Logo Fietsen123

Nieuws

5 knooppuntenroutes in provincie Antwerpen

Tuesday 23 June, 2009

Bikepointer Vlaanderen publiceert 5 nieuwe fietsknoopuntenroutes in de provincie Antwerpen. U kunt de knooppunten direct uitprinten en invoegen in uw Bikepointer. Hierna geven we een karakteristiek van iedere route. * Valkeniersroute Nergens heeft de valkerij zo’n groei en bloei gekend als in Arendonk. Het voldeed immers aan alle vereisten want uitgestrekte heidevlakten, poelen, goren en vennen zijn een ideale pleisterplaats voor trekkende valken. Archieven uit de 10de en de 11de eeuw vermelden reeds het lokken, vangen en africhten van de valken voor de jacht op natuurlijke prooidieren. Edellieden kochten deze vogels die dan zo hun weg naar de middeleeuwse europese hoven vonden. Alle attributen die nodig waren voor de valkerij werden ook in Arendonk gemaakt. Er zijn nog enkele valkeniers actief in Arendonk. De fietsroute is 48,9 km lang. 

* Duvelroute Na 15 jaar was de Duvel fietsroute aan een opknapbeurt toe. Dit gebeurde in samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen. De vernieuwde route is volledig geënt op het bestaande knooppuntennetwerk in de gemeentes Puurs, Boom, Willebroek en Rumst. Op informatieborden langs de route kom je alles te weten over het brouwen van de alom bekende Duvel. De route loopt door de regio Scheldeland met zijn vele waterwegen zoals de watersportbaan te Hazewinkel, het Zeekanaal, de Vliet, de Rupel, de Dijle en de Zenne. In Willebroek fiets je over de beroemde brug en in Boom kom je langs de oude steenbakkerijen en de scheepswerf waar de Steenschuit werd gebouwd. Bovendien ontdek je enkele historische gebouwen die verwijzen naar het rijke brouwersverleden van de regio. De fietsroute is 39,7 km lang.

* Getijden fietsroute Startschot voor deze Scheldelandtocht werd gegeven daar waar de Durme in de Schelde uitmondt te Tielrode. Een pittoresk plekje, opgesmukt met kunstwerken. Langs de Schelde in Temse is de dijk minder hoog waardoor de rivier bij extreem hoge waterstand in de polder kan lopen en het risico op overstroming afneemt. Op terreinen van de eens zo bedrijvige Boelwerf verschenen industrieterreinen, apartementen prachtig gelegen langs en met zicht op de Schelde. Een hijskraan is mogen blijven staan. Mijmerend over de tijd dat hier met de regelmaat van de klok schepen van stapel liepen? Rupelmonde is zeker de moeite waard om halt te houden. De markt wordt beheerst door de OLV-kerk uit 1756 met als wachter het standbeeld van de cartograaf Geraard de Cremer beter bekend als Mercator. Hij werd hier geboren in 1512. Rupelmonde is een watermolen rijk. Het is een getijdenmolen die volledig maalvaardig en gerestaureerd is sinds 1997.De toeristische dienst is er gehuisvest. In het dorp heerst er een zee van rust, geen verkeersassen doorkruisen er het centrum en in deze oase van stilte zou men de tijd wel kunnen vergeten ware het niet dat sinds 1994 ter herdenking van de vierhonderdste verjaardag van het overlijden van Mercator de tijd in Rupelmonde nooit meer zal blijven stille staan: de stad werd bezaaid met zonnewijzers waarop onmeedogend de steeds voortschrijdende tijd wordt aangeduid. Tearoom 'De Notelaer', bekend uit de serie 'Stille Waters', is een prima uitvalsbasis voor wie deze streek wenst te verkennen. De fietsroute is 48,7 km lang. 

*  De Kempense Meren De Kempense Meren - Mol, Balen, Dessel en Retie – vormen een prima plek om kennis te maken met het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen. De regio biedt een fraaie mix van natuur, water en cultuur. Blikvangers onderweg zijn o.a. de Sas4-Toren aan het kanalenkruispunt in Dessel, de abdij van Postel en het Zilvermeer in Mol. Kortom, een fietstocht langs de Kempense meren is een echte aanrader! De route is 51,3 km lang.

* Fietsen rond de heide In de Noorderkempen ligt tussen de groene woondorpen een laatste grote restant van het oorspronkelijke heidelandschap: de Kalmthoutse Heide. Dat natuurgebied vormt het uitgangspunt voor een fietslus door dit noordelijkste stukje Vlaanderen. Het natuurreservaat Kalmthoutse Heide is 1.020 hectare groot. Samen met het aangrenzende Nederlandse natuurreservaat De Zoom vormt het een uitgestrekt natuurpark van ruim 3.750 hectare. Het grootste deel van het natuurreservaat is niet toegankelijk per fiets. Wil je toch een mooi zicht over de heide, dan kun je op het punt waar het zandpad stopt even links wandelen naar de uitkijktoren. Die mag je beklimmen. Daar ervaar je de enorme uitgestrektheid van het natuurgebied. Het loont de moeite om deze oorspronkelijke Kempense natuur even van naderbij te bekijken. De route gaat langs de Wildertse Duintjes. Het gebied bestaat uit oude landduinen. Die ontstonden her en der in de Kempen omdat op de schrale grond maar weinig planten groeiden. De wind kreeg zo vrij spel met het mulle zand en waaide het op tot landduinen. Pas in de zeventiende eeuw introduceerde men hier de spar vanuit Duitsland. Sindsdien werden de Kempen massaal bebost. De fietsroute is 38,4 km lang.

Link* De vijf fietsknooppuntroutes vindt u onder de provincie Antwerpen