Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen langs het water

Saturday 1 February, 2014

Verken de streken en de vele wateren van Vlaanderen op de fiets. Met deze verschillende routes ervaart u de streek tussen Leie en Schelde, het landschap van de Bovenschelde, de Zwalmstreek en de Dijlevallei. Met de Waterwegenroute treft u maar liefst drie waterwegen, die als het ware een blauw kader rond de Voorkempen zijn. Hier treft u een bijzonder sluizencomplex. Op de verschillende routes vindt u daarnaast vele kastelen en forten.

Waterhoekroute (West-Vlaanderen)
Afstand: 50 km
Startpunt: Bezoekerscentrum Bossuit

De route verkent het landschap van de Bovenschelde tussen Avelgem en Anzegem. De routenaam verwijst naar het toponiem 'de Waterhoek', dat vooral bekendheid verwierf door het werk van de Vlaamse romancier Stijn Streuvels. Vertrekpunt van de route vormt het Streekbezoekerscentrum te Bossuit. Vandaaruit leidt de tocht langs het kanaal Bossuit-Kortrijk en de oude spoorlijn Kortrijk-Ronse naar Avelgem. Vervolgens wordt richting Tiegemberg gefietst. De terugweg voert langs Kerkhove, Waarmaarde en het jaagpad langs de schelde.
U vindt de Waterhoekroute hier.

Watermolenroute (Oost-Vlaanderen)
Afstand: 40 km
Startpunt: Zwalmmolen, Rekegemstraat 28 in Munkzwalm

Deze bewegwijzerde fietsroute voert u langs de merkwaardige hoekjes die de Zwalmstreek rijk is. We denken dan vooral aan de typische watermolens, landelijke dorpjes en het zacht golvend landschap met zijn eeuwenoude hoeven. Het vertrekpunt van de route bevindt zich aan de Zwalmmolen in Munkzwalm. De streek wordt gekenmerkt door de Zwalmbeek, destijds de energiebron voor vele watermolens zoals de 'Bostmolen', de 'Zwalmmolen', de 'IJzerkotmolen' en de 'Ter Biestmolen'.
U vindt de Watermolenroute hier.

Dijlevalleiroute (Antwerpen - Mechelen)
Afstand: 58 km
Startpunt: De Nekker in Mechelen

Volg de bochtige Dijleboorden van de Mechelse binnenstad tot de festivalweide in Werchter. Bijzonder aan de Dijlevalleiroute: U fietst bijna de hele tijd langs water. Deze route combineert de historische rijkdom van de Mechelse binnenstad met de Sint-Romboutstoren als blikvanger en de rust van de Dijleboorden en de fietspaden langs het Kanaal Leuven-Dijle. Liggen ook op het traject: het mooie Zennegat, Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker, Dierenpark Planckendael, het BLOSO-domein in Hofstade en het Tremelo van Pater Damiaan. Afstand 59 km, inkortingen van 22 en 34 km zijn mogelijk.
U vindt de Dijlevalleiroute hier.

Waterwegenroute  (Antwerpse Kempen)
Afstand: 29.3 km
Startpunt: kp 24 - Albertkanaalbaan in Wijnegem

Drie waterwegen: het Albertkanaal, het kanaal Schoten-Turnhout-Dessel en het Antitankkanaal leggen als het ware een blauw kader rond de Voorkempen. Heel indrukwekkend is ook het sluizencomplex van Wijnegem. Drie sluizen moeten samen een verval van 5.45 m overbruggen. U fietst verder langs enkele kastelen en forten.
U vindt de Waterwegenroute hier.