Logo Fietsen123

Nieuws

Zeer grote meerderheid: fietshelm voor kinderen verplicht stellen

Tuesday 3 February, 2009

Een zeer grote meerderheid van de recreatieve fietsers is vóór het verplicht stellen van een fietshelm voor kinderen. Dat is het resultaat van een onderzoek, dat Fietsen Eén Twee Drie recent heeft verricht onder haar bezoekers. 87% vóór verplichtingNiet minder dan 87% van de deelnemers aan het onderzoek is vóór. Slechts 13% wijst een wettelijke verplichting af. Belangrijkste reden om een fietshelm verplicht te stellen is het feit, dat het aantal gewonden met hoofdletsel door het dragen van een fietshelm flink zal afnemen. Dat was ook de conclusie in een rapport van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), dat in augustus 2008 is verschenen.

Artsen en chirurgenVolgens een schatting van verkeersdeskundige Bert J. Woudenberg draagt nu slechts 10 à 15% van de 4- tot 8-jarigen een fietshelm. In de Consumentengids van april 2008 zegt hij: "Dat is veel te weinig. En bijzonder vreemd bovendien. Zeker als je weet dat in medische vakbladen artsen en chirurgen keer op keer wijzen op het belang van een goede helm bij het fietsen. Zij zijn namelijk degenen die de gevolgen onder ogen krijgen van een flinke valpartij of verkeersongeval".

Wankel evenwichtWoudenberg wijst erop, dat ongeveer 25% van de kinderen die hoofdletsel oplopen op de fiets het slachtoffer is van een verkeersongeval. "Driekwart raakt gewond als gevolg van instabiliteit. Kinderen vallen nu eenmaal makkelijk; ze hebben nog een wankel evenwicht". Woudenberg verwondert zich erover, dat ouders hun kinderen binnen beter beschermen dan buiten. "Binnen zitten ze in een box en voorkomt een traphek, dat ze van de trap vallen. Maar eenmaal buiten lijkt geen extra bescherming nodig".

Duitsland en ZwedenWoudenberg wijst verder op de situatie in andere landen. "Ik praat veel met mensen uit Zweden en Duitsland en die vallen soms van hun fiets van verbazing als ik ze hierover vertel. In die landen dragen bijna alle kinderen namelijk een helm. Volkomen logisch vinden ze dat. En dat zou hier ook zo moeten zijn".

ReactiesFietsen Eén Twee Drie kreeg een groot aantal toelichtingen bij de keuze voor de verplichting van een fietshelm voor kinderen. Hierna volgt een selectie uit deze reacties.

Ja, voor. Ik ben juf op de basisschool, en weet als geen ander hoe gevaarlijk het kan zijn in het verkeer voor kinderen. Wanneer de school begint en uit gaat, is het een chaos rondom de school. Er gaat dan ook regelmatig wat mis.

Ja, absoluut voor! De dochter van mijn vriendin viel laatst behoorlijk, maar bleef dankzij de helm voor het ergste behoed!

Ja, ik ben voor. Het is de veiligheid van je kind. Ik doe het sowieso al want mijn eerste viel en raakte de stoeprand en had meteen zware hersenschudding. En ook al liep alles goed af, nu nooit meer zonder! Een ongelukje zit in klein hoekje en omdat mensen dat niet willen inzien moet het maar verplicht gaan worden.

Zeker, want onze oudste zoon heeft een ernstig verkeersongeluk gehad en belandde in coma. Dus ja, fietshelmen voor kinderen moeten worden verplicht. Ouders weten niet wat een val zonder helm voor gevolgen kan hebben. Daarom heeft onze jongste spruit altijd een helm op, zelfs in het voorzitje van de fiets.

Ja, wij hebben in Duitsland gewoond en daar hebben de kinderen ook een helm op. Dat heb ik toen gelijk over genomen. Dus ik zou zeggen: verplichten. Kinderen vallen vaak met een fiets, dus minder letsel met een helm op, dat lijkt me wel.

Al mijn kleinkinderen, (ik ben er zo blij mee; ik heb er acht) dragen van 1 jaar tot nu 7 jaar (de oudste) altijd een kindervalhelm op- of achterop de fiets. Ook op hun eigen fiets hebben we altijd een helmpje op!!!. Dat geeft me een veilig gevoel.

Verplichting is wel betuttelend, maar veiligheid gaat vóór!