Logo Fietsen123

Nieuws

Vijf mooie kastelenroutes in Vlaanderen

Saturday 1 February, 2014

Kastelen kijken vanaf de fiets: dat is het originele idee achter deze verschillende kastelenroutes in Vlaanderen. U fietst langs bijzondere kastelen, het ene nog imposanter dan het andere. Met deze selectie van drie fietsroutes ervaart u de mooiste uitzichten op kastelen die Vlaanderen te bieden heeft.

Kastelenroute (West-Vlaanderen)
Afstand: 46 km
Vertrek: kp 6 - Hendrik Consciencelaan 5 in Brugge

U fietst vanuit het provinciedomein Tillegembos naar het Merkemveld te Zedelgem. Daarna komt u langs Oostkamp met de kastelen Pecsteen, Raepenburgh en Lakebos. Via Wingene, het aloude Vrijgeweed en het bekoorlijke landschap van de "Verloren Cost" in Torhout komt u bij de oude spoorlijn Oostende-Torhout. U fietst terug door het provinciedomein d'Aertrycke, de bossen van het Vloetemveld en de Brugse stedelijke kasteelparken Tudor en Beisbroek.

Deze fietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige themaborden. U vertrekt van het domein Tillegembos.
Hier vindt u tevens een variant via de fietsknooppunten.

Kastelenroute Schilde (Antwerpen - Antwerpse Kempen)
Afstand: 41 km
Vertrek: Kasteel van Schoten

In de zestiende eeuw, toen Antwerpen zijn gouden eeuw beleefde, bouwden welstellende kooplui in de bosrijke Voorkempen 'huysen van playsantie'. Ze ontvluchtten er de drukte van de stad en etaleerden er graag hun rijkdom. Vandaag vormen die indrukwekkende buitenhuizen de onbetwiste blikvangers op de Kastelenroute. De fraaie residentiële wijken imponeren evenzeer. Dat doen ook de prachtige park- en bosgebieden op het traject, met onder meer Provinciaal Groendomein Vrieselhof, Domein Vordenstein en het Peerdsbos.
U vindt de Kastelenroute Schilde hier.

Kastelenroute Voerstreek  (Limburg)
Afstand: 68 km
Vertrek: kerk van Sint-Pieters-Voeren

Deze bewegwijzerde route leidt u door de prachtige streek van Noord-Oost-België in een landschap dat heuvelt tussen 150 en 340 meter boven de zeespiegel. U fietst door het Vlaams-Limburgse Voeren, de Platdietse streek van Wallonië en het Duitstalige België van de Oostkantons. U wordt geleid door 3 soorten bordjes. Op de route ontdekt u meer dan 20 burchten, kastelen en 16 kleine en middelgrote dorpen.
U vindt de Kastelenroute Voerstreek hier.

Kastelenroute Destelbergen (Oost-Vlaanderen - Scheldeland)
Afstand: 48 km
Vertrek: Gemeentehuis Destelbergen

De Kastelenroute start bij het gemeentehuis, ondergebracht in het kasteel van Acker te Destelbergen. De meeste kastelen te Destelbergen en Heusden werden in de 19de eeuw gebouwd in opdracht van de Gentse burgerij. Het indrukwekkende kasteel van Laarne vormt het pronkstuk van de route. U fietst langs de lommerrijke dreven tussen de kasteelparken, door stemmige dorpjes, vooral langs historische gebouwen en verder in Kalken door het natuurgebied van de Kalkense Scheldemeersen. In de late zomer kunt u in Laarne nog bloeiende begoniavelden aanschouwen. Een afwisselende route!
U vindt de Kastelenroute Destelbergen hier.

Trudo fietslus (Limburg - Haspengouw)
Afstand: 56 km
Vertrek: kp 150 - Heide in Sint-Truiden

Vertrekkend uit Nieuwerkerken (knooppunt 150) klimt de route naar het plateau om daar de boomgaarden in te fietsen. De eerste bezienswaardigheid is de O.L.Vrouwebasiliek van Kortenbos. Rustige dorpjes voeren u naar Zepperen. Hoepertingen heeft vervolgens het kasteel Mariagaarde in petto, waarvan de eerste vermeldingen teruggaan tot 1150. Borgloon wordt ook wel eens de parel van Haspengouw genoemd. Het is klimmen naar het plateau, maar het vergezicht over het dorp is echt uniek.

Het dorpje Veulen (Heers) biedt ook enkele mooie kastelen. Het kasteel 'De Motte' in Groot-Gelmen valt op door zijn spitse torentjes en grillige vormen. Het domein van Nieuwerkerken is met zijn kasteel de laatste trekpleister op deze mooie route, die wel wat klimwerk vereist. De route gaat hoofdzakelijk over autovrije wegen tussen de boomgaarden en rustige wegen in de dorpjes.
U vindt de Trudo Fietslus hier.