Fietsrouteplanner

NIEUW: Plan uw fietsroute met onze eigen fietsrouteplanner!

Elektrische fiets? E-bike Keuzehulp

Op zoek naar een elektrische fiets?

Elektrische fietsen - de merken

Overzicht van alle populaire elektrische fietsen en reviews.

Oplaadpunten

Alle oplaadpunten voor elektrische fietsen in een overzicht. Handig voor onderweg!

Langs water Nationaal Park Arkemheen-Eemland

Kaart van de omgeving van Langs water Nationaal Park Arkemheen-Eemland

Deze fietsroute brengt u langs het water van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. U fietst vanaf Café De Noot aan de Hamseweg in Hoogland naar de Oude Zevenhuizerstraat en gaat van daaruit naar het riviertje De Laak, waarmee men grootste plannen heeft. U fietst daarna over een geheel nieuw fietspad langs de Laak tot aan het Eemmeer. U gaat van daaruit linksaf over de dijk naar Spakenburg en daarna – eventueel via de mooie haven - verder over de Westdijk richting Eemdijk. Bij ‘Dirk De Timmerman’ - beslist de moeite waard om even af te stappen - bent u ongeveer halverwege de route. Daar begint u de rivier De Eem, steeds aan uw rechterhand, te volgen. U passeert, links en rechts van u, prachtige kolken, wielen en kreken. U fietst alsmaar rechtdoor via het Zuidereind naar de Slaagseweg en tenslotte via de Coelhorsterweg terug naar café De Noot.

Over deze route

Afstand: 30 km

Land: Nederland

Provincie: Utrecht

Plaats: Hoogland

Geschikt voor scootmobiels: nee

Route

Start en eindpunt

Café De Noot
Hamseweg 31
Hoogland
Achter het links daarnaast liggende winkelcentrum is gratis parkeerruimte.

Routebeschrijving:

1. Start: Café De Noot, Hamseweg 31, Hoogland.
2. U fietst de Komhoeklaan in en gaat rechtdoor: Park Schoonoord.
3. In de bocht naar rechts slaat u linksaf, het fietspad van de Molenweg op.
4. U fietst steeds rechtdoor; aan het eind komt u in de wijk Kattenbroek; hier slaat u linksaf: Luistergang.
5. Aan het eind van de Luistergang slaat u rechtsaf: Engweg. Wordt Oude Kerklaan.

Tip: U fietst langs de Bibliotheek van Hoogland, langs de St. Martinuskerk en langs Restaurant In den Gloeiende Gerrit/pannenkoekenboerderij Langenoord.

6. Direct na ‘In den Gloeiende Gerrit’ slaat u linksaf: Oude Kerklaan.
7. Aan het eind: rechtsaf: Zevenhuizerstraat.
8. Na de brug over de wetering, vóór 'Herenkapsalon Paul', slaat u rechtsaf, de ds. Posthumus Meijesweg in. U rijdt links naast het water.
9. U gaat de rotonde over, het fietspad van de Jonkvrouw Foeytweg op.
10. Bij de verkeerslichten van de Rondweg-noord steekt u over en blijft het fietspad linksbuigend volgen: dit is de Laan van Duurzaamheid en het begin van de wijk Nieuwland.
11. Bij de tweede straat, voorbij verfhandel Siero én net over het water, slaat u rechtsaf: de 'Oude Zevenhuizerstraat' op (knooppuntbord 6 volgen). U fietst links naast het water. Deze Zevenhuizerstraat blijft u volledig tot het eind volgen.
12. Aan het eind, bij de T-kruising (voorrangsweg), rechtsaf het viaduct van de snelweg A1 over.
13. U blijft na het viaduct de Zevenhuizerstraat gedurende enige tijd rechtdoor volgen.

Tip: Aan het eind van de huizenrij links (op nr. 281) vindt U de in alle opzichten smaakvolle Koffie-, Thee- en Zuivelschenkerij 'De Kastanjeboom'. Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

14. Enige tijd na ‘De Kastanjeboom’ neemt u de eerste (doodlopende) hobbelige klinkerweg naar rechts: Achterduyst (er staat een bordje Verboden Toegang, omdat de weg naar privé-boerderijen met de nummers 3, 4 en 4a gaat); vervolgens het eerste fietspad links (vóór het bruggetje over De Laak), dat links langs het kleine riviertje De Laak ligt. U fietst over een wildrooster en later ook nog over twee wildroosters.
15. U kruist de (drukke) Bunschoterweg en blijft hier rechtdoor fietsen. U moet door houten hekken en over een wildrooster.

