Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsontmoetingen in Georgië op Fietsbeurs

Monday 7 January, 2008

Op de komende Fiets en Wandelbeurs, 2 en 3 februari a.s. in de Amsterdam, geeft wereldfietser Frank van Rijn lezingen met fraaie beelden over zijn fietsreis in Georgië. Met natuurlijk aandacht voor de ontvangst door de - inmiddels herkozen -president Mikheil Saakasjvili en zijn uit Zeeland afkomstige echtgenote Sandra Roelofs. VerkiezingenVolgens de kiescommissie heeft Saakasjvili bij de verkiezingen van afgelopen zaterdag 52,8 procent van de stemmen gekregen, zodat er geen tweede verkiezingsronde nodig is. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en van de Raad van Europa zeggen dat de verkiezingen over het algemeen eerlijk waren en dat de uitslag dus moet worden gerespecteerd. Rusland zet daar grote vraagtekens bij. Levan Gatjsetjsiladze, de belangrijkste rivaal van Saakasjvili, zegt dat er gefraudeerd is. Gisteren gingen in de Georgische hoofdstad Tbilisi 10-duizend mensen de straat op om te protesteren tegen de in hun ogen oneerlijke verkiezingen.

CubaDe lezingen op de Fiets en Wandelbeurs vinden plaats om 12:30 uur in de grote Bergans of Norway Zaal. Ze worden gesponsord door Koninkliijke Gazelle en Schwalbe fietsbanden. Frank van Rijn fietst op dit moment in Cuba en keert voor de Fiets- en Wandelbeurs speciaal naar Nederland terug.

Bijzondere ontmoetingenWereldfietsers John Telleman en Gudy Rooijakkers hebben Frank van Rijn in Georgië ontmoet. Samen gingen ze een stuk op pad en kregen ze de presidentiele ontvangt. Hierna vindt u het verslag van John Telleman van deze bijzondere ontmoetingen. De foto's bij dit artikel zijn van Gudy Rooijakkers.

Fietsen in GeorgiëIn 2005 heb ik een lezing gehouden over mijn fietsreis door Georgië die ik met Gudy Rooijakkers maakte. Onder de bezoekers was Frank van Rijn. Na een gesprek ontstond het idee om een ontmoeting te organiseren tussen Frank en de first lady van Georgië, de Nederlandse Sandra Roelofs. Sandra besloot haar vader Eduard Roelofs, een fanatieke racefietser, er bij te betrekken. Het plan om meer toeristen naar Georgië te krijgen was geboren. Nieuwsgierig geworden, besluiten Gudy en ik nog eens in Georgië te gaan fietsen.

VraaggesprekEenmaal in Georgië fietst Frank een aantal dagen samen met Eduard Roelofs. Twee totaal verschillende fietsers kunnen het goed met elkaar vinden. Eind september 2007 ontvangt de first lady de legendarische schrijver in Tbilisi. Met zijn volgeladen Gazelle arriveert Frank voor hotel Kopala. De Georgische Media laat dit niet ongemoeid. Camera’s klikken en lampen van de videocamera’s verblinden Frank. Naast de first lady bestaat het ontvangstcomité uit ambassadeur Elderenbosch, een delegatie van het bureau van toerisme en Eduard Roelofs. De president zelf moet helaas verstek laten gaan vanwege politieke ontwikkelingen in het land. Sandra Roelofs en Frank van Rijn praten onder het genot van een Georgische maaltijd over het nieuwe vaderland van Sandra. Om U als lezer wat bekender met Georgië te maken heb ik het volgende vraaggesprek met de first lady en Frank gehouden.

Noem een aantal redenen om in Georgië op vakantie te gaan?

Sandra: Jezelf leren kennen. Je komt met je diepste gevoelens in aanraking als je op de Georgische gastvrijheid in gaat. Georgië is sinds de 4e eeuw Christelijk en heeft vele oude kerken, kastelen en kloosters. Georgië is een klein land, rijk aan natuur en heeft alle klimaatgordels.

Frank: Landschappen, gravelwegen, potholes en weinig verkeer. Een land met gastvrije mensen waar je met veel plezier kan fietsen.

Hoe communiceer je met de bevolking?

Frank: Ik spreek geen woord Georgisch. Ik weet een paar woorden in het Russisch. Anders communiceer ik niet en dat is soms jammer, want dan voel je je net zo verloren als in sommige delen van Azië.

Noem een aantal toeristische highlights van het land?

Sandra: Polifonische zang, Als je de kans krijgt, ga naar een voorstelling van een Georgisch ensemble. De zang is met drie verschillende stemmen, een prachtige klank diep uit het hart. Batumi aan de Zwarte Zee is ook een highlight. Het doet denken aan Nice. De streek rond Batumi en Kobuleti is heel bijzonder.

Frank: “Ik ben geen zeeman, ik ben een man van het binnenland”. Svaneti met zijn eeuwenoude woontorens in het ongerepte berglandschap van de Kaukasus is voor mij een highlight. En Vardzia, wat doet denken aan Capadocië in Turkije. Het contrast van de archeologie van 1000 jaar oud en het wegrottende beton van het communisme is aardig om te zien. Kazbegi en Shatili, twee dorpen in de bergen zijn indrukwekkend.

Voor welk soort toeristen is Georgië het meest geschikt?

Sandra: Avonturiers, want hier valt veel te ontdekken op het water, of in de bergen. Ook te voet of met de fiets. Ondertussen is het strandtoerisme erg toegenomen aan de Zwarte zee. Hier kun je attractieparken en vele restaurants bezoeken. Skiën wordt in Georgië populairder. Het is hier sneeuwzeker en je kunt hier heli skiën. Dit kan maar op een paar plekken in de wereld. Het toerisme groeit: dit jaar zijn er al twee keer zoveel toeristen als vorig jaar.

Zuid Ossetië, Abchazië, we zien het allemaal in het journaal. Moet een toerist zich zorgen maken om zijn veiligheid?

Sandra: Georgië is veilig. Vermijd Abchazië en Zuid-Ossetië. Binnenkort hoopt Georgië lid te worden van de NAVO. Hopelijk gaan onze noorderburen zich dan beter gedragen.

Met welke landen kan je Georgië vergelijken?

Sandra: Toen ik hier voor het eerst kwam vond ik het op Zuid Frankrijk lijken vanwege het landschap en de wijn.

Frank: Georgië lijkt op Frankrijk en de binnenlanden van Spanje. De kerken lijken op die van Griekenland.

Frank, vertel eens een anekdote over een indrukwekkende gebeurtenis in Georgië?

Frank: Toen ik de grens van Turkije en Georgië passeerde ontmoette een filmploeg die een documentaire maakte over apostel Andreas. Ze zeiden dat ik in Svaneti moest oppassen voor slangen. Ik moest van hen de groeten doen aan de Meoepe (geestelijke) van Mestia. Eenmaal daar stond ik in mijn korte broek voor de deur. Ik mocht alleen naar binnen als ik mijn lange broek aan zou doen. Er stond een tafel met eten klaar en ik kon zo lang blijven als ik wilde.

Frank, waarom wilde je naar de Kaukasus en Georgië?

Frank: Zoals bij iedere reis wil ik een leuke tocht maken. Ik wist niet precies hoe de landen tussen de zwarte en Kaspische zee lagen. Als mijn dia’s gelukt zijn houd ik er een lezing over op de fiets en wandelbeurs in de RAI. Als ik voldoende materiaal heb, schrijf ik misschien een boek over Georgië, Armenië en Turkije.

En? Heb je in Georgië gevonden wat je zocht?

Frank: In zekere zin wel. Mooie landschappen, hoge bergen, ruige weggetjes en een aantal ‘Bert-Sitters-weggetjes’ (zoevend asfalt).

Liggen hier enge reizigersziektes op de loer?

Frank: Je hoeft eigenlijk geen bijzondere injecties te hebben. Informeer van te voren bij een GGD. Een rabiësprik raad ik fietsers en wandelaars aan. Het barst hier van de grote honden die het op fietsers hebben voorzien. Het is rot voor hondenliefhebbers maar probeer eens een hond over zijn bol te aaien en te doen alsof het je eigen hond is. Grote kans dat je hand er met 27 hechtingen moet worden aangenaaid!

Sandra, heeft u nog iets vertellen aan de Nederlandse toerist?

Sandra: Lees eerst iets over Georgië en kom beslagen ten ijs. Het land is overweldigend qua natuur, cultuur en de mensen. Ambassadeur Elderenbosch vertelt uit eigen ervaring dat bijna iedere toerist terug komt.

Frank_van_rijn_ontmoet_president_saakashGeorge Bush neemt zijn fiets meeEen paar dagen na dit vraaggesprek ontvangt Frank een bericht. De president is net terug in Georgië. Om kwart over elf 's avonds heeft hij even tijd. De president blijkt verrassend veel over onze fietsende held te weten. Hij vraagt direct hoe het met Frank’s hondenbeet gaat. De route van Frank’s reis komt ter sprake. Natuurlijk vult de Georgische keuken een flink deel van de conversatie. De president vertelt dat zijn schoonvader hem de passie voor het fietsen heeft bijgebracht. Iedere dag rijdt hij 25 kilometer om zijn gewicht onder controle te houden. Hij is niet de enige fietsende president. “De volgende keer als George Bush komt, neemt hij zijn fiets mee” spreekt hij enthousiast.

Jaap de Hoop Scheffer wacht maar!Mikheil en Frank raken niet snel uitgepraat. “Je mag onze honden niet lastigvallen”, grapt Mikheil. “Ik ben bij de Azerbeidjaanse grens gebeten door zo’n monster” zegt Frank. De president lacht, “dan moet het een Azerbeidjaanse hond zijn geweest!” Na twintig minuten zegt Eduard Roelofs dat de tijd om is. De president moet secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer in hotel Kopala ontvangen. “We zijn nog niet uitgepraat” zegt Mikheil. “De Hoop Scheffer wacht maar, iedereen komt te laat in Georgië, zelfs mijn vrouw” zegt Mikheil. Frank wordt rondgeleid door de presidentiele werkkamer. “Kijk dit gouden zwaard is een geschenk van de Emir van Dubai” Lopend langs alle geschenken zegt Frank: “Leuk, maar wat heb je er aan? Een Gazelle, dáár kan je wat mee. Zo eindigt het bezoek van onze schrijvende fietser aan de president van Georgië. Een geblindeerde Mercedes terreinwagen, de SPS-103 (Special Presidential Services) brengt Frank terug naar zijn hospita.

Armenië Na dit avontuur bezoekt Frank Armenië. Gudy en ik fietsen acht dagen met Frank mee. Half oktober neemt Frank de vlucht vanuit Tbilisi naar Amsterdam en fietst terug naar Doldersum.

Links* Actuele Fietsagenda met fietsbeurzen, fietsevenementen en georganiseerde fietstochten* Verre fietsreizen