Logo Fietsen123

Nieuws

Duitsland op de fiets

Sunday 1 January, 2012

Misschien denkt u er niet direct aan, maar wist u dat u in Duitsland ook per fiets en e-bike alle kanten op kunt? Langs de grote rivieren, door glooiende heuvels en dalen, door eeuwenoude bosgebieden en langs grote wijngaarden; onze oosterburen hebben veel moois te bieden. Steeds meer mooie fietsroutes wijzen u de weg. En voor de e-bikers onder u: langs veel routes vindt u verhuur- en oplaadpunten.

Duitsland telt ruim 200 langeafstandsfietsroutes en talloze korte routes. Sommige routes volgen een thema – denk bijvoorbeeld aan wellness, kunst, geschiedenis of wijn. Wanneer u liever een van de prachtige langeafstandsroutes volgt, maakt u optimaal kennis met de grote variatie aan landschappen die Duitsland biedt. Op de website van het Duits Verkeersbureau zijn bijna alle korte en lange routes – met GPS-data – te downloaden. Hier vindt u per route ook informatie over de lengte, het karakter, het niveau en de kwaliteit van de wegen.

Routes en regels
De Duitse Wielrijdersbond ADFC en het Duits Verkeersbureau maken zich al jaren sterk voor een goed fietsroutenetwerk en dat heeft zijn vruchten afgeworpen: Duitsland is een waar fietsparadijs. De fietspaden zijn zonder meer goed te noemen en ook de bewegwijzering laat niets te wensen over. Er zijn zelfs ‘onderscheiden’ routes; routes die door het ADFC met sterren zijn beoordeeld, waarbij vijf sterren het hoogst haalbare is.

Hoewel de fietsroutes zoveel mogelijk autovrij zijn, zult u de weg zo af en toe met automobilisten moeten delen. Meestal kent zo’n weg een gemarkeerde fietsstrook, maar het is wel opletten geblazen: de Duitse automobilist rijdt hard. Aan de andere kant: hij haalt veel ruimer in dan de gemiddelde Nederlandse automobilist.

Een fietshelm is in Duitsland niet verplicht, tenzij u op een racefiets of mountainbike rijdt. Overigens dragen bijna alle Duitse kinderen wel een helm op de fiets. Fietsen uw kinderen of kleinkinderen mee, zorg er dan voor dat ze een fietshelm dragen; dat bespaart u veel afkeurende blikken.

Voor wat betreft regels voor fietsers zijn er weinig verschillen met Nederland. De belangrijkste uitzonderingen: u mag niemand meenemen op de bagagedrager, in Duitse steden mag u op de aangegeven zones op de stoep fietsen zolang u voetgangers niet hindert en op fietsen en bellen tegelijk staat een boete.

Eten en slapen
De ADFC brengt ieder jaar een Bett+Bike-gids uit; een handige gids met inmiddels zo’n 5.000 fietsvriendelijke restaurants, hotels, campings, pensions en jeugdherbergen. De Bett+Bike-adressen beschikken altijd over een bewaakte en overdekte fietsenstalling en afsluitbare ruimtes voor het drogen van natte fietskleding. En ook wanneer u een reparatie aan uw fiets moet uitvoeren, bent u hier aan het juiste adres; het gereedschap ligt al u op te wachten. Verder is het op deze adressen altijd mogelijk slechts één overnachting te boeken – handig als u de volgende dag weer verder wilt fietsen.

Van wijnrank naar glas
Het kwam al even voorbij: de themaroute. Een van die thema’s is wijn: Duitsland is Europa’s vierde wijnproducerende land. Het land kent dertien wijnbouwregio’s die voornamelijk in het zuidwesten zijn gecentreerd. Hier rijgen de prachtige wijngaarden zich langs de soms steile hellingen aaneen. Fietsen is geen probleem: in dit gebied lopen veel grote en kleine rivieren en zolang u de rivierloop volgt, hoeft u niet veel te klimmen. Onderweg passeert u veel wijnboeren waar u lekker kunt proeven en waar de boer u graag alles over zijn wijnen vertelt. En aan het eind van de dag strijkt u natuurlijk nog even neer op een heerlijk terrasje in zo’n romantisch Duits wijndorpje; helemaal klaar voor een welverdiend glas heerlijke wijn!