Logo Fietsen123

Nieuws

Rotterdam: van dorp tot dorp (Noordelijke route)

Friday 7 May, 2004

'Rotterdam, van dorp naar dorp, de noordelijke route' is de eerste van twee fietsroutes. Het is een dorpenroute, die de ooit geannexeerde dorpen en stadjes aan de noordkant van Rotterdam aandoen. U fietst derhalve door Delfshaven - Overschie - Schiebroek - Hillegersberg - Terbregge - Kralingen. In een historisch bijlage vindt u nadere informatie over de geschiedenis van deze dorpen. Leo Herwig maakte de route én de bijlage. Het is zijn twintigste route!

Tijdens de fietstocht kunt u een schat aan bezienswaardigheden bezoeken. Om alles in Delfshaven te zien en te bezoeken heb je al een volle dag nodig. Delfshaven werd in 1886 geannexeerd door Rotterdam. Bezienswaardig zijn de Aelbrechtskolk, het standbeeld van Piet Heyn, zijn geboortehuis ligt in de Piet Heynstraat, het Zakkendragershuisje, het voormalige depot van de VOC, de Pelgrimvaderskerk, de pakhuizen de Dubbelde Palmboom (nu museum), distilleerderijen, zoals de Ooievaar, de moutmolens en de woonhuizen. Aan de rivier de Maas is de werf van het schip De Delft te vinden.

In Overschie heb je behalve de Hoge Brug met brugwachtershuisje, waar u langs fietst, de Hervormde kerk, die herbouwd is in 1899, en een fraai doorkijkje op het Veerhuisje vlak voor de Katholieke kerk.

U passeert het voormalige gemeentehuis van Schiebroek, uit de dertiger jaren, direct daarna ook links een oeroud begraafplaatsje met gietijzeren hek uit 1903, "Gedenk te sterven".

Ga ook eens kijken op het oudste deel van Hillegersberg, gelegen op een zandplaat, een donk. Bezoek de burcht, de prachtige kerk en de begraafplaats.

U fietst langs de hoge korenmolen de "Vier Winden". Rechts, aan de overzijde van het water, ziet u het oude kerkje van Terbregge.

Aan de Kralings Plas vindt u, behalve een eenvoudige snackbar, het Pannenkoekenhuis De Nachtegaal, het Minang Kabau baru Restaurant en de Brasserie De Schone Lei. De Kralingse Plas is door vervening ontstaan. U hebt een fantastisch gezicht op het silhouet van de stad. Verderop staan twee molens waarvan de eerste een Karottenfabriekje is. Daarin worden de bundels tabaksbladeren tot 'rape' (snuiftabak) vermaald. Tussen de twee molens in staat het café-restaurant De Tuin, met terras aan het water.

Op de route ligt ook een weinig bekend, maar boeiend parkje, gratis te bezoeken. Er groeien daar zo'n 1200 planten. En de museumwoning, een huis zoals dat ruim honderd jaar geleden werd bewoond, een bezoek meer dan waard.

Kortom, een mooie én interessante route van zo'n 21 km lang, het fietsen meer dan waard! Klik hier voor de volledige route met historische bijlage

Andere routes in en rond Rotterdam

Wie alle delen van Rotterdam en omstreken goed wil leren kennen kan niet om de andere fietsroutes van Leo Herwig heen. Hij publiceerde er al eerder 19 op onze site en houdt ze actueel.

Het zijn de volgende tochten; u klikt op de route en krijgt de volledig beschrijving:

1. Op Zoek naar 't Woudt (48 km)

2. Naar de bronnen van de Rotte (46,5 km)

3. Twee tunnels en Pernis (29 km)

4. Naar de Rhoonse en Carnisse Grienden (52 km)

5. Tocht naar de Tropen: Xotus in Delft (38 km)

6. Naar Gouda via het diepste punt van Nederland (55 km)

7. Tochtje naar Delft (30 km)

8. Naar Oude Leede (21,5 km)

9. Rondje IJsselmonde (51 km)

10. Rondje Schiedam (24 km)

11. Route Hoek van Holland en Maassluis (41 of 60 km)

12. Overschie, een apart stukje Rotterdam (14 km)

13. De Lek, een rustige rivier (46 km)

14. Rondje Groen Rotterdam (20 km)

15. Kinderdijk: de grootste verzameling molens (19, 34 of 35 km)

16. Naar de Hoekse Waard, een paradijs van rust (60 km)

17. Rotterdam: De stad, het groen en de rivieren (32 km)

18. Naar Oud-Beijerland (38 km)

19. Den Briel innnemen (62 km)