Logo Fietsen123

Nieuws

De Texelse natuur

Monday 16 April, 2012

Graag laten we u kennismaken met enkele prachtige natuurgebieden op Texel. Het bekendste natuurgebied is de Slufter, het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. De Slufter is een ideale stek voor veel vogels, maar ook de vegetatie maakt het gebied boeiend. Onder invloed van het zoute water dat regelmatig in de Slufter dringt, komt er veel lamsoor voor. Deze plant zorgt ervoor dat de Slufter in juli en augustus grotendeels lila gekleurd is.

Hier vindt u een filmpje over de Slufter

De Hors en de Horsmeertjes
Veel minder bekend, maar minstens net zo mooi is de Hors en de Horsmeertjes. De Hors is de strandvlakte op het zuidwestelijke deel van Texel. Aan de noordrand van De Hors is veel zandaanvoer. Daar is prachtig te zien hoe duinvorming in zijn werk gaat. De mens grijpt hier bewust niet in, de natuur krijgt vrij spel. De Horsmeertjes en de Kreeftepolder liggen ten zuiden van de Mokbaai. Het zijn jonge duingebieden die ontstaan zijn door de aanleg van zanddijken in de tweede helft van de vorige eeuw. De Horsmeertjes geven een mooi overzicht van de plantenrijkdom van natte duinvalleien. 

De Hoge Berg
Ontstaan in de IJstijd. Het glooiende landschap ligt tussen Den Burg en Oudeschild en is een fijn fiets –en wandelgebied met schapenweiden en paadjes die worden omzoomd door typisch Texelse tuinwallen. De tuinwal is een uit graszoden opgebouwde wal, die dient als afscheiding van het perceel. Op geen enkele andere plaats in Nederland komen dergelijke wallen meer voor.

De Geul
In natuurgebied De Geul is de grootste lepelaarkolonie van Nederland gevestigd. De lepelaars voelen zich zo goed thuis omdat hun belangrijkste vijand, de vos, hier niet voorkomt. Texel staat bekend als vogeleiland. Bijna nergens komen zoveel vogelsoorten voor, zo’n 300. De meeste vogels vliegen nu eenmaal niet graag over zee en houden zo lang mogelijk de kustlijn aan.

Utopia
Een vrij nieuw natuurgebied is Utopia. Dit ligt langs de Waddendijk, boven Oosterend. Het voormalige grasland is nu een binnendijks kweldergebied. Natuurmonumenten heeft dit grasland in 2010 en 2011 omgevormd tot een krekengebied met slikranden en vele schelpenbanken. Het werd onmiddellijk in gebruik genomen door grote aantallen (broed)vogels. Het gebied is goed te zien vanaf de Waddendijk.