Logo Fietsen123

Nieuws

Fietstocht Staatssecretaris Huizinga valt in het water

Sunday 24 May, 2009

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft gisteren in Amersfoort het startschot gegeven voor een ‘Nieuwe Kustlijn’-fietstocht. De tocht zelf viel in het water, omdat de beschrijving direct na de start in de fout ging. Amersfoort aan zeeDe route wilde laten zien, waar de kustlijn van Nederland zou liggen als er nu en in de toekomst geen maatregelen worden genomen tegen de stijgende zeespiegel. Amersfoort zou dan aan zee liggen. Vandaar, dat de opening plaatsvond bij het strandrestaurant 'Zandfoort aan de Eem'. Staatssecretaris Huizinga wees in haar toespraak op de noodzaak van een goed waterveiligheidsbeleid. Ook konden kinderen haar vragen stellen over het waterbeleid van Nederland.

Pimp je fietsKinderen hadden verder meegedaan aan de wedstrijd ‘Pimp je fiets als waterfiets’. De winnende ‘waterfiets’ was van Anne-Marije Lock (12 jaar). Zij had haar fiets versierd met onder andere een parasol, snorkels, regenlaarzen en flippers. Zelf droeg zij een duikbril (zie foto; klik op de foto voor een vergroting).

In het waterDe fietsroute zelf viel in het water doordat de beschrijving van de route direct al aan het begin in de fout ging. Hierdoor fietste de staatssecretaris met haar aanhang dwars door de stad Amersfoort in plaats van dat ze de bordjes van de LF9-NAP (Normaal Amsterdams Peil) kon volgen. De gehele LF9 NAP-route is overigens 445 km lang en loopt tussen Nieuweschans in Groningen en Breda in Noord-Brabant. De route volgt globaal de kustlijn die ontstaat als alle dijken en duinen wegvallen. ‘Beachresort Breda’, 'Amersfoort aan zee' en ‘terpstranden’ in Groningen zouden dan werkelijkheid worden.   

Nederland leeft met water De ‘Nieuwe Kustlijn’-fietstocht was een initiatief van de overheidscampagne ‘Nederland leeft met water’. Deze campagne wil in woord en beeld tonen welke maatregelen de overheid neemt om Nederland in de toekomst te beschermen tegen te veel en te weinig water. Zo komt er een nieuw Deltaprogramma. Verder worden al veel waterveiligheidsprojecten uitgevoerd. In bijna heel Nederland krijgen rivieren de ruimte, wordt de kust versterkt en worden dijken verstevigd.