Tip: U fietst nu op een nieuw aangelegd breed fietspad, dat sinds juni 2009 klaar is.(Het (smalle) oude schelpenfietspad rechts van De Laak ligt er overigens ook nog steeds.) Het nieuwe asfalt-fietspad is aangelegd vanwege de plannen om De Laak flink te verbreden. Het is uiteindelijk de bedoeling, dat men vanaf Vathorst naar het Eemmeer kan varen…

16. Dit fietspad blijven volgen tot het eind, bij het Eemmeer; u rijdt dus voortdurend links langs 'de Laak' en kunt loslopend vee (schapen) tegenkomen.

Tip: Bij de Bonte Poort moet u rechtdoor, ook weer door twee houten hekken. Als u hier echter even rechtsaf slaat vindt u een bankje met een informatiebord over ‘Leesbaar Landschap’.

17. Aan het eind van dit nieuwe fietspad moet u weer door houten hekken en komt u op de dijk, bij het Eemmeer.

Tip: Op de dijk is op het stenen huisje (rechts vóór u) een bord aangebracht met informatie over de Watersnood van 1916.

18. U slaat op de dijk linksaf richting Spakenburg; u fietst uiteindelijk Bunschoten/Spakenburg in.
19. U blijft nu de bordjes van de Zuiderzeeroute (LF23A) volgen. Dit is dwars door Spakenburg heen, richting Eemdijk. U komt zo op het Spui, de Oude Schans en dan op de Westdijk.

Tip: U kunt ook langs de Haven van Spakenburg fietsen. Dan slaat u na de VVV-Spakenburg (op de Oude Schans) de eerste weg rechtsaf in: Havenstraat. Deze fietst u geheel uit en aan het eind slaat u linksaf, het fietspad op; u fietst langs het strandje en komt op de Westdijk. Daar slaat u rechtsaf. (NB: Aan het eind van de Havenstraat is ook de opstapplaats van de fietsboot Eemlijn).

20. De Westdijk gaat in de bocht naar links over in de Eemdijk.


Tip: Hier in de bocht naar links - op dit prachtige punt bij het bord van Dirk De Timmerman - vindt u achter de dijk een reconstructie van de Palendijk. Vroeger lagen overal langs de hele Zuiderzee palendijken. Nu vind je alleen deze hier. Hij is nagebouwd om te laten zien hoe het vroeger was. Het is de moeite waard om er even een kijkje te nemen. U kunt er met de fiets komen door het rijwielpad op de dijk rechts op te gaan. Er staan bankjes en picknickplaatsen. Er is een speciale website over de Palendijk: http://www.palendijk.nl

21. U volgt de Eemdijk steeds tot in het plaatsje Eemdijk.

Tip: In Eemdijk passeert u rechts de gemeentelijke loswal, tevens aanlegsteiger van de fietsboot 'de Eemlijn'. Hier hebt u zitbanken met een prachtig uitzicht over De Eem. De Eem is de enige Nederlandse rivier van betekenis die in ons eigen land ontspringt (begint) en uitmondt (eindigt). De Eem is een ‘regenrivier’. regenwater op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug wordt via tal van beken afgevoerd. In Amersfoort komen die beken bij elkaar en vormen samen de Eem. Daarom wordt Amersfoort ook wel ‘het afvalputje van de Gelderse Vallei’ genoemd. Al het water perste zich vroeger door de stad. Nu vervoert het Valleikanaal het water van de meeste beken om de historische binnenstad heen. Het water van de Heiligenbergerbeek voorziet de binnenstad van vers water. Amersfoort werd in het verleden geregeld overstroomd, zowel bij springvloed en noord-westerstorm als bij hoog-water in de Rijn als de dijk bij Rhenen doorbrak en de Gelderse Vallei volstroomde. Vanaf de Koppelpoort in Amersfoort ‘meandert’ de Eem naar het Raboes, waar hij in de Zuiderzee (nu Eemmeer) stroomt. De rivier is 18 kilometer lang, ligt verscholen in het landschap en is daardoor nog tamelijk onbekend.

22. Vervolgens passeert u rechts de weg/oprit naar het Pontje over De Eem.

Tip 1: Veerpont Eemdijk vaart: maart: 07.00 tot 09.30 uur en 13.00 tot 18.00 uur; april: 06.30 tot 20.00 uur; mei t/m augustus: 06.30 tot 21.00 uur; september: 06.30 tot 20.00 uur; oktober: 07.00 tot 09.30 uur en 13.00 uur tot 18.00 uur. Van november t/m februari vaart de pont niet!!. Zondags altijd gesloten! Bij de pont vindt u bankjes om het veer in ogenschouw te nemen.

Tip 2: Op de hoek links ligt Terras-Eetcafé 'De Winkel' (Eemdijk 59), een mooi rustpunt om iets te nuttigen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00 -22.00 uur; ’s-Zondags en 's maandags gesloten.

23. We fietsen rechtdoor en fietsen Eemdijk uit.

Tip: Rechts en .links van de dijk liggen een aantal min of meer ronde meertjes. Dat zijn binnengedijkte wielen. Een fraai exemplaar ligt 150 meter voorbij de Bloklandseweg , die we links laten liggen. De ronde waterplas ligt hier links van de weg, half verscholen achter populieren en een wit huis.

24. Ter hoogte van Eembrugge, net na het woonwagenkamp, heeft in het weiland aan de linkerkant van de Eemdijk in het verleden het Huis Ter Eem gestaan.

Tip: Het Landschap bij Huis Ter Eem.
Met de rug naar de Eem kijken we naar een grasveld met een ovale laagte om een hoger gelegen deel heen. het weiland ligt op 30 centimeter boven NAP. Op deze plek heeft vroeger het kasteel Ter Eem gestaan, dat de Bisschop van Utrecht liet bouwen om deze voor hem zo strategisch belangrijke plek te kunnen beheersen. De laatste resten van het kasteel spoelden weg bij de storm van 1916/1917. De weg van Baarn naar Bunschoten heet nog de Bisschopsweg.

Deze weg was de meest noordelijke verbindingsweg naar Gelderland. Vanuit het kasteel konden de soldaten van de Bisschop zowel de weg naar Gelderland als de toegang van de rivier De Eem beheersen. Tot voorbij Eembrugge kwam de Zuiderzee bij vloed opzetten. Een groot driehoekig moerassig gebied kwam bij vloed onder water en bij eb vielen er stukken land droog tussen een reeks van kreken. Vanaf deze plek is de Eemnesser polder drooggelegd door de boeren van Eembrugge. Later vestigden zij zich aan de overkant van de rivier en nog later aan de Wakkerendijk in Eemnes, waarachter zij pas veilig waren voor de invloed van de Zuiderzee.

25. We vervolgen de Eemdijk, steken de Bisschopsweg over (goed opletten!) en gaan aan de overkant via het Zuidereind verder langs de Eem en langs het gemaal De Haar.
26. Steeds rechtdoor de weg volgen (niet de Lodijk op!) en onder de A1 door, het Zuidereind blijven volgen. Na ongeveer een kilometer links van de weg ziet u weer een prachtig ‘binnengedijkt wiel’.
27. Net voor een scherpe bocht naar links ligt de Netelenburch.

Tip: Het Landschap bij Netelenburch, Zuidereind 35

Op deze plek in een bocht van de weg stond in 1200 al een boerderij met deze naam. De huidige boerderij is van rond 1700. De agrotaveerne Netelenburch is op zondagmiddag geopend. Er zijn roeiboten te huur. De dijk is hier opengesteld, het is het begin van een wandelpad over de dijk. Het land achter deze Eemdijk ligt zo’n 40 centimeter boven NAP. Het water van de Eem staat hier lager dan bij de Koppelpoort in Amersfoort en hoger dan bij de Eemmond. We zien voor ons een eiland met riet, knotwilgen, populieren. Dit is in 1976 ontstaan door de afsnijding van een meander van de rivier, om de Eem bevaarbaar te maken voor vrachtschepen tot 1.000 ton (=1 miljoen kilo; 1 ton = 1.000 kilo).

28. U fietst verder. Direct hierna, links landinwaarts, ligt het voormalige stoomgemaal Zeldert aan de Wijde Wetering.

Tip: Dit gemaal werd in de winter van 1916/1917 verwoest door hoogwater. Stukken van het gemaal werden bij Spakenburg teruggevonden op het strand. In 1952 werd het stoomgemaal vervangen door een elektrisch gemaal. Iets verderop, waar de Wetering onder de weg doorloopt, grenst Amersfoort aan Baarn. De naam van de weg wordt hier ook Slaagseweg.

29. Na het gemaal fietst u dus rechtdoor over de Slaagseweg; u gaat ook enige tijd later rechtdoor, waar een mooi fietspad - met rood paaltje in het midden - rechtsaf door de weilanden gaat (Dit fietspad en de daaropvolgende Krachtwijkerweg is overigens de moeite van een andere fietstocht beslist waard!).
30. De Slaagseweg (bij bruggetje en oversteek naar links) met de bocht mee naar rechts blijven volgen.

Tip: Hier groeien vrijwel geen bomen meer, het drassige land is vroeger bruikbaar gemaakt door op korte afstand van elkaar sloten te graven om het land te ontwateren. Deze sloten lopen lang door; zo’n landschap wordt een ‘slagenlandschap’ genoemd. Dit landschap is eeuwen geleden door onze voorouders ingericht en sindsdien door vele generaties onderhouden.

31. Rechtdoor fietsen, tot u aan uw linkerhand borden met Geitenboerderij Breevoort ontdekt.

Tip: Sinds juni 2008 heeft Geitenboerderij Breevoort een nieuwe ontvangstruimte, een skybox in de geitenstal. Daarmee biedt geitenboerderij Breevoort de mogelijkheid vergaderingen, recepties en andere bijeenkomsten op een heel bijzondere locatie te houden. De geitenboerderij is ondertussen ook nog ‘gewoon’ een bijzondere geitenboerderij.

32. Hier rechtdoor blijven fietsen tot waar de Male Wetering de weg kruist.

Tip: De Male Wetering loopt hier even langs de Coelhorsterweg. Deze Wetering voert het regenwater uit Hoogland af. Deze wetering gaat onder de weg door, naar de Eem. Daar zorgt het gemaal Malewetering er voor dat het water wordt geloosd.

33. Vanaf dit punt heet de straat Coelhorsterweg. Rechts passeert u de prachtige Kapel Coelhorst.

Tip: Landschap bij Coelhorst

In deze kapel kerkten de eerste katholieken van Hoogland. Voor 1363 stond op deze plaats al een eerdere kapel. Na de Reformatie namen de Hervormden de kapel over. In 1843 is de kapel door hen verkocht aan de eigenaar van het landgoed Coelhorst. Hij deed eerst dienst als grafkapel van de familie Tuijll van Serooskerken en nu van de familie Beelaerts van Blokland. De begraafplaats is nog in gebruik bij de Samen-Op-Weg gemeente van Hoogland. Het kerkhofje is vrij toegankelijk. Het maaiveld van het kerkhofje ligt 2,40 meter boven NAP. Het nieuwste gedeelte van de begraafplaats is hoger aangelegd, omdat de nieuwe wet op de lijkbezorging dat voorschrijft.

Het versterkte huis Coelhorst – dat onzichtbaar achter het bos, even verderop, ligt - werd voor de Tweede Wereldoorlog door het Nederlandse leger verwoest om een vrij ‘schootsveld’ te krijgen voor het verdedigen van de Grebbelinie; en hetzelfde lot was verschillende boerderijen in dit gebied beschoren. Na de oorlog werden voor de boeren in de plaats daarvan Waterstaatsboerderijen gebouwd, herkenbaar aan een steen in de gevel met een uit de golven herrijzende leeuw. De landeigenaar bouwde een nieuw kleiner en moderner landhuis. Het landgoed is inmiddels eigendom van Natuurmonumenten, maar niet toegankelijk.

Het landschap is hier nog een Kampenlandschap: min of meer vierkante stukken land, omzoomd met een rand hakhout. Er zitten reeën.

33. We vervolgen de Coelhorsterweg tot de kruising met de (drukke) Bunschoterstraat.
34. Hier steken we rechtdoor over en slaan we direct rechtsaf: Van Boetzelaerlaan.
35. Bij de eerste weg linksaf: De Bik.
36. Aan het eind van De Bik rechtsaf: Hamseweg; u fietst nu terug naar De Noot.

Tip: Wie alles wil weten over het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland kunnen we de speciale website van harte aanbevelen: http://www.arkemheen-eemland.nl

Deze fietsroute is door Fietsen Eén Twee Drie gemaakt voor het Nazomerfestival 2009, dat op 6 september 2009 door de Ondernemerskring Hoogland-Hamseweg is georganiseerd.

Geen reacties

Reacties worden vooraf gelezen door de redactie. Na goedkeuring verschijnen zij op deze website.


Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat uw reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kattebel
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden verwijderd. U maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.