Logo Fietsen123

Nieuws

Krijtlandroute Zuid-Limburg

Tuesday 10 March, 2009

Omdat het lentegevoel begon te kriebelen heeft Raymond Oostwegel op zijn site een nieuwe fietsroute gepubliceerd. Voor de sportieve wielrenner. Het is de "Krijtlandroute", die geheel gebaseerd is op de nieuwste Fietsknooppuntenkaart van (het Nederlandse) Zuid-Limburg.Deze zeer geaccidenteerde fietsroute voert u via vijf steile beklimmingen (Mettenberg, Kruisberg, Schilberg, Bergenhuizen en Mheer) en twee lange hellingen (Wolfhaag en Beusdal) door het Zuid-Limburgse en Belgische Krijtland met zijn prachtige vergezichten. De route volgt helemaal het Zuid-Limburgse Fietsknooppuntensysteem. De lengte is zo'n 78 km.

Rondrit
De route is een rondrit. U kunt dus bij ieder genoemd knooppunt beginnen. Onze start- en finishplaats is knooppunt 5 bij de windmolen van Gronsveld (Rijksweg 90). Voor automobilisten is er een gratis parkeermogelijkheid bij de aan de overzijde gelegen school "De Perroen" (na ca. 200 m. langs de Rijksweg in de richting van Maastricht).

Trein
Treinreizigers kunnen het station Maastricht-Centraal naar links verlaten en over de overweg via Knooppunt 79 (bij de Koepelkerk) al direct naar het tweede Knooppunt 6 fietsen (je hoeft hiervoor alleen maar de groene Knooppuntbordjes in de richting van het volgende Knooppunt te volgen). Vanaf Knooppunt 6 fietsen zij verder naar Knooppunt 65, enz. Na de Finish bij Knooppunt 5 fietsen zij weer via Knooppunt 6 en 79 terug naar het station.

Nieuwe kaart
De route is gebaseerd op de nieuwe Fietsknooppuntenkaart van Zuid-Limburg. De vernieuwde kaart heeft een topografische ondergrond (schaal 1: 50.000) en de X- en Y-coördinaten (voor de GPS) van alle Zuid-Limburgse fietsknooppunten zijn in een tabel op de kaart opgenomen. Bovendien zijn allerhande toeristische bezoektips langs de routes vermeld.

Grenzeloos
De kaart bestrijkt bovendien een groter gebied dan zijn voorganger. Ten noorden van Sittard loopt het gebied nu door tot en met de lijn Echt–Montfort–Sint Odiliënberg–Vlodrop. Bovendien zijn op deze vernieuwde versie de Duitse en Belgisch-Limburgse knooppunten in het grensgebied weergegeven zodat u vanuit Zuid-Limburg ook een grensoverschrijdende fietstocht kunt maken.

Groenmetropool
Naast de vele fietsroutes die u zelf aan de hand van de knooppunten kunt uitstippelen, staat ook de 250 kilometer lange euregionale Groenmetropool fietsroute op de kaart uitgetekend. Het gebied van de Groenmetropool strekt zich uit van Beringen (België) via Nederlands-Limburg tot aan Düren (Duitsland). De routes (een fietsroute en een autoroute) laten de veelzijdigheid van de regio zien op het gebied van taal en cultuur. Bovendien vormen de routes een verbinding tussen de bezienswaardigheden uit de mijnbouwgeschiedenis.

Link
* Krijtlandroute
* Fietsknooppuntenkaart Zuid-Limburg