Logo Fietsen123

Nieuws

Fietspechhulp langs Oostenrijkse Drau-Radweg

Saturday 23 June, 2007

Er wordt veel bedacht om het fietsers zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken op de toeristische fietsroutes. Op het Oostenrijkse deel van de Drau-Radweg in de deelstaat Karinthië heeft men echter het Ei van Columbus ontdekt: zelfbedienings fietspechhulposten langs de route. Herkenbaar aangegeven als ‘Self-Service-Point’. Bert Sitters doet verslag. Stevige kettingenDe hogedrukfietspomp en de gereedschappen zitten wel met stevige kettingen vast aan het Self-Service-Point. Deze technische hulpposten worden beheerd door horeca-bedrijven langs de route, die op deze wijze een extra service bieden. Soortgelijke initiatieven zagen we eerder al bij horeca-bedrijven in Duitsland.

Door drie landenDe Drau-Radweg is een veelzijdige fietsroute van 376 kilometer door drie landen: Italië, Oostenrijk en Slovenië. De route begint in Toblach/Dobbiaco in het Italiaanse Zuid-Tirol op 1200 meter hoogte en daalt vervolgens af met de stroom van het riviertje de Drau mee door Oost-Tirol naar Karinthië. In deze zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk is de route langs de Drau vrij vlak: pas bij de grens met Slovenië komen er wat noemenswaardige hellingen. De Drau-Radweg eindigt uiteindelijk in het Sloveense Maribor.

Na iedere bocht een nieuwe verrassingVooral het deel in Karinthië is op maat voor fietsliefhebbers die niet van klimmen houden, maar wel fietsend willen genieten van een uitzicht op het majestueuze hooggebergte. De Drau verandert tijdens haar weg dwars door de Alpen voortdurend van karakter: van een ruige bergstroom met woeste stroomversnellingen tot rustig water in een liefelijk landschap. Ook het dal vernauwt zich plotseling en biedt de fietser onderweg daarna weer een ruime blik. Iedere bocht zorgt voor een nieuwe verrassing. De weg kwijtraken lijkt moeilijk, want de Drau-Radweg is geheel bewegwijzerd met langs de route regelmatig overzichtskaarten en veel informatie over bezienswaardigheden.

Droogtrommel tijdens de lunchOveral is accommodatie op fietsafstand. De horeca lijkt geheel ingesteld op fietsers. Wanneer fietsers onderweg plotseling door de regen overvallen worden, bieden diverse restaurants een droogtrommel, zodat nat gearriveerde gasten na het genieten van een voorteffelijke lunch weer in droge fietskleding op hun rijwiel kunnen stappen. Ook geschikte campings blijken ruimschoots aanwezig: vaak met leuke plekken aan het water. Wat het water betreft: de Drauroute kan uitstekend gecombineerd worden met heerlijke rondjes op de fiets langs de oevers van een of meerdere van de vele beroemde meren die Karinthië rijk is. Het water van de meeste meren is zo helder en schoon, dat het de kwaliteitstest drinkwater kan doorstaan.

Fietsen met kinderenDe relatief vlakke route, de alom aanwezigheid van zwemwater en diverse speelvoorzieningen onderweg maken de Drau-Radweg ook uitermate geschikt om met kinderen te fietsen. Karinthië heeft een speciale kwalificatie voor accommodatie die geschikt is voor kinderen. In plaats van sterren worden de specifieke kwaliteiten voor de kleintjes aangegeven door beertjes. Een kindvriendelijk hotel of ander onderkomen kan dus beertjes verdienen. Bijna vanzelfsprekend is Karinthië eveneens een uitvalsbasis voor uitdagende fietstochten in het hooggebergte met schitterende vergezichten. Mogelijkheden voor het gehele gezin dus!

Bagage van hotel naar hotelKärnten Radreisen in Landskron bij Villach biedt meerdaagse arrangementen, waarbij de bagage van hotel naar hotel wordt wordt gebracht. Geen eigen fietsen mee op vakantie? Kärnten Radreisen verhuurt ook goede fietsen met voldoende versnellingen. Verder kunnen fietsen gemakkelijk worden meegenomen in de treinen langs de Drau. Voor maatwerk zijn er speciale fietspendelbussen. De Drau-Radweg staat uitgebreid in het Duits beschreven in een fietsgids uit de serie Bikeline van de Oostenrijkse uitgever Esterbauer. Deze gids is in Nederland o.a. te bestellen in onze Fietswebwinkel.

Linken over de Drau-Radweg en fietsen in Karinthië* Oostenrijks Toeristenbureau: tel. 0900-0400181 (Nederlands lokaal tarief): www.austria.info* Toeristische dienst Karinthië: www.karinthie.com  * Kärnten Radreisen: www.kaernten-radreisen.at* Fietswebwinkel: www.fietswebwinkel.nl en www.fietswebwinkel.be* Drau-Radweg:  www.drauradweg.com* Bikeline uitgeverij Esterbauer: www.esterbauer.com