Logo Fietsen123

Nieuws

TV-Reportage: Himalaya-fietstocht van drie gehandicapten

Wednesday 25 November, 2009

Vannacht kunt u op TV de fietstocht van bijna 1.000 km volgen, die drie gehandicapten maakten dwars door de Himalaya. De uitzending vindt plaats op Nederland 2 van 00.20 tot 01.20 uur. A.s. zaterdagmorgen (28 november) wordt een herhaling uitgezonden: van 08.25 tot 09.25 uur, ook op Nederland 2. Ligfiets en handbikeHoge doelen stellen, ondanks grote beperkingen. Wat doe je als je geestelijk topfit bent maar het lichaam wil niet mee? Bas, Roelof en Evert zijn lichamelijk gehandicapt. Toch maken ze een fietstocht van bijna 1000 kilometer dwars door de Himalaya. Van Lhasa naar Kathmandu, over bergpassen van meer dan vijf kilometer hoog. Per driewielige ligfiets en handbike.

De drieBas is als soldaat in aanraking gekomen met een hoogspanningskabel en kan sindsdien niet meer lopen. Roelof was ook soldaat, en maakte tijdens zijn vakantie een val van 6 meter waarbij hij een dwarslaesie opliep. Evert is de oudere van het gezelschap; hij was wetenschapper, tot hij onder zijn auto terecht kwam en gedeeltelijk verlamd raakte, wat bovendien tot afasie leidde.De waarheidDe camera volgt de drie tijdens hun tocht, die in de woorden van Evert leidt naar 'de waarheid'. Die waarheid is hard voor Bas, de militair die nooit van opgeven weet en graag een voorbeeld wil zijn voor anderen. Roelof piekert onderweg over de toekomst met zijn vriendin. De tocht van Evert is in wezen een verhaal over de liefde: hij en zijn echtgenote hadden ooit hun huwelijksreis in de bergen, en deze fietstocht door de Himalaya is te zien als een bezegeling van de liefde.

Nieuw 'ik'De documentaire met als titel 'Hemels Bewegen' onderzoekt, volgens de uitzendende Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), de noodlottige breuklijnen in de levens van de deelnemers aan de fietstocht in Tibet, hun strijd tussen de geest en het onwillige lichaam en hun zoektocht naar het vinden van een nieuwe balans. Een beproeving die de deelnemers als het ware met zichzelf in het reine moet brengen – een tocht naar een nieuwe balans in het leven, naar een nieuw ‘ik’.

Link* Verre fietsreizen