Fietsrouteplanner

NIEUW: Plan uw fietsroute met onze eigen fietsrouteplanner!

Elektrische fiets? E-bike Keuzehulp

Op zoek naar een elektrische fiets?

Elektrische fietsen - de merken

Overzicht van alle populaire elektrische fietsen en reviews.

Oplaadpunten

Alle oplaadpunten voor elektrische fietsen in een overzicht. Handig voor onderweg!

Verrassend veel fietsers voor spiegel op fiets

Vrijdag 30 Juni 2006 10 Reacties

Spiegeltjefiets_344% van onze bezoekers wil, dat er standaard een spiegeltje op een nieuwe fiets zit. Dat is een verrassend hoog percentage. Welke fietsfabrikant durft deze uitdaging aan?

Standaard spiegeltje"Een achteruitkijkspiegeltje zou standaard op een fiets moeten zitten". Dat was de stelling, die we in de afgelopen poll aan u voorlegden. De meningen blijken sterk verdeeld. Weliswaar is 49% hier niet voor, maar verrassend veel fietsers, namelijk niet minder dan 44%, blijkt er wel degelijk een voorstander van te zijn. 7% weet het nog niet en kijkt de kat uit de boom.

Welk fietsmerk begint?Als 44% van onze bezoekers voorstander is van zo'n achteruitkijkspiegel, dan is er blijkbaar een gat in de markt. We zijn daarom benieuwd, welk fietsmerk als eerste standaard met een blitse achteruitkijkspiegel zal komen!

Link* Fietsmerken in Nederland en België

 

tien reacties

Reacties worden vooraf gelezen door de redactie. Na goedkeuring verschijnen zij op deze website.

Marco 01-07-’06 16:04
Ik heb een klein spiegeltje op mijn ligfiets (zit als een soort bar-end in het linker eind van het stuur) en zit er aan te denken er ook maar een op mijn 'gewone' fiets te zetten. Op de meeste ligfietsen is het gewoon noodzaak omdat je bijna niet om kunt kijken, maar op een gewone fiets zou het naar mijn idee ook handig zijn. Je kunt trouwens ook een spiegeltje op je (zonne-)bril plaatsen maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
J Kruis 08-07-’06 10:13
Mijn toerfiets is voorzien van een flinke spiegel, de sportfiets heeft een mini spiegeltje. Een spiegel is wel zo veilig, je weet dan wat er achter je gebeurd. Ik zou niet meer zonder spiegel kunnen. En vind het onbegrijpelijk dat fabrikanten fietsen afleveren zonder spiegel.
JaFO 19-07-’06 22:16
Op mijn ligfiets is zo'n spiegel inderdaad handig, omdat je minder makkelijk achterom kunt kijken. Aan de andere kant bestaat het gevaar dat je 'blind' wordt doordat je de dode hoek van de spiegel vergeet ...

Een ander nadeel is dat je wel een vandalisme-gevoelig onderdeel erbij krijgt. Dan zie ik liever dat de fabrikanten aandacht besteden aan een degelijke verlichting die tegen het 'normale' fietsmisbruik bestand is.
Caspar 21-03-’07 23:15
M.i. is een fietsspiegeltje noodzaak. Op een semi-racefiets heb ik het ook gemonteerd. Je ziet inderdaad niet alles, en vandalisme gevoelig zal het uiteraard zijn. Maar dat zijn nog geen redenen om er maar vanaf te zien. Het is namelijk een groot stuk veiligheid. Je kunt verkeer achterop eerder aan zien komen. Vooral voor de snelle fietsen, race-, semi-race en ligfietsen, en vooral ook voor zwaar beladen fietsen (voor fietsvakantie bijv.) vind ik het een must. Bijvoorbeeld bij het inhalen, kuilen vermijden, bochten anders/ruim aansnijden, meer plaats nodig hebben door grotere instabiliteit door constructie en/of gewicht, vind ik een spiegel eigenlijk noodzaak. Een keer heb ik dankzij een spiegeltje een ongeluk tijdens een fietsvakantie in het buitenland weten te voorkomen, doordat ik tijdig kon anticiperen.

Ik heb diverse keren een verschillende ligfietsen gehuurd om te ervaren wat sneller fietsen door minder weerstand inhoudt.Een keer had ik een ligfiets zonder spiegeltje. Ik vond het ronduit gevaarlijk, zo zonder, vooral als de verkeersintensiteit toeneemt. Je bent als ligfietser, vooral de lagere, op de meer achteroverhellende, erg beknot in je rondom-kijkmogelijkheden. Ook is bij lage snelheden, vooral als beginneling je stabiliteit een probleem en je maakt bij de meeste ligfietsen grotere draaicirkels. Op zo'n fiets moet per se een achteruitkijkspiegeltje. Voor randonneurfietsen of fietsen die je gebruikt voor fietsvakanties, en racefietsen of lichte fietsen, waarmee je vaak inhaalt, zouden wat mij betreft standaard goed afstelbare achteruitkijkspiegeltjes gemonteerd moeten worden. Ze moeten ook tegen een stootje kunnen en omgeklapt, naar binnen en/of schuin naar beneden geklapt moeten kunnen worden.
Paulus -Quesjer- den Boer 13-01-’08 13:59
Spiegels geven iedereen een beter zicht in het verkeer, en daarom noodzakelijk i.m.h.o.
Edoch: zoals met verlichting: als er een spiegel aanwezig is, dan betekent dat nog niet dat ie ook gebruikt wordt.....
Een stukje bijscholing zou dan ook nodig zijn.

Groet van Quesjer
Jan. Lijster. 01-05-’08 18:48
Ik heb een Koga Globe Traveler en daar was
standaard een spiegeltje op. In het begin moest je even wennen, maar al gauw kon ik er niet meer zonder. Dus de fietsfabriekanten erop attent maken om op iedere fiets een spiegeltje te monteren! ZEER ZINVOL.
Jos Van Gossum 13-09-’08 00:02
Ik overweeg een fiets te kopen en denk er toch aan om er een spiegel op te laten plaatsen. Als er bv. een brommer achter je aan aankomt, kan je die toch tijdig zien en plaats maken. Dat is zeker zinvol en veiliger.
christiaens frans 04-10-’08 04:16
In de jaren 60 stonden op elke fiets spiegels, zelf op de vork van de fiets. Op mijn fietsen staan in ieder geval wel spiegels. Dat is veilig. Maar het is wel zoeken. Want een spiegel op de fiets is bijna overal niet te krijgen.
Seabird 08-02-’09 21:19
Recent heb ik een Batavus Jakima Deluxe aangeschaft en heb hierop onmiddellijk een spiegel gemonteerd. Mijn inziens zou dit gewoon verplicht moeten worden. Velen vinden dit iets voor oudere mensen maar daar trek ik me niets van aan. Het is niet alleen aangenaam om te zien wat er achter je gebeurd maar vooral het is veel veiliger. Op mijn koersfiets heb ik er geen, maar op een stadsfiets verhoogt dit zeker je veiligheid.
fred vollebregt 08-05-’09 14:29
Spiegels zijn gevaarlijk!

(Traditionele) Spiegels moeten zeker niet standaard gemonteerd worden. Zij vormen uitsteeksels die bij een valpartij, aanrijding, stallen of andere manoeuvre in de weg zitten. Vaak zie je mensen met een spiegel op het stuur, waar ze dan meer in kijken dan naar voren, bij het afslaan naar links. Een aantal malen ben ik vol in de (fiets)remmen gemoeten om zo'n tegemoetkomende fietser te ont"lopen".
Een klein spiegeltje aan de helm, zonnebril of flexibel gemonteerd op stuur of aan bar end kan naar wens van de fietser gebruikt worden, maar de fietser moet zelf zijn keuze kunnen maken.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat uw reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kattebel
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden verwijderd. U maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.