Fietsrouteplanner

NIEUW: Plan uw fietsroute met onze eigen fietsrouteplanner!

Elektrische fiets? E-bike Keuzehulp

Op zoek naar een elektrische fiets?

Elektrische fietsen - de merken

Overzicht van alle populaire elektrische fietsen en reviews.

Oplaadpunten

Alle oplaadpunten voor elektrische fietsen in een overzicht. Handig voor onderweg!

Let op de maximale belasting van uw trekhaak!

Vrijdag 03 Juli 2009 28 Reacties

FietsdragerDe vakantieperiode is voor velen in zicht. Vaak betekent dit: fietsen achterop de auto en erop uit! In de zojuist verschenen Fietsnieuwsbrief van juli melden we, dat 87% van de bezoekers van onze website Fietsen Eén Twee Drie een trekhaak achter de auto heeft. Steeds meer fietsers beschikken verder over een elektrische fiets. Die combinatie kan een probleem opleveren. Men mag namelijk de maximale belasting van de trekhaak niet overschrijden! Frans Voogt schrijft ons hierover.

50 of 75 kg
Hij attendeert er op, dat de "meeste personenwagens toegerust zijn met een vaste of afneembare trekhaak die maximaal belast mogen worden met 50 kg. Soms een trekhaak die belast mag worden met 75 kg". Afgezien van het feit, dat sommige fietsdragers niet geschikt zijn voor  E-Bikes moet men dus goed letten op deze toegestane belasting. Want verschillende fietsdragers wegen zelf soms al 25 tot 35 kg en verschillende E-Bikes wegen soms zelf al zo'n 30 kg per stuk. Met andere woorden: voor twee personen komt men dan op een totaalgewicht, dat de 50 kg en zelfs de 75 kg danig overschrijdt!

Instanties
Voogt heeft hierover verschillende instanties gemaild, maar zonder veel resultaat. "De rijwielfabrieken zeggen: 'Wij ontwikkelen fietsen. Voor vervoersproblemen moet u bij uw garage zijn. De fietsendragerspecialist zegt: "Wij ontwikkelen fietsdragers en niet meer. De rijwielhandel zegt: "Wij verkopen en de koper beslist zelf hoe hij of zij ermee omgaat. Als er iets misgaat zijn zijzelf verantwoordelijk".

Tip
Hoe dan ook, wij  willen u graag bij het begin van de (fiets-) vakantie één tip meegeven. Controleer voordat u op pad gaat met uw E-Bikes, of uw trekhaak met fietsdrager de belasting van uw twee E- bikes aan kan. En controleer bij de aanschaf van een nieuwe fietsdrager, of uw trekhaak de fietsdrager met uw twee E-Bikes kan dragen! Nogmaals, de meeste personenwagens zijn toegerust met een vaste of afneembare trekhaak die maximaal belast mogen worden met 50 kg. Soms een trekhaak die belast mag worden met 75 kg".

Link
* Met Trekhaakop pad populair

 

28 reacties

Reacties worden vooraf gelezen door de redactie. Na goedkeuring verschijnen zij op deze website.

Lucienne 01-08-’09 12:01
N.a.v. dit probleem zou ik willen promoten dat er veel meer electrische fietsen te huur komen. Snorren in de kop op het station van Steenwijk heeft dit goed begrepen en verhuurt voor een zeer redelijke prijs op het station zelf electr.fietsen, dit zou veel meer navolging moeten krijgen. Dit kan echt een gat in de markt zijn, als je het huren afweegt tegen de kosten van een fietsdrager op de auto kan je heel wat jaren een fiets huren.
Nieuwe economie heet dat kijken waar de kansen liggen!!!!
Met groeten Lu
C.Roozenbeek 25-08-’09 17:44
"Ik heb nog niet gehoord dat een trekhaak is gebroken" hoorde ik van enkele fietsverkopers. Jammer dat de keuze van e-fietsen onder de 25 kg zo beperkt is.
Verwonderlijk dat sommige kennissen van mij nog nooit op het plaatje op de trekhaak gekeken hebben!
Martin d'Ancona 08-06-’10 11:12
Ik wil hier toch mijn verontrusting uiten over hoe omgegaan wordt met de maximale kogeldruk van de trekhaak.
Op zich wordt terecht gewezen op de max. druk van verschillende trekhaken, maar hier wordt volledig voorbijgegaan aan het feit dat vrijwel alle fietsdragers geen kogeldruk opleveren volgens de optelsom van de fietsen plus drager, maar doordat het zwaartepunt van de fietsdrager zich ver buiten de kogel bevindt en deze gefixeerd aan de trekhaak zit, geeft dit volgens het hefboomprincipe 5 tot 10 maal dit totaalgewicht ( 400 à 750 kg ) aan buigkracht (als een breekijzer) op het laatste deel van de trekhaak.
Ik betwijfel of de fabrikant van de trekhaak hier wel rekening mee heeft gehouden, dit is dan ook te merken (eigen ervaring) aan het voortdurend doorveren of zelfs permanent verbuigen van de trekhaak.
Ad Vriens 04-03-’11 08:48
Er zijn ook trekhaken met een draagkracht van 60 kg. Als je een elektrische fiets koopt met een losse accu is de fiets nog maar 21 kg plus een trekhaakdrager van ongeveer 15 kg zit je op 57 kg. Trekhaakdragers zijn er van dat gewicht.
Dus er is een oplossing.

Mvg Ad
Leny 04-03-’11 11:32
OP onze trekhaak staat vermeld max. druk 50 kg.
Heeft dit te maken met het type auto of kan ik een trekhaak aanschaffen met een hogere maximale druk?
Onze kennissen hebben namelijk eenzelfde type auto met een hogere maximale druk trekhaak nl. 75 kg.
HET BETREFT HIER EEN FORD TAUNUS 1300 WAGON 5 deurs uitvoering. Onze kennissen hebben het gewone model dus niet de wagon. Zit hierin dan toch een verschil wat trekhaak betreft?
Gaarne een reactie
.
antoon 04-03-’11 12:47
Ben met 2 Gazelle Orange op de terkhaak (oudere Twinnyloid)op fietsvakantie geweest in Frankrijk en Rond de Bodensee.De accu's als bagage meegenomen.Zo heb je minder druk op de trekhaak.Bij dit model fiets heeft men geen nieuwe drager nodig.

mvg.
N van der burg 04-03-’11 13:39
op de website van astorc.com staan nieuwe uivindingen voor het vervoer van fietsen scootmobilen en motoren,
speciaalbouw is ook mogelijk een nederlands kwaliteidsproduct.
H.Munnink 04-03-’11 13:59
Wij hebben vorig jaar twee e-bikes gekocht van het type Sparta XT. In de folder staat voor deze fietsen een gewicht vermeld van 30 kg. Aangezien ik eigenwijs ben heb ik de fietsen gewogen. Ze wogen per stuk 32 kilo.
De trekhaak van mij auto (RAV4) mag 75 kilo dragen. De trekhaak (Spinder) weegt zelf 16 kilo. Daarmee kom ik dus op een gewicht van 80 kilo. Zelfs als de fietsen inderdaad 30 kilo hadden gewogen konden ze op de trekhaak niet vervoerd worden. Sparta zegt desgevraagd dat het gewicht in de folder slechts een indicatie is. Brink, de fabrikant van de trekhaak waarschuwt voor overgewicht omdat bij een ongelukje met de fietsen of de trekhaak de verzekering niet betaalt. De fabrikant van de trekhaak zegt dat er geen fietsdrager bestaat die meer dan 60 kilo kan dragen en waarschuwt ook voor overgewicht. Gevolg is dat we met onze fietsen uitsluitend in een straal van maximaal 40 kilometer rond onze woonplaats kunnen fietsen en dan heb je alles wel een keer gezien. We hebben er inmiddels op deze manier al wel ruim 1800 kilometer op zitten.
M.postma 04-03-’11 18:24
Wij gaan al jaren op vakantie met onze Nissan Note en onze 2 Batavus Easy,welke per stuk (volgens het boekje) 29 kg wegen.Ik heb zowel de verzekering als de importeur van de auto,alsmede de dealer gevraagd of het problemen zou opleveren.Ik heb als anrwoord gekregen dat het wel kon en geen gevolgen zou hebben.Dat is in de praktijk ook gebleken.We zijn ermee naar Texel.naar de Achterhoek,naar de Veluwe en Twente geweest en geen centje pijn
Volgen s de gebruiksaanwijzing mag ik een kogeldruk hebben van 50 kg. Wij gebruiken een gewone Twinny Load drager
Van Hees Jan 22-03-’11 09:55
ik heb een afneembare trekhaak op mijn wagen
fietsendrager en 2 fietsen maakt samen 60 kgr
ik ben hiermee al naar Oosterijk, Frankrijk gereden en nog nooit problemen gehad
hoeveel belasting een trekhaak mag of kan hebben weet ik niet maar met een aanhangwagen beladen met meer dan 400 kgr is ook een hele belasting(dit is wel meer horizontale belasting )en dit is altijd prima gegaan
er is grote onduidelijkheid over
schoenmakers 24-03-’11 16:57
Het al of niet mee kunnen nemen van 2 e-bikes ligt toch niet alleen aan de trekhaak; ook het type auto is van belang zo is mij gebleken.. Weet iemand welke site ik kan raadplegen waarop te zien is welke auto's geschikt zijn voor fietsdragers.
Theo Kessels 02-08-’11 20:06
Ik heb een citroen c1
Ik wil met 2 e bikes op vakantie
mijn vraag is moet ik een fietsen drager kopen of een aanhanger
Piet Leermakers 16-08-’11 11:40
Dag Theo:

Je kunt beter met de Ebikes op vakantie gaan en de C1 erachter hangen.
Met de C1 mag uberhaupt geen aanhangwagen getrokken worden. Hier is enkel en alleen een trekhaak voor leverbaar om een fietsenrek te transporteren waar max. 30 kilo kogeldruk op kan.......
Hans de Jong 17-08-’11 15:41
Hallo wij hebben een Fiat Punto Evo,op mijn kenteken staat een max kogeldruk van 60 kg.
via de de Fiat dealer hebben wij een trekhaak tot max 75 kg kunnen laten monteren voor onze 2 electriche fietsen.
wij komen met de fietsen en de drager (een Twinny load FFK 75 kg) op ongeveer 77 kg
wie kan mij vertellen of de trekhaak van 75 kg is toegestaan op onze auto (kenteken 60 kg)
de trekhaak is van westfalia,er staat op de site van westfalia alleen een 75 kg uitvoering voor de Punto
Ad Mertens 20-10-’11 09:55
Ik ben voornemens de auto Hyundai 1.6i GDI te koepen, in het boekje en de verkoper in de garage deelt mede dat op deze auto maar een kogeldruk is van max. 50KG, hierdoor is men verplicht een 2 liter auto van dit merk te kopen,
Na veel navraag zecht een ieder dat niet de trekhaak bepaalt welke kogeldruk maar het onder stel van de auto. Want de zelfde trekhaak wordt gemonteerd op de 1.6 versie max. 50KG en op de 2.0 versie.
Ik kan mij niet voorstellen dat een auto van 26.000.00 de 1.6 versie geen twee fietsen kan vervoeren ?
Ik heb twee elektrische fietsen en de thule fietsdrager totaal gewicht 75 KG
Mijn concrete vraag is, bepaalt de auto of de trekhaak de maximale kogeldruk ?
M.vr.groet
Ad
Harrie Kirkels 03-04-’12 22:36
De discussie gaat vrijwel steeds over de vraag of de capaciteit van de trekhaak toereikend is om het gewicht van fietsdrager + electrische fietsen op te vangen. Ik wil graag een nieuw aspect aan de discussie toevoegen en wel:
VERKEERSVEILIGHEID. Als een auto aan de voor of achterzijde extra/overbelast wordt, dreigt m.i. onbalans van de auto.
Bij bijv. noodstops heeft dit invloed op de besturing en op het beremmen van de auto.
Graag zou ik zien dat autotechnici of verkeersveiligheidsdeskundigen zich over het veiligheidsaspect uitlaten.

Groeten.
Harrie
A Cambeen 20-06-’12 19:18
Heb gelezen dan diegene die het zelfde probleem hebben met de kogeldruk, helaas zag ik ook een verhaal dat er trekhaken zijn van 60 kg, heeft totaal geen extra nut want de wielbasis is wat de kogeldruk zal aangeven.
Heb wel een oplossing hiervoor: Kijk op de website bij Trailer E Bike, merk Astorc, hier zie je aanhangwagentjes, deze bieden wel de uitkomst voor dit probleem, hoop allen hiermede van dienst te zijn geweest.
Bert Spin 24-06-’12 15:08
Als je een fietsdrager gaat of wilt kopen staat er meestal bij geschikt voor elektrische fietsen en men gaat dan vanuit
dat men dan klaar is maar niemand die je er op attent maakt dat je ook naar de verticale kogedruk op het plaatje van de trekhaak moet letten.in de meeste gevallen let men alleen op, als de drager het aan kan.
De groeten
Bert.
tragter 29-07-’12 12:08
Hallo

Ik heb een Ebike van Astorc
graag hoor ik reacties van anderen hoe die bevalt
Gr hj
ALBERT O 24-05-’13 16:53
WIJ HEBBEN EEN AANHANGER VOOR TWEE FIETSEN EN DAAR IS GEEN PROBLEEN MEE ER ZIJN ECHT HEEL MOOIE AANHANGERS TE KOOP
rudolf 06-09-’13 12:04
ik heb een RIH  e bike en eem Spindler Hawk fietsendrager van de RIH is de accu afneembaar dat is m.i. de beste optie. als je met een trekhaak en fietsendrager aan de gang gaat is een afneembare accu bijna een noodzaak anders overschrijd je altijd e max gewichtsgrens.
Harry van Aalten 10-02-’14 21:09
Ik heb onlangs een Hyundai I 20 gekocht met afneembare trekhaak.
Kogeldruk maximaal 50 kg.
Onze twee elektrische fietsen (Koga Active) plus drager (Spinder Hawk) wegen in totaal: 53,5 kg.
Volgens de garage waar ik de auto kocht is het geen bezwaar; kogel kan de belasting aan.
Hooguit kan het zijn dat de koplampen een standje lager gezet moeten worden.
Ik ben er toch niet helemaal gerust op;het zal wel veilig zijn, maar de kogeldruk wordt overschreden, zij het gering,
en overschrijding is wettelijk niet toegestaan.
Of is er een geringe marge ?
Ed ven 17-03-’14 20:09
Wij rijden met 50 kg kogeldruk met 2 elektrische fietsen en zitten dus aan totaal bijna 60 kilo. Echter zitten er beugels op het dak en tillen wij met strakke spanbanden de fietsdrager volledig op en dat doen we al 2 jaar zo zonder problemen. van de trekhaakmonteur kregen we deze tip, mede om dat volgens hem er wel wat kilo marge kilo's ook op de kogeldruk zit. Al 2 jaar rampvoorspellingen van een hoop mensen.. Tja,..
Molenkamp 11-04-’14 14:19
Wij gebruiken al 3 jaar een fietsenaanhanger van het merk ASTORC ,Zeer tot tevredenheid.(
Het is een ander model dan die je kunt winnen,)Die van ons Hebben de fietsen in de breedte op aanhanger. Hebben er zelf een oprijgoot bijgekocht, Hoeven dan ook niet meer zo te tillen.
M. Ouwehand 26-05-’14 14:27
H.Munnink 04-03-’11 13:59
Aangezien ik eigenwijs ben heb ik de fietsen gewogen.
Vraag : hoe heeft u dit gedaan > zelf of laten doen : bij een organisatie/instelling/bedrijf?
Graag respons.
Met vriendelijke groet,

Meriam.
blije flyer-ist 27-05-’14 13:06
De fabrikant van de auto bepaalt of er sowieso een trekhaak onder kan en zoja dan bepaalt diezelfde fabrikant hoeveel kogeldruk er op kan. Als er vervolgens een trekhaak fabrikant een trekhaak ontwikkeld die een hogere kogeldruk heeft als de kogeldruk van de auto fabrikant dan telt dus de kogeldruk van de auto. Dus auto zegt bijv. 45 kg en trekhaak kan tot 60 kg dan telt dat van de auto dus de lage. Dit heeft alles te maken met de constructie van de auto en er is er maar 1 die dat goed weet en dat is de autofabrikant. Daarom moet je ook géén trekhaak monteren (ook al is ie wel te koop) onder een auto waarvan de fabrikant zegt dat het niet kan/mag. Dus vóórdat je elec fietsen koopt bepaal eerst wat de kogeldruk mag zijn want anders moet je misschien eerst een nieuwe auto kopen. Overigens óók de fietsendrager zelf heeft ook een max. belastbaar gewicht. Genoeg om vooraf goed na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Als er op dit gebied iets misgaat doordat je eigenwijs bent is er geen verzekering die uitkeert.
B.J.C.M. Baselier 04-06-’14 15:39
Ik heb een Daihatsu Sirion 1.3 Ik heb een kogeldruk van 50 KG Mijn fietsdrager weegt 16 KG

De 2 fietsen wegen zonder accu samen 40 KG  Totale druk 55 KG  Is dit toegestaan.
M.E.Zuidwijk 11-06-’14 15:29
Heeft iemand ervaring met een thule type 921 fietsendrager. We vervoeren twee e-bikes ermee zonder accu, wegen
samen 42 KG De kogeldruk van onze trekhaak is 75 KG. Wij vinden het geheel zo wiebelig als het op de trekhaak gemonteerd zit. Hoort dit zo? We zitten binnen de grenzen volgens de fietsendrager fabrikant mogen er twee fietsen op die niet meer dan 48 KG wegen.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat uw reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kattebel
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden verwijderd. U maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.