Logo Fietsen123

Nieuws

Test van fietsverzekeringen

Friday 6 March, 2009

De Consumentengids van maart 2009 bevat de resultaten van een test van fietsverzekeringen voor stadsfietsen en E-bikes. Vier maatschappijen behalen de hoogste score met allen 73 punten. Het zijn (in alfabetische volgorde): de ANWB, Unigarant via internet/assurantietussenpersoon, Unigarant via rijwielhandelaar en Univé. Enige afstandDaarna volgen op enige afstand Enra met 64 punten, Rijwielverzekeren.nl ook weer op enige afstand met 54 punten en tot slot Orion Direct met 52 punten en Helepolis en London Verzekeringen, beiden met 51 punten.

Voordelige keusEén overall 'voordeligste keus' wordt dit keer door de bond niet gegeven, 'omdat dit natuurlijk afhangt van de gewenste dekking, de woonplaats en de gekochte fiets'. Verwezen wordt naar de productvergelijker, die door de bond op internet voor haar leden wordt gepubliceerd.

OnderzoeksopzetIn het onderzoek is gekeken naar beperkt casco-verzekeringen en naar volledig casco-verzekeringen voor stadsfietsen en E-bikes. Beperkt casco dekt alleen de schade door diefstal, volledig casco vergoedt ook de schade door vallen, brand, aanrijdingen, slippen en vervoersbeschadigingen. Van alle aanbieders is de premie opgevraagd van een verzekering waarbij drie jaar vooraf wordt betaald.

E-bikes vaste premieUit het onderzoek blijkt dat sommige aanbieders liever geen verzekering afsluiten in de 4 grote steden en/of voor fietsen duurder dan €1500. Veel maatschappijen hanteren voor elektrische fietsen, de zgn. E-bikes, één vaste premie. Bij volledige cascodekking van de E-bike is Univé buiten de 4 grote steden het voordeligst, inwoners van de 4 steden zijn het voordeligst uit bij Orion Direct. De premie voor 3 jaar kost bij Univé €130. Bij louter diefstaldekking is Orion Direct het voordeligst met €123 voor 3 jaar. De keuze voor volledig casco ligt bij E-bikes dus voor de hand, aldus de Consumentenbond.

In natura of geldDe Consumentenbond geeft in zijn test ook verschillende tips. Voordat je als fietskoper een verzekering afsluit, moet je je afvragen of je na diefstal een uitkering in geld of in natura wilt hebben. Bij de ANWB, London, Univé en rijwielverzekeren.nl wordt er uitgekeerd in geld. Alle door de Consumentenbond onderzochte verzekeringen keren uit op basis van nieuwwaarde. Alleen bij Univé zijn eventuele prijsstijgingen meeverzekerd. Een uitkering 'in natura' houdt in dat de verzekeraar na diefstal een nieuwe fiets van hetzelfde merk en type levert. Dit is het geval bij Orion Direct, Helepolis en ENRA. Alleen bij Helepolis is een prijsverhoging niet meeverzekerd. Kiezen voor een andere fiets kan ook als er - zonodig - wordt bijbetaald. Bij Unigarant is de uitkering afhankelijk van de wijze waarop de verzekering is afgesloten; normaal wordt er in geld vergoed, maar als de polis via de dealer is afgesloten wordt er in natura uitgekeerd.

Twee sleutelsHoud er tenslotte rekening mee - aldus de Consumentenbond - , dat een verzekeraar altijd twee originele sleutels van een ART-goedgekeurd slot - waarvan één met gebruikssporen - wil zien. Dat geldt als bewijs dat de fiets op slot stond. Wanneer de fiets onafgesloten in een schuur of berging heeft gestaan, verwijst de diefstalverzekeraar meestal door naar de inboedelverzekeraar. Slechts 3 van de geteste maatschappijen gaan bij aantoonbare braakschade alsnog over tot vergoeding.

Links* Consumentenbond* Alles over fietsverzekeringen* Testen van fietsen