Logo Fietsen123

Nieuws

1000 gratis fietsen in Antwerpen

Tuesday 14 September, 2010

Tegen het voorjaar van 2011 moeten in Antwerpen duizend zogenoemde publieke fietsen staan. Dat zijn fietsen die gebruikers gratis mogen nemen voor korte verplaatsingen. Als het systeem succesvol blijkt, wordt dat aantal een jaar later opgetrokken tot 1.800.

Het systeem is eenvoudig. Een gebruiker moet zich eerst registreren bij het bedrijf Clear Channel dat door de stad in aangesteld om het systeem uit te baten. Hij (of zij) betaalt daarvoor een jaarabonnement van 35 euro. In ruil daarvoor mag hij zo veel hij wil de publieke fietsen gebruiken. Dat is het eerste half uur gratis. Daarna stijgt de prijs van het gebruik naarmate de fiets langer gebruikt wordt.

De stad Antwerpen en GAPA, het gemeentelijk parkeerbedrijf, mikken in het eerste jaar op 25.000 tot 30.000 gebruikers van het systeem. In eerste instantie zullen er duizend publieke fietsen geplaatst worden op tachtig tot honderd plaatsen in de stad. Waar ze precies komen, is nog niet bekend. Dat wordt de komende maanden beslist.

De publieke fietsen zullen allemaal de stadskleuren rood en wit krijgen. Het specifieke model zal goed herkenbaar zijn in het straatbeeld, zegt Van Campenhout. Dat zal ook diefstal ontmoedigen. Reclame komt er niet op de fietsen, tenzij misschien van de stad zelf of haar partners.

Het hele systeem, dat betaald wordt door GAPA, zal over een periode van tien jaar 27 miljoen euro kosten. Geld dat GAPA haalt uit parkeergeld en van de gebruikers van het systeem.