Fietsrouteplanner

NIEUW: Plan uw fietsroute met onze eigen fietsrouteplanner!

Elektrische fiets? E-bike Keuzehulp

Op zoek naar een elektrische fiets?

Elektrische fietsen - de merken

Overzicht van alle populaire elektrische fietsen en reviews.

Oplaadpunten

Alle oplaadpunten voor elektrische fietsen in een overzicht. Handig voor onderweg!

Mooiste 100 km in Belgische Ardennen?

Kaart van de omgeving van Mooiste 100 km in Belgische Ardennen?

Op deze fietsroute zult u maar een paar honderd meter drukkere weg tegen komen; alle andere wegen zijn erg rustig. De route is niet gemakkelijk, maar brengt u dan ook tot bij de mooiste verborgen plekjes van de Belgische Ardennen. U ervaart zeer afwisselende landschappen: bos, hoogvlaktes, dalen, riviertjes. Het is geen route om met grote groepen fietsers te gaan rijden; het zou alleen maar de rust van kleine wegen en dorpjes verstoren. Een stevige fietsconditie is absoluut noodzakelijk. Wegen zijn in goede staat. Volg nauwkeurig de beschrijving, niet alle wegen staan op “normale” wegenkaarten aangeduid. Zorg alleszins voor voldoende eten en drank, want erg veel cafés of taveernes zult u op deze route niet tegenkomen.

Valeer Vandenbosch maakte de route en bood ons deze ter publicatie aan. Hartelijk dank!

Over deze route

Afstand: 100 km

Land: Belgie

Provincie: Luxemburg (BE)

Plaats: La Roche

Geschikt voor scootmobiels: nee

Route

Start

De cirkelvormige route is op iedere plaats van het parcours te starten, maar: praktisch vertrekpunt: Volg de E25 autosnelweg tot Baraque-de-Fraiture, neem afrit 50 in de richting van La Roche. Na 2 km ziet u een kruispunt: rechts naar Odeigne, links naar Chabrehez/Tailles/Wibrin, neem links richting Chabrehez; bij het café-met-de-bizons kunt u eventueel uw wagen parkeren en aan de tocht beginnen; anders moet u een plaatsje zoeken in het dorpje Chabrehez.

Routebeschrijving:

1.  richting Chabrehez
2.  rechts aanhouden (niet naar Tailles!) richting Wibrin
3.  kleine weg blijven volgen door Bois St. Jean Chanoine
4.  na +- 9 km aankomst te Wibrin (café recht voor u)
5.  even naar rechts richting Nadrin, eerste straat links naar Petite-Mormont
6.  u komt na de beklimming op de N860 (Houffalize < > La Roche) Let op!
7.  even naar links (bergaf), eerste kleine straatje rechts (bergop), blijven volgen
8.  u komt in Filly aan een T-kruispunt op de N843
9.  neem links, blijf afdaling volgen
10. beneden naar rechts over de brug van de Ourthe, beklimming naar Nisramont;
11. u rijdt door het dorpje Nisramont
12. blijf rechtdoor rijden in de richting van Ortho
13. de N834 oversteken naar centrum van Ortho
14. voorbij de kerk van Ortho tweede straat naar rechts, kleine weg tussen open velden daarna door het bos (richting Hives/Beaulieu)
15. u komt op een T-kruispunt, even naar rechts, dan eerste straat (aan kapelletje) naar links, richting Lavaux, afdaling naar Lavaux, bij binnenkomen van het dorp: opletten: aan uw rechterkant ziet u een chalet-met-vijver, u volgt de kleine weg die daar net langs komt (dus rechts van u, helemaal beneden in het dorpje, rechtover bron met drinkplaats voor dieren), Afdaling door het bos, aan uw rechterkant een kabbelend beekje.
16. beneden komt u op een T-kruispunt in het bos, rechts kan u naar La Roche, maar:
17. u neemt daar links, onderweg negeert u de eerste straat rechts, na een brug over de kleine rivier komt u op een kruispunt, u volgt links naar Erneuville.
18. bij het binnenrijden van Erneuville, net voor u aan de afdaling naar het dorp zou beginnen, aan het allereerste kruispunt: opgelet! Aan uw rechterkant staat een kleine kapel met een fraai gerestaureerd dak in natuurleien, u neem de kleine weg die net voor de kapel loopt en u draait dus rechtsaf. Anders komt u op de drukke N843 uit.
19. aan het volgende T-kruispunt neemt u rechts  
20. bij de volgende splitsing houdt u links aan en komt u in Mierchamps
21. blijf de beklimming volgen naar Vecmont
22. bij het binnenkomen van Vecmont: opgelet! Neem niet de zeer drukke N89, maar neem net daarvoor rechtsaf de kleine parallelweg naar de kerk
23. aan de kerk naar links, steek de N89 nu voorzichtig over in de richting van Halleux.
24. blijf deze weg volgen, neem boven in Halleux zeker niet de richting Petit-Halleux, houdt gewoon links aan, richting Gênes
25. daar komt u op een T-kruispunt, neem rechts, blijf volgen en steek de N888 over, richting Hodister
26. in Hodister ziet u links van de weg de kerk staan, u komt op een T-kruispunt en neemt daar rechts, in de richting van Warizy
27. u rijdt door Warizy, aan de volgende T-splitsing houdt u rechts aan, vrij steile afdaling die u tot op de N833 zal brengen. De N833 is de drukste weg van deze tocht. Let dus op!  
28. als u aankomt op de N833 slaat u rechts af in de richting van La Roche, blijf de N 833volgen tot u links van de weg een hotel-restaurant ziet “La Claire Fontaine”, een goede honderd meter verder aan dezelfde kant (links) ziet u dan een kleine brug over
de Ourthe, steek dus aan uw linkerkant deze brug over en begin aan de beklimming naar Cielle. Let wel op: deze weg staat op de meeste wegenkaarten (nog) niet aangeduid.
29. bij het binnenkomen van Cielle rijdt u linksaf, richting Marcourt, bij de eerste wegsplitsing gaat u rechtsaf, richting Marcouray
30. u rijdt door Marcouray voorbij de kerk naar rechts, richting Beffe (let op: niet onmiddellijk de weg na de kerk, want deze loopt dood, neem de volgende).
31. bij het binnenkomen van Beffe aan het kruispunt-met-tank rijdt u rechts, richting Magoster
32. u blijft deze weg volgen tot u aan de linkerkant een kleine weg kunt volgen, richting Wy. Wy is een klein gehucht, u kunt er alleen naar rechts afdraaien, aan het volgende kruispunt gaat u weer naar rechts, richting Amonines. u komt door Amonines met de kerk aan uw rechterkant, even voorbij de kerk komt u op een T-kruispunt, daar neemt u links tot op de N841, op de N841 naar rechts
33. blijf de N841 volgen tot bij de eerste weg naar links, u komt voorbij en over de oude spoorlijn, dan volgt u de eerste weg links, richting La Fosse
34. in La Fosse rijdt u links de kerk voorbij en neemt u twee keren rechts, richting Oster
35. in Oster komt u op een wat grotere weg en die neemt u rechts, richting Odeigne
36. u rijdt door Odeigne (oppassen: niet de borden van de "baraque fraiture" volgen want dan komt u op de N30 terecht en ook daar kan je een weg rechtdoor nemen en ben je de verkeerde kant op; je moet rechts aanhouden) en blijft de weg rechtdoor volgen tot aan de N89 die u moet oversteken om weer bij het startpunt uit te komen. u passeerde het hoogste punt van deze route: ongeveer 600 m.

Routekaart

BRUIKBARE KAARTEN: Michelin nr. 533 en 534 of 114 in oude nummering van de Michelinkaarten.
In deze route worden kleine wegen gebruikt die vaak alleen maar te vinden zijn op zgn. 'stafkaarten'. Lees dus vooraf aandachtig de
beschrijving en de aanduidingen. Alle wegen zijn in goede staat.
Even bijzonder opletten in:
Erneuville: niet de N843 volgen, wel de kleine parallelweg (zie beschrijving)
Vecmont: niet de N89 volgen, wel de kleine parallelweg.
De N833 (Marche-en-Famenne >>> La Roche kan druk zijn in de vakantieperiodes. Deze weg in de richting van La Roche blijven volgen tot iets voorbij het Hotel-Restaurant 'La Claire Fontaine' (links); een goede 100 m. verder ziet u dan links een smalle brug over de Ourthe om aan de beklimming naar Cielle beginnen; deze weg staat op de meeste wegenkaarten (nog) niet aangegeven.

Enkele bijkomende suggesties:

  • Als u in de buurt goede overnachtingsmogelijkheden zoekt, kijk dan op: www.opt.be ; selecteer daar Wallonië, ga verder met 'budget holidays' enz. Ook in Houffalize of omgeving kunt u wel iets vinden. Op de route zelf kunt u ook enkele verblijfsmogelijkheden vinden (bv. 'Au Chêne de Filly', zie aanduiding op kaart).
  • Wie op zoek is naar een stevig Waals biertje en ook wil weten hoe ze dat goedje brouwen, kan zeker terecht in het dorpje Achouffe. Dit ligt niet op deze route, maar wel vlakbij.
  • Wie suggesties, opmerkingen of lofwoorden kwijt wil over deze route, kan ons een mailtje sturen: fietsen@fietsen.123.nl met een afschrift aan: valeervdb@skynet.be
  • Andere routes van Valeer Vandenbosch zijn: De 65 moeilijkste kilometers in de Naamse Condroz en Hoe eenzaam is de sterke fietser? (55 km)

Ook als GPS-route beschikbaar!

Deze route is ook als GPS-route in te laden. Hiervoor hebben we een samenwerkingsverband aangegaan met GPStracks. Klik hier voor de GPS-route.

drie reacties

Reacties worden vooraf gelezen door de redactie. Na goedkeuring verschijnen zij op deze website.

vincent 03-07-’12 21:11

vandaag3-7-2012 de mooiste 100 km gefietst wat een zeer mooie tocht

we hadden de auto bij de café-met-de-bizons gezet verwacht van dit cafe niks lig langs de door gaande weg aan de linker kant als u van de snelweg uit luik kom.

cafe is al volgens mijn een paar jaar dicht maar heeft nog wel de naam op de gevel staan de auto kunt u wel pakeren.

de tocht van uit het cafe is super mooi de eerste 25 km is er weinig aan de hand daarna begint het echte werk veel klimmen en even afdalen bocht om en daar is de volgende klim al weer.

onderweg kan je niet echt veel eten of drinken krijgen maar zonder water hoef je niet te komen even vragen aan de mensen op de route en de drink bus is weer gevuld

een echte aan rader jammer dat die niet door bordjes is uit gezet

dylan 11-04-’14 10:56

schoon toerke

gistere 10- 04 -2014 naar de kerk van ortho gerede daar den oto gezet en begonne. 5 uurkes gereden langs schoon streke en rustige banen.

merci 

Emile 11-03-’15 07:40

Kan er iemand mij vertellen hoeveel hoogte meters er gemaakt worden tijdens deze tocht?

dank en groet,
Emile


Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat uw reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kattebel
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden verwijderd. U maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.