Logo Fietsen123

Nieuws

Camera op fietshelmen politie

Friday 26 December, 2008

De politie Binnensticht (Zeist, De Bilt en Bunnik) gaat vanaf vandaag surveillanten van het bike-team in Zeist uitrusten met camera’s op hun fietshelm. Twee politiemensen fietsen tijdens de jaarwisseling met een camera op hun fietshelm door Apeldoorn. Later in 2009 start de politie daar een langer durende proef. Eerder gingen politiekorpsen in andere regio's hen voor. Derde oogWijkchef Barbara Bannink zegt in het Algemeen Dagblad over het experiment in Zeist: “Onze politiebikers dragen de camera zichtbaar op de helm en deze neemt exact op wat de surveillant zelf ziet en hoort. Het is als het ware het ‘derde oog’ van de biker. De camera zal niet continu aanstaan, maar alleen worden ingezet wanneer sprake is van een misdrijf, overtreding en/of verdachte situatie. Een groot voordeel hiervan is dat de politie meer bewijsmateriaal kan verzamelen. Vooral bij vechtpartijen en rellen, arrestaties en onoverzichtelijke situaties kan beeldmateriaal achteraf handig zijn voor de bewijsvoering aan de rechter. Daarnaast wordt door het gebruik van de camera het opmaken van een proces-verbaal vereenvoudigd”.

Jaarwisseling ApeldoornTwee politiemensen fietsen tijdens de komende jaarwisseling met een camera op hun fietshelm door Apeldoorn. Het is voor het eerst dat de politie daar op deze manier met mobiele camera's werkt. Later in 2009 start de politie een langer durende proef. Volgens politiewoordvoerster Esther Naber zijn elders de ervaringen met de mobiele camera's positief. Zij zegt in het AD: "Als mensen een politieagent met een camera zien, zijn ze minder snel geneigd strafbare feiten te plegen. De beelden kunnen ook helpen bij de opsporing. En in de omgeving van Den Haag schijnen ze de beelden te gebruiken om ouders te confronteren met het gedrag van hun kinderen."

Speciale zittingDe bikers met de camera's fietsen rond in een hesje, met daarop het woord 'cameratoezicht'. Dat moet in verband met privacywetgeving. De camera kan via een afstandsbediening om de pols worden aan- en uitgezet. Beelden worden bewaard op een apparaat ter grootte van een portofoon, dat de agent bij zich draagt. De apparatuur neemt ook geluid op. De politie mag de beelden maximaal zeven dagen bewaren. De opnamen kunnen aan een onderzoeksdossier worden toegevoegd als ondersteunend bewijs. Wie tijdens de jaarwisseling in de fout gaat, loopt de kans binnen twee weken voor de rechter te staan. Op 12 januari houdt de rechtbank Zutphen een speciale politierechterzitting voor nieuwjaarsgeweld en -vandalisme.

Andere korpsenDe helmcamera is al eerder ingevoerd bij andere politiekorpsen. Wij publiceerden op 26 februari 2008 over een proef in Maastricht. Het idee daar was afkomstig van de Maastrichtse hoofdofficier van justitie Annemarie Penn-te Strake. Zij pikte de nieuwe methode op tijdens een bezoek aan Engeland. "Als iemand een overtreding begaat, dan hebben politieagenten meteen het bewijs om de dader aan te klagen" aldus politiecommissaris Richard Wood. Korpsen in Haaglanden, Haarlem, Helmond en Bergen op Zoom volgden.

Landelijke evaluatieRijssen-Holten schijnt in november 2007 het eerste korps in Nederland geweest te zijn dat met mobiele camera's voor politiebikers begon. "Het is belangrijk dat er een landelijke coördinatie komt voor de inzet van camera's op de helmen van de politieagenten te fiets". Dat zei inspecteur Harry Sjoers, chef van de afdeling Rijssen-Holten van de politie Twente in juni j.l. in De Telegraaf. Hij hoopte daarin een rol te kunnen spelen. Het is volgens hem van belang de ervaringen met elkaar uit te wisselen, die geleidelijk aan op steeds meer plaatsen in het land worden opgedaan. Hij denkt daarbij aan de wijze van gebruik, de type camerasystemen en de bruikbaarheid van de beelden als bewijsmateriaal. "Een landelijke evaluatie aan het einde van dit jaar is op zijn plaats", zegt Sjoers.