Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsroute in Groningen, Rondom Bourtange (29km)

Wednesday 26 June, 2013

Met deze fietsroute gaat u op ontdekkingstocht in vestingstad Bourtange en de prachtige streek Westerwolde, beide vlakbij de Duitse grens. Westerwolde heeft een zeer gevarieerd landschap: van bossen en heide tot ontgonnen, in cultuur gebrachte woeste grond. Bijzonder is dat u echt terugfietst naar het verleden. In Bourtange bezoekt u de vesting die er anno nu precies zo uitziet als in het jaar 1742.

Ook het omringende landschap, zoals het beekdal van de Ruiten Aa, keert door natuurontwikkeling langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Hieronder treft u de route en enkele highlights die u onderweg tegenkomt.

Vesting Bourtange

Het huidige Bourtange is een reconstructie van hoe de vesting er in 1742 uit heeft gezien. De vesting is gebouwd in de Tachtigjarige Oorlog: in 1580 gaf prins Willem van Oranje opdracht om het verdedigingswerk aan te leggen. Eeuwenlang was Bourtange een belangrijke vesting. Tegenwoordig is  Bourtange een boeiende attractie met musea, roodgeverfde ophaalbruggen en uiteraard diverse winkeltjes en horecagelegenheden.

Kerk Sellingen
De vroeggotische kerk van esdorp Sellingen is omstreeks 1300 gebouwd. Een deel van het dak is bedekt met holle onderpannen (nonnen) en bolle bovenpannen (monniken), een soort middeleeuwse dakpannen. Op de kerkklok staat een inscriptie: “Deze klok is gegoten ter vervanging der geroofde klok”. De oorspronkelijke klok werd in de Tweede Wereldoorlog gestolen door de Duitsers.

Breedwisch
Breedwisch bestaat uit voormalige landbouwgronden die in 2000 zijn overgedragen aan Staatsbosbeheer. In 2005 zijn de ‘landbouwsloten’ gedempt en de oude, gedempte veenpoelen en vennen uitgegraven en weer verbonden met de Ruiten Aa, de beek die door dit gebied stroomt. Ook is de oude meander van de Eems hersteld en lopen er grazende koeien en schapen in het gebied.

Jipsinghuizen
In Jipsinghuizen staat middenin de Ruiten Aa een monument voor de werkverschaffing in Westerwolde. In de jaren twintig van de vorige eeuw moesten werklozen de heide in deze omgeving ontginnen. Ze kregen een zeer laag salaris voor dit zware werk en moesten in barakkenkampen slapen. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit stukje geschiedenis bekend staat als ‘de hel van Jipsinghuizen’.

De route (29,2 km)
55 - 44 - 15 - 16 - 33 - 14 - 41 - 55