Logo Fietsen123

Nieuws

Koffie en appelgebak meer dan genoeg voor fietsers

Thursday 24 April, 2014

Fietsers hebben aan de befaamde koffie en appeltaart meer dan genoeg. Uit een enquête van de Fietsersbond onder de 1000 fietsers van het Nationale Fietspanel bleek dat fietsers helemaal geen behoefte hebben aan extra poespas zoals apps met filmpjes, foto's en geluidsfragmenten.

Creatieve apps worden vaak ontwikkeld door recreatieve instanties zoals gemeentes en VVV-kantoren. De fietser kan de app downloaden en kennis maken met de omgeving. Maar de apps worden nauwelijks gedownload, laat staan gebruikt. Het grootste gedeelte van de fietsers (91,6 procent) geeft aan geen behoefte te hebben aan weetjes over kerken, vogels of monumenten. Fietsers kijken het liefst zelf om zich heen dan op hun mobiele telefoon. Ongeveer 5,5% van de ondervraagden neemt nog een papieren reisgids mee.

De populairste manier
De knooppunten zijn de populairste manier om een route uit te zetten. Ruim een kwart van de ondervraagden maakt daar gebruik van. Een op de zeven fietsers verlaat zich op een papieren kaart en elf procent gebruikt een gps-apparaat. Daarnaast vindt 7% zijn route via de Fietsrouteplanner van de Fietersbond.

Op Fietsen.123 zijn al verschillende knooppuntroutes voor u uitgezet. U kunt hier de verschillende routes per provincie bekijken.

Verdwalen?
Een derde van de mannen zegt nooit te verdwalen. Van de vrouwen durft ongeveer 15% te beweren nooit te verdwalen. Veel fietsers grijpen toch naar de smartphone als de weg niet helemaal duidelijk is. Daarnaast vraag ruim een derde van de fietsers de weg aan passanten. Voor een klein deel van de ondervraagden bestaat het begrip 'verdwalen' niet. ''Als je geen vaste route plant, kun je ook niet verdwalen, wat je onderweg tegenkomt is een deel van het avontuur,'' aldus een van de ondervraagde.

Een tussendoortje
De koffie met appelgebak is bij veel van de ondervraagden nog steeds populair. Van de ondervraagden bestelt 73% dit tussendoortje bij een horecagelegenheid. Maar 2% van de ondervraagden gaat voor een luxer tussendoortje en bestelt kreeftsalade me witte wijn. 11% Kiest voor een uitsmijter en een evenredig deel van 7% eet een kroket, pannenkoek of een broodje met kroketten.

Hoge nood tijdens het fietsen
En wat doen de ondervraagden met hoge nood onderweg? Bijna de helft bleek gewoon in de bosjes te plassen. Er is wel een (verwacht) verschil tussen mannen en vrouwen. Meer dan de helft van de mannen zoekt gewoon een boom op, bij de vrouwen doet slechts 27 procent dat. De meeste vrouwen wachten totdat ze ergens bij een horecagelegenheid kunnen plassen. Er is maar een persoon onder de ondervraagden die ergens aanbelt om zijn behoefte te kunnen doen.

Daarnaast zijn er ook reacties van mensen met een sterke blaas of ''Ik hou het op of ik hoef niet zo vaak''.