Logo Fietsen123

Nieuws

Ik fiets proper

Friday 27 February, 2009

Grinta!, het Vlaamse magazine voor de sportieve fietser, lanceert 'Ik fiets proper', een sensibiliseringsactie vanuit en voor de fietscommunity. De Vlaamse minister van leefmilieu Hilde Crevits heeft in het West-Vlaamse Ardooie een provinciale campagne op gang getrokken die gericht is tegen zwerfvuil van fietsers. Bedoeling is om via sensibilisering, gerichte acties en wedstrijden de afvalberg weg te werken die door fietsers in het Vlaanderen wordt veroorzaakt. Hierna geven we meer achtergrondinformatie over beide initiatieven. Wie fietst (is het nu een wielrenner of een wielertoerist) krijgt het vandaag soms hard te verduren. Dan hebben we het niet alleen over de reacties na een nieuw dopinggeval in het peloton. Wielertoeristen, recreatieve fietsers en woon-werkfietsers worden ook met een scheef oog bekeken voor de rommel op de openbare weg tijdens toertochten of na zondagse ritjes. Of ze worden gebrandmerkt als ‘wielerterrorist’ voor onvoorzichtig fietsgedrag.

Drie boodschappen
Grinta!, het magazine voor de actieve fietser, erkent deze problematieken en lanceert aan de vooravond van het nieuwe wieler(toerisme)seizoen de actie 'Ik fiets proper'. Dit is één slogan voor drie boodschappen. Ten eerste is proper fietsen dopingvrij fietsen. Ten tweede is het milieuvriendelijk fietsen. Ten derde is het hoffelijk, correct en dus verkeersveilig fietsen. Via de ledengroep 'Ik fiets proper' op de populaire sociale netwerksite Facebook werd de actie op gang getrokken. Intussen schaarden zich al een pak mensen achter het statement, onder wie wielerkampioen Freddy Maertens en de profrenners Gianni Meersman, Sven Vanthourenhout, Tom Stubbe, Serge Pauwels, Olivier Kaisen, Pieter Jacobs, Bert Scheirlinckx en Nic Ingels.

Buitenland
In het buitenland kwamen al gelijkaardige acties tot stand. Al zijn veel van hen alleen gericht op het overbrengen van de antidopingboodschap. 'Ik fiets proper' gaat verder: proper fietsen is immers méér dan dopingvrij fietsen. 'Ik fiets proper' is een knipoog naar de actie ‘Je roule propre’ die in Frankrijk louter gepromoot werd in de cyclosportieve fietswereld. 'Ik fiets proper' gaat ook hierin verder en wil àlle actieve fietsers in Vlaanderen aanspreken.

Zwerfvuil? Nee, bedankt!
Onder het motto "Zwerfvuil? Nee, bedankt!" start West-Vlaanderen een campagne die gericht is naar clubs van recreatieve fietsers om het zwerfvuilprobleem langs fietsroutes en -paden onder de aandacht te brengen. Zwerfvuil getuigt immers van een gebrek aan respect voor natuur en medemens, zegt de provincie. Bovendien kan het leiden tot gevaarlijke situaties, met valpartijen en lekke banden tot gevolg.

Maart: maand van de netheid
Verschillende acties ondersteunen de campagne. Fietsclubs worden in 2009 opgeroepen om zwerfvuilvrije ritten te organiseren. Tijdens dergelijke ritten kan een deel van de route worden opgeruimd, wordt gebruik gemaakt van grootverpakkingen, drinkbussen of herbruikbare bekers. Langs fietsroutes worden op sterk vervuilde plaatsen sensibiliserende borden geplaatst. Tijdens massafietstochten zal ook een ingeklede "afvalbakfiets" meerijden. De provincie roept voorts de maand maart uit tot "maand van de netheid'".

Tot eind oktober
De campagne loopt tot en met eind oktober en wordt ondersteund door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), die daarvoor een bedrag van maximaal 60.000 euro uittrekt. Later dit jaar plant de OVAM een gelijkaardige campagne, bedoeld voor recreanten.