Logo Fietsen123

Nieuws

VVD wil Fietsenbank naast Voedselbank

Tuesday 13 January, 2009

De gemeente Arnhem moet alle inwoners die afhankelijk zijn van een minimuminkomen een fiets cadeau doen. Dat stelt de Arnhemse VVD volgende week voor in de gemeenteraad. Wethouder Rita Weeda (PvdA) reageert positief. Aldus meldt de Gelderlander. We citeren. FietsenbankFietsen is gezond, je kunt je bewegen in de samenleving, kinderen kunnen gemakkelijk naar school en club. Ziedaar enkele redenen waarom de Arnhemse VVD volgens fractieleider Margreet van Gastel een 'Fietsenbank' wil instellen voor alle houders van de Arnhem Card. Dat zijn mensen met een inkomen tot 20 procent boven het bijstandsniveau. Alle gezinsleden zouden van de Fietsenbank moeten profiteren: elk gezinslid zijn eigen fiets. "Bij het politiebureau staan nogal wat fietsen die nooit worden opgehaald. Misschien zijn er ook fietsenhandelaren die hun tweedehands modellen willen schenken. In totaal zijn er 14.000 mensen met een Arnhem Card. Dat aantal moeten we halen."

Opknappen door werklozenHet VVD-voorstel heeft ook een 'typisch liberaal tintje', zegt VVD-commissielid Leendert Combée: "Die fietsen moeten eerst opgeknapt worden en later ook gerepareerd. Dat zou je door werklozen kunnen laten doen. Daarom stellen wij voor een leer- en werktraject fietsenmaken van start te laten gaan bij Presikhaaf Bedrijven. Het mag ook zijn bij de toekomstige Buurtservicecentra of bij ROC Pasvorm. Zo help je mensen aan een fiets en sommigen aan werk."

Terugdringing armoedeDe VVD komt juist nu met haar plan omdat de gemeenteraad deze maand de 'Armoedeagenda 2008-2011' vaststelt. Dat is een lijst van maatregelen die de gemeente wil nemen om de armoede in de stad terug te dringen. Op die lijst stond ook het plan kinderen op de basisschool die geen fiets hebben een huurfiets aan te bieden voor hun verkeersexamen. "Maar kinderen die geen fiets hebben, kunnen dat examen niet doen, want die kunnen niet fietsen", zegt Van Gastel. "Daarom gaan wij een stuk verder: een gratis fiets voor iedereen met een Arnhem Card."

Goed ideeWethouder Rita Weeda, net op de hoogte van het plan, reageert positief. "Ik vind het een goed idee, zo'n Fietsenbank. Het is een uitbreiding van het fietsenplan dat ik zelf al had. Laat de VVD haar plan op papier zetten. Dan kan ik het echt goed beoordelen."