Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Oostenrijk

Tuesday 3 May, 2011

Al bestaat Oostenrijk voor 80% uit bergen, er worden wel steeds meer fietspaden aangelegd en bestaande fietsroutes verbeterd en uitgebreid. Eén van de bekendste fietsroutes in Europa is de Donau-route. Daarnaast heeft Oostenrijk rivierdalen waar heerlijk langsgefietst kon worden.Vaak zijn er door de rivierdalen bewegwijzerde fietsroutes gemaakt. Deze routes zijn niet steil en er hoeft amper geklommen te worden. Op de terugweg is het zelfs mogelijk om de fiets mee te nemen in de trein.

Fietsgebieden

De staten Vorarlberg, Tirol, Ober- en Niederösterreich, Salzburgerland, Steiermark, Karinthië en Burgenland doen hun best om de fietsers voor zich te winnen. Van oost naar west loopt één grote bergketen: de Alpen. Daarnaast zijn er nog enkele kleine bergketens zoals de Salzkammergut en de Allgauer Alpen. Op de grens met Italië zijn nog enkele bergruggen die niet tot de Alpen behoren. De bergen in Oostenrijk zijn niet zo hoog als de Zwitserse en Franse Alpen. Uitschieters zijn de Grossglückner en de Timmelsjoch, die beide de 2500 meter halen. Dat wil overigens niet zeggen dat er helemaal niet geklommen hoeft te worden: Stijgingspercentages tot 18% komt u veelvuldig tegen.


Burgenland is een relatief vlakke provincie, met golvende bossen, wijn- en graanvelden. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer heuvels. Rondom de Neusiedlersee is een fietsroute die voornamelijk vlak is. De Jubileum-fietsroute loopt van zuid naar noord in Burgenland.

Karinthië biedt de fietser veel variatie: van vlak tot flinke bergen. De Drau-fietsroute loopt dwars door deze provincie. Zodra de sneeuw in het westen van Oostenrijk gesmolten is, kun je daar goed fietsen. Rond de Bodensee en vanaf de Bodensee door Vorarlberg naar Tirol. Van Italië naar Duitsland voert de Via Claudia Augusta van zuid naar noord door Tirol, met aansluiting op de Inn-fietsroute, een rustige variant van de Donau-fietsroute.

Het Salzburgerland biedt de fietser de Tauern-fietsroute. Door  Oberösterreich loopt de Enns-fietsroute en dwars door het Salzkammergut-gebergte de Salzkammergut-fietsroute. De Grenzland-fietsroute loopt over de Oostenrijks-Tsjechische grens en sluit aan op de Kamp-Thaya-March-fietsroute in Niederösterreich.

Bekende fietsroutes

We lichten hieronder vier fietsroutes in Oostenrijk uit. Voor een uitgebreide beschrijving kunt u verder doorklikken.

1. Donaufietsroute in Oberösterreich(325 km)
De rivier die Europa verbindt. Op uw gemak al het moois langs deze route ontdekken. Met recht één van de populairste routes van Oostenrijk. Vlak en tot 90% verkeersvrij, een onvergetelijke tocht.
2. Draufietsroute in Krainthië (366 km)
Fiets door Oostenrijks zonnige zuiden! De markante toppen van de Lienzer Dolomiten, indrukwekkende steden, dorpjes en de zuivere warme bergmeren van Karinthië vormen het decor voor deze gemoedelijke fietsroute.
3. Murfietsroute (362 km) en de Tauernfietsroute (310 km) in Salzburgerland
In Salzburgerland vindt u de Murfietsroute (362 km), één van de meest afwisselende fietsroutes van Oostenrijk. Van bergtoppen naar warme bronnen. De Tauernfietsroute (310 km) volgt het verloop van twee rivieren en biedt veel uitstapjes in de natuur, burchten en stadjes.

Wegen en verkeer

De goed geasfalteerde wegen in Oostenrijk zijn over het algemeen vrij rustig en de automobilisten rijden de fiesters ook rustig voorbij. In het hoogseizoen kan het druk zijn omdat de toeristen dan over dezelfde wegen een berg op willen. De fietsbewijzering is goed en het fietsroutenetwerk wordt nog steeds uitgebreid. Het nadeel zijn de tunnels door de bergen. Niet iedere tunnel is geschikt voor fietsers en in sommige gevallen moet je wachten op de bus of trein.

Langs veel doorgaande wegen liggen fietspaden of stroken. Het nadeel is dat ze de ene keer links en even verderop aan de rechter kant van de weg liggen, oversteken is daardoor noodzakelijk. Langs de grotere rivieren en ook op andere plaatsen, lopen fietsroutes met vrij liggende fietspaden. In de steden hanteert men het Duitse systeem: je fietst er op een deel van het voetpad en maakt gebruik van gemeenschappelijke stoplichten.

De liften bieden fietstransport om gemakkelijk met de fiets boven te komen en aan de route te beginnen. De plaatselijk gidsen kennen alle wegen en trajecten, zij geven handige tips over uitrusting en techniek.

Over fietskarren zijn er nogal wat onduidelijkheden maar officieel mag je in Oostenrijk niet met een fietskar op een fietspad fietsen of naast elkaar fietsen maar niemand houdt zich eraan, behalve uiteraard als de verkeersveiligheid daarom vraagt.

Overnachten

De campings zijn in Oostenrijk op de mooiste plekken van het land te vinden. Vrij kamperen is  toegestaan buiten nationale parken en als de landeigenaar erin toestemt. Zimmer frei en jeugdherbergen zijn er door het hele land te vinden en het hotelaanbod heeft zich in Oostenrijk ook ontwikkeld. Er zijn speciale hotels gericht op mountainbikers met aanbod van gidsen, ophaaldiensten en training- en techniekcursussen.

Het klimaat

Het klimaat in Oostenrijk kan in drie verschillende types opgedeeld worden, in het oosten zijn de zomers vaak heet, de herfst is er droog en de winters zijn er koud. In de rest van het land heerst een overgangsklimaat, met voornamelijk een zeeklimaat in het westen en een landklimaat in het zuid-oosten. Bij tochten in het hooggebergte is het verstandig om je in te lichten over de weersverwachtingen, warme kleding is aan te raden om mee te nemen.

Lees ook: