog" in de Leiestreek
Deze fietsroute brengt u het verhaal van de helse oorlogsweken tijdens het bevrijdingsoffensief in het najaar van 1918. De route maakt een verbinding tussen de Amerikaanse militaire begraafplaats in Waregem en de Franse begraafplaats in Machelen-aan-de-Leie. U fietst in het oude spoor van de jonge Doughboy en Poilus en maakt zo kennis met het verhaal van de helse strijd die hier geleverd is. Deze indrukwekkende route vertelt u een nog indrukwekkender verhaal.

Keizer Karelroute
Deze route vertelt de grappige anekdote over Keizer Karel en Olen. Keizer Karel zou Olen bezoeken. De boeren van Olen waren gewend om bier te drinken uit potten zonder oor. Om de keizer eer te bewijzen, en om aan te tonen dat ze ook over fijne manieren beschikten als dat moest, besloten ze om voor hem een pot met een oor te maken. Toen de vorst echter het dorp bezocht nam de waard de pot bij het oor en reikte hem zo aan de keizer aan. De vorst kon dus niet anders dan de pot vast te pakken met zijn blote handen.

De eerstvolgende keer dat Keizer Karel Olen bezocht, hadden de dorpsbewoners twee oren aan de pot bevestigd. De waard speelde het echter klaar om de pot met beide handen vast te houden, zodat de keizer opnieuw de pot niet bij één van de oren kon vastpakken. Toen de keizer Olen voor de derde keer bezocht hadden de Olenaars daarom voor hem een pot met drie oren gemaakt, om alle problemen te vermijden. De waard bood deze pot echter aan terwijl één van de oren naar zijn buik gericht was zodat andermaal de keizer het ding niet kon aannemen. De Driepottenfontein op het marktplein van Olen illustreert dit verhaal.
U vindt de route hier.