Logo Fietsen123

Nieuws

Fietser: Fietsbelasting betalen!

Wednesday 15 February, 2006

Van 1895 tot 1941 moest men in Nederland om te mogen fietsen belasting betalen. Daarvoor moest men vanaf 1924 een belastingplaatje kopen. Van 20 april tot 3 september is van deze fietsplaatjes een unieke tentoonstelling te zien in het Belasting- en Douane Museum in Rotterdam. De toegang is gratis.

Fietsverkeer binnen bebouwde kom verboden

Toen er eind 1800 steeds meer fietsen op de weg kwamen, ging de overheid maatregelen nemen om dit verkeer in goede banen te leiden. Op sommige plaatsen, binnen de bebouwde kom, werd het fietsverkeer zelfs verboden. Dat was het geval in Gorinchem in 1869 en in Oldebroek in 1885. Hier en daar kwam ook de bepaling dat men als fietser niet sneller mocht rijden dan een paard in matige draf.

Fietsbelasting eerst in Enschede

Daarna trof de overheid andere maatregelen. Aanvankelijk werd plaatselijk fietsbelasting geheven. Dat gebeurde voor het eerst in Enschede in 1895. Toen kwam in 1898 de eerste landelijke fietsbelasting. Deze wet bleef tot 1919 in werking. In 1924 werd opnieuw fietsbelasting geheven en wel door middel van het belastingplaatje. Aanvankelijk moest hiervoor drie gulden betaald worden, later een rijksdaalder. Dit plaatje moest goed zichtbaar aan de fiets worden bevestigd of op de kleding worden gedragen. Werklozen kregen het belastingplaatje gratis. Maar dan wel een plaatje met een gaatje erin. Met zo'n plaatje mocht je niet op zondagen en andere feestdagen rijden. Personeelsleden van buitenlandse ambassades kregen ook een gratis plaatje, maar dan voorzien van een sterretje. De plaatjes zijn tot op de dag van vandaag een gezocht verzamelobject.

De loden last

De tentoonstelling met als treffende titel 'De loden Last' wordt van donderdag 20 april 2006 tot en met zondag 3 september 2006 gehouden. Het Belasting en Douane Museum is de organisator. U kunt er gratis van dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur terecht. Tijdens de zomervakantie is het Museum alle dagen open van 11 - 17.00 uur. Het museum is gratis toegankelijk en lig aan de Parklaan 14-16 in Rotterdam.

Links

* Belasting en Douane Museum

* Website van de Stichting Het Nederlandsche Rijwielbelastingplaatje

* Website van Marc Geluk over rijwielbelasting

* Beide bovenstaande sites werden door ons uitgeroepen tot Bijzondere fietstips van de maand