Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsroutes Fietsboot Eemlijn

Saturday 3 January, 2004

Fietsboot in 2004 'Fietsen Eén Twee Drie' werkt samen met 'Eemlijn', de unieke fietsboot over de Eem, die het traject Amersfoort, Soest, Baarn, Eemdijk, Spakenburg en terug via Eemdijk, Baarn, Soest en Amersfoort vaart. De fietswebsite maakt fietsroutes, die gefietst kunnen worden vanaf de aanlegsteigers. In 2001 voer 'Eemlijn' bij wijze van experiment. Het werd een groot succes. Vanaf 2002 vaart de Fietsboot definitief. Sinds 15 juni 2003 heeft de Eemlijn ook een opstapplaats in Soest. Dit jaar start de fietsboot in mei en vaart daarna tot midden juni op drie dagen: op woensdag, zaterdag en zondag. Van midden juni tot en met midden september vaart hij dagelijks. Van midden september tot en met eind oktober vervolgens weer op voornoemde drie dagen: woensdag, zaterdag en zondag.

Voor alle informatie (waaronder groepsreserveringen) kunt u terecht op de website van 'Eemlijn': www.eemlijn.nl Als de fietsboot vaart is deze telefonisch bereikbaar op telefoonnummer: 06 51 94 22 79

Een mooi voorproefje van 'De Eem' kunt u zien op de website van Koos Termorshuizen van Roeivereniging Hemus: www.de-eem.nl/

Aparte site over Fietsboot

Op Fietsen Eén Twee Drie is een aparte 'site' gewijd aan de Fietsboot. Er wordt algemene informatie gegeven en er worden een achttal fietsroutes gepubliceerd van en naar de opstapplaatsen.

In 2003 verdubbelde het aantal bezoekers en pageviews, vergeleken met 2002. Er werden 10.660 pageviews bij 6.779 bezoeken geteld. Het grootste aantal bezoeken (2048) werd in juli gebracht, gevolgd door de maanden augustus (1857), juni (1579), mei (1400) en september (906).

Populairste fietsroutes

De populairste fietsroute van de - in 2003 nog zeven routes - waren de 'Route naar Eemdijk en Spakenburg' en de Route 'De Lage Vuursche', die bijna hetzelfde hoge aantal bezoekers scoorden. De 'Route naar Eemdijk en Spakenburg' brengt u vanaf het startpunt van de fietsboot 'Eemlijn' in Amersfoort naar de aanlegsteigers van de fietsboot in Eemdijk of Spakenburg. Daar kunt u de fietsboot terug naar Amersfoort nemen. De vertrektijd van de boot uit Spakenburg is om 13.45 uur en uit Eemdijk om 15.00 uur, beiden stipt. Deze route kan niet op zondag worden gefietst, want dan vaart het pontje over 'de Eem' bij Eemdijk niet! De fietsroute gaat vanuit Amersfoort door de Birkt, Soest, Baarn en Eemnes via de mooie Eempolder naar Eemdijk (23 km) of Spakenburg (28 km). De Route 'De Lage Vuursche' is een rondrijdroute vanaf en terug naar de opstapplaats in Baarn, die u door de prachtige bossen van 'De Lage Vuursche' voert. U arriveert vanuit Amersfoort met de Eemlijn (rond 11.30 uur) in Baarn en fietst dan ongeveer 26 km langs o.a. Kasteel Groeneveld, door de bossen van 'De Lage Vuursche' en langs het 'Pluismeer', om tenslotte met de Eemlijn om 16.00 uur terug te varen naar Amersfoort.

Als goede derde volgt de Route 'Baarn-Amersfoort' via Hoogland West. Deze korte en rustige fietsroute brengt u vanaf de aanlegsteiger in Baarn door de prachtige polder Zeldert via het mooie Hoogland-West (met o.a. de Kapel Coelhorst) terug naar Amersfoort. U arriveert met de fietsboot 'Eemlijn' vanuit Amersfoort (vertrek: 10.00 uur) rond 11.30 uur in Baarn. De fietstocht is - afhankelijk van de uiteindelijke bestemming - zo'n 10 km lang.

Vierde werd de route 'Rond het Nijkerkernauw'. U arriveert rond 13.45 uur met de Eemlijn in Spakenburg en kunt daarna (op bepaalde dagen, niet alle!; zie routebeschrijving) om 14.30 uur met de zeilkotter 'De Zuidwal' naar de jachthaven De Eemhof in Flevoland. Deze fietsroute brengt u vervolgens via een route rond het Nijkerkernauw, de Nijkerkerbrug, de Arkemheemse polder en het riviertje 'De Laak' terug in Hoogland en Amersfoort. Afhankelijk van het eindpunt is deze route ongeveer 40 km.

Vijf, zes en zeven op de bezoekerslijst werden, zonder veel onderling verschil, de route 'Via Eemnes, Baarn, Soestdijk en Soest naar Amersfoort', 'Via de Nijkerkse Dreven naar Amersfoort' en 'Via Spakenburg, Zevenhuizen en Hoogland naar Amersfoort'. 'Via Eemnes, Baarn, Soestdijk en Soest naar Amersfoort' vertrekt vanaf de aanlegsteiger van de Eemlijn in Eemdijk (aankomsttijd: ongeveer 12.30 uur) richting Eemnes. U fietst daarna via Baarn, paleis Soestdijk en Soest naar Amersfoort. Het is een mooie, afwisselende route. (Deze route is vanwege het pontje op zondag niet te fietsen!). 'Via de Nijkerkse Dreven naar Amersfoort' vertrekt vanuit Spakenburg. U arriveert daar rond 13.45 met de Eemlijn. Deze fietsroute brengt u vervolgens via de mooie Arkemheense polder en de zeer gevarieerde Nijkerkse dreven naar de diverse delen van Amersfoort, zoals de wijken rond het Station en de VVV van Amersfoort, Liendert, Schothorst, Kattenbroek, Hoogland en Nieuwland. Afhankelijk van het eindpunt is de route ongeveer 40 km lang. 'Via Spakenburg, Zevenhuizen en Hoogland naar Amersfoort' vertrekt vanaf de aanlegsteiger van de Eemlijn in Eemdijk (aankomsttijd: ongeveer 12.30 uur) richting Spakenburg en daarna via Zevenhuizen, Nieuwland en Hoogland naar Intratuin aan de Amsterdamseweg in Amersfoort. Het is een vrij directe terugrijdroute richting Amersfoort.

Nieuwste route

De nieuwste route, die sinds kort op de website staat, is de 'Route Amersfoort via Soest'. Dit is een verrassende fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug, die u vanaf de aanlegsteiger in Baarn terugbrengt naar het NS-Station in Amersfoort. U arriveert met de fietsboot 'Eemlijn' vanuit Amersfoort (vertrek: 10.00 uur) rond 11.30 uur in Baarn. U fietst op de terugtocht o.a. via de Soester Eng en de unieke Soesterduinen.

Nadere informatie

Voor alle nadere informatie over de fietsroutes: Fietsroutes Fietsboot Eemlijn: http://www.fietsen.123.nl/fietsroutes%20eemlijn.htm

Fietsreisleiders gevraagd voor 'Betrap Eemland'

Stichting Eemlijn wil met 50+ers (m/v) een nieuw project opzetten 'Betrap Eemland' (op 2 manieren te verstaan) en zoekt daartoe vrijwilligers die zich de komende maanden willen scholen als fietsreisleiders. De fietsreisleiders gaan in tweetallen met geïnteresseerde fietsers op pad in Eemland. Zij kunnen een stukje gebruik maken van de fietsboot en fietsen verder een mooie route naar een interessant fietsreisdoel in Eemland. Onderweg vertellen zij hun gasten een paar keer bijzonderheden over het landschap. De opleiding tot fietsreisleider, waarbij veel sprake zal zijn van zelfwerkzaamheid, begint begin februari a.s.. Fietsreisleiders moeten bereid zijn om één of twee tochten per week met gasten te maken. Mogelijk kunnen zij vanuit hun eigen woonplaats vertrekken.

Stichting Eemlijn verwacht dat de belangstelling van inwoners van Eemland en van toeristen voor de schitterende Eemlandse landschappen komende zomer niet alleen door de fietsboot, maar ook door Betrap Eemland zal worden vergroot, waardoor het kleinschalige toerisme in Eemland zal toenemen.

Het is bevredigend om als ambassadeur/ambassadrice van de eigen regio Eemland op te treden. De passagiers en gasten genieten onderweg. Vrijwilligerswerk in de toeristenbranche is dankbaar- èn gezond werk: je werkt immers met mensen die een dagje uit zijn; èn je verricht lichamelijk werk in de buitenlucht. Stichting Eemlijn verstrekt een algemene onkostenvergoeding, de vrijwilligers zijn verzekerd tijdens hun werk.

Meer informatie over stichting Eemlijn, fietsboot en Betrap Eemland op www.eemlijn.nl.

Vijftigplussers die belangstelling hebben als fietsreisleider van Betrap Eemland kunnen zich met naam, adres en telefoonnummer melden bij de secretaris van stichting Eemlijn: Han Gerlings, Delilaplein 6, 3816 RG Amersfoort, of E-mail: hangerlings@zonnet.nl Zij worden teruggebeld